Haberler

Mobbing nedir?

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
19.09.2023 12:52

Gündelik hayatımızda karşılaştığımız ve artık sıradanlaşan bir davranış biçimi haline gelen mobbing; bir grubun yâda kişinin bir kişiye veya diğer gruba sosyal ortamda kabadayılık yapmasıdır. Psikolojik şiddet, baskı, mental olarak kişiyi taciz etme ve sorunlar yaratarak, karşı tarafı sindirmeye çalışan kişisel davranış bozukluğudur. Bu davranışın altında yatan birçok farklı sebep olsa da, en büyük sorun kişinin kendi ruhsal sağlık bozukluğudur. Ne yazık ki, bu kişiler bilerek yâda bilmeyerek başkalarına mobbing uygulayarak kendilerini toplumda ve iş hayatında ''var etme'' çabalarından başka bir şey değildir.

Sosyal ortamda var olmak ve sevilen biri haline gelmek sadece karakterle olur. İş hayatında var olmak; işinizi iyi yapmak, diğer kişilerle uyumlu olmak, cinsiyet ve yaş ayırmadan herkese karşı saygılı davranmak, işine geldiği gibi davranmamak ve argo tabirle yalaka olmamak ve sağlam karakterle olur. İş hayatında mobbing, yöneticiler ve diğer çalışanlar tarafından sıklıkla karşılaşabileceğin bir durumdur. Unutmamalısın ki, bu kişinin derdi, sen değilsin. Onaylanmamış ve takdir görmemiş kişilikleri... Bir kişi sebepsiz yere seninle uğraşıyorsa sende olan ama onda olmayan bir şeyler mutlaka vardır. Toplumda yer edinememiş ve kendini geliştirememiş basit kişiliklerdir.

Yapman gereken ilk şey, bu kişilerin sorununun seninle olmadığını anlamak. Kişinin yaşadığı ruhsal sağlık sorunları olduğunu bilmelisin. Mobbing yaparak ve gerginlikten mutlu olan kişilik bozukluğunun farkında ol. Kendini mental olarak koruma altına al. Haklı olduğun yerde cevabını ver ve kendini ezdirme. Sana baskı ve sıkıntı yaratarak mutlu olmasına izin verme. Halk diliyle tiye al. Görmezden gel. O yokmuş gibi davran. Hiç kimsenin sinir sisteminle ve mental sağlığınla oynamasına izin verme. Yeri geldiğinde konuş... Yeri geldiğinde görmezden gel... Biliyorum bunları yapmak zor olacak. Ama sonunda sorunlu kişiler değil sen kazanacaksın.

Kendine her zaman cici bak :)

title