Haberler

Defilenin kısa tarihi

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
24.07.2022 11:27

Moda gösterisi, bir diğer adıyla defile, moda tasarımcıları tarafından moda haftalarında kıyafet yada aksesuar koleksiyonlarını mankenler ile sergileyerek tanıttıkları bir etkinliktir. Jackson ve Shaw'a göre "genellikle basından ve alıcılardan oluşan seyircilere, moda tasarımı ve pazarlama mesajları iletmesi için tasarlanan bir Pazarlama Olayı"dır (2009).

Yani amaç, koleksiyonu tanıtmaktan ziyade markaların ve tasarımcıların isimlerini duyurmak, yaşatmak ve dikkatleri kendilerine çekerek kendi reklamlarını yapmaktır. Moda tasarımcılarının imajlarını korumaları için defileler önemli bir işleve sahiptir. Her yıl genelde yılda 2 kez ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış sezonlarında düzenlenen defilelerde en son moda trendlerine abartılı bir stille sahnede ya da çeşitli mekanlarda yer verilir. Hepimizin bildiği, dünya çapında en ünlü ve trendleri belirleyici 2 defile Paris Moda Haftası ve New York Moda Haftası'dır.

Tıpkı günümüzde olduğu gibi, 19.Yüzyıl'da da modanın başlangıç merkezi ve üssü Paris olmuştur. Ancak 2. Dünya Savaşı ile beraber moda dünyası da sekteye uğramış, modanın alanı Paris'ten NewYork'a kaymaya başlamıştır.

Bununla beraber defileler artık Amerika'da düzenlenmeye başlamıştır. Amerika'daki ilk defile ise Ehrich Brothers tarafından 1903 yılında düzenlenmiştir.

Koleksiyon sunumunda canlı manken kullanımını,ilk olarak İngiliz tasarımcı Charles Frederick Worth gerçekleştirmiştir. İlk zamanlar manken olarak eşini kullanmıştır. (Oyman ve Erdoğan, 2011).

Moda tasarımcı olan Lucille Glyn, 1905 yılında, bildiğimiz sahne konseptinde Londra'da ilk defilesini düzenlemiştir. Bu defile, ilk olması açısından önemlidir. Defilelerle beraber ses getiren moda dünyasının üreticileri birleşerek çeşitli dernekler kurmuş ve fuarlar düzenlemeye başlamışlardır. Bu fuarlarda da defileler düzenlenmiş ve büyük beğeni toplamıştır.

Erkekler için ilk defile Temmuz 1952'de, Brioni Moda Evi tarafından Floransa'da düzenlendi.

Günümüzde revaçta bir kavram olan 'sürdürülebilir moda' kavramına vurgu yapan tarihin ilk defilesini ise Miguel Adrover düzenlemiştir. New York'ta 1999 yılında sahnelenen bu defilede, çöpten toplanan kumaşlardan ve tasarımcının ailesinin kullanmadığı malzemelerden oluşturulan bir koleksiyon sergilenmiştir.

title