Haberler

2023, Sosyal Medya Platformları için zorlu geçecek

Sümeyra Teymur

Sümeyra Teymur

CEO
23.03.2023 05:11

Sosyal Medya'nın her yıl değiştiğini biliyoruz ve deneyimliyoruz. Ancak 2022 yılının Sosyal Medya platformları için iyi geçtiğini söyleyemeyiz. Elon Musk satın aldıktan sonra, Twitter'in karışık durumu ortada. Twitter ve Meta, diğer büyük teknoloji şirketleri gibi büyük işten çıkarmalar yaptılar. Ayırca istatistikler Twitter'in kullanıcı kaybettiğini, Tiktok, Instagram ve Facebook'un da büyümesinin oldukça yavaşladığını gösteriyor.

En büyük Sosyal Medya platformlarını sayarsak, bir elin parmaklarını geçmez. Bu alanda rakip sayısı çok az gibi görünüyor ancak rekabet çok güçlü. Üstelik bu platformlarda kullanıcı sadakati, diğer alanlara kıyasla, çok düşük. Bu platformların önündeki en büyük zorluk, yeni nesli yakalayabilmek. Neredeyse her neslin popülerleştirdiği bir platform var. Yeni nesli kaçırmak, popülerliğini ve rekabet gücünü gelecek yıllarda kaybedeceğin anlamına geliyor.

2023, Sosyal Medya Platformları İçin Zorlu Geçecek

Yukarıdaki grafikte Insider Intelligente'in Facebook, Instagram ve Tiktok'un 2026 yılına kadar büyüme öngörüsünü görmekteyiz. Facebook'un popüleritesini kaybettiğini uzun süredir biliyoruz. Aktif kullanıcı sayısı olarak rakamlara bakarsak, bundan çok daha düşük çıkacağına eminim. Artık Facebook'u aktif şekilde kullanan sadece boomer'lar kaldı çünkü.

Instagram bir şekilde Gen Z'ye hitap ederek ayakta kalmaya çalışıyor. Ben Instagram'ın bir arama platformuna dönüşerek, popüleritesini tekrar kazanabileceğini düşünüyorum. Instagram'da şu keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca iyi içerik var. Ancak bunlar keşfete düşmedikleri için veya algoritmanın kurallarına uymadıkları için karşımıza çıkmıyorlar. Instagram'ın arama bölümü, olabileceğinin en kötüsü. Varlığından emin olduğun bir hesabı veya bir içeriği bile bulamıyorsun. Ben kullanıcı olarak bazen bir ürün, bazen bir mekan, bazen de bir bilgi için Instagram aramasını kullanmak istiyorum. Ancak arama o kadar kötü çalışıyor ki, her seferinde hüsrana uğruyorum. Ben Instagram'ın CEO'su olsam, herşeyi durdurup, arama kısmına odaklanırdım. Bu geliştirmenin %100 sonuç vereceğine eminim.

Önümüzdeki 3 yılda en çok gelecek vaadeden platform Tiktok. Ancak Tiktok da ABD'de, Çin menşeili olmasının sıkıntısını çekiyor. Bunun yanında yeni platformların da ortaya çıktığını biliyoruz. En son Amerikada popüler olan BeReal uygulaması gibi. Fakat henüz Tiktok'un üzerine, bütün Dünya'ya yayılma başarısı gösteren bir uygulama gelmedi. Bakalım gelecek yıllarda yeni bir sosyal Medya platformu görecek miyiz?

**Grafik kaynağı; **bit.ly/3kX4E5j***

title