Haberler

Metaverse; İş hayatı

Muhammet Zeki Kılıç

Muhammet Zeki Kılıç

Dijital Dönüşüm Uzmanı
12.03.2023 10:35

İnsanoğlu, Covid-19 hastalığıyla tanıştıktan sonra günlük alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşamaya başladı. Örneğin; Pandemi öncesinde yüksek lisans tezim için katılımcılara internetten yapmış olduğu alışveriş sıklıkları üzerine bir çalışma yapmıştım. Bu çalışma da yılda en fazla 3 defa alışveriş yaparım cevabı ön plandaydı, pandemi döneminde tekrarladığım çalışmada ise bu sayı 7 ve üzeri olarak artmış bulunmaktaydı. Bu alışkanlıkların yanı sıra hayatımızda birçok yeni kavram ve yeni iş kollarının da oluşmasına olanak sağlamıştır.

Pandeminin etkisinin yok denilecek kadar azaldığı bugünlerde bile birçok işletme hibrit sistemle veya uzaktan çalışma ile işlerin takip edilmesini istemektedir. Bunun nedenlerine baktığımız da şirketlerin artan maliyetlerini azaltmak ve çalışanlar içinde günlük yolda geçirdikleri zamanın onların verimliliğinin azaltmasını önlemek olarak düşünebiliriz. Pandemi öncesinde uygulamalar üzerinden görüntülü toplantılar yapılması garipsenecek kadar uzak bir kavramdı ama şu anda aynı binada bile olsak toplantıların çoğunluğunu fiziki olmayan dijital uygulamalar üzerinden yapıyoruz.

Her geçen gün fiziki olmayan alanlardan uzaklaşarak, sanal bir hayatın içine girdiğimizi hepimiz fark ediyoruzdur. Bu sanal hayatın adına Metaverse olarak adlandırabiliriz. Bu evre günlük yaşantımızın dışında bizlere yeni bir çalışma hayatı da sunacaktır.

Sanal gözlüğümüzü taktıktan sonra fiziki ofisimiz yeni bir evrede karşımıza çıkacaktır. Bu evrede tek başımıza olmayacağız. Evreye dahil olan tüm çalışma arkadaşımız ile fiziki ortamdaki gibi günlük işlerimizi, toplantılarımızı yan yana yapacağız.

Google, günlük hayatta ve iş hayatında kullanılması için Google Glass gözlüğüne son dönemlerde ciddi mali kaynak aktarmaktadır. Sosyal medya devlerini elinde bulunduran Mark Zuckerberg ise şirketin adını Meta olarak değiştirdi, Google gibi bu evrenin gerçekleşmesi içinde ciddi mali yatırımlar yapmaktadır.

Her yeniliğin ardından yeni iş kolları ve yeni girişimcilik hikayeleri çıkmaktadır. Bu evrede de yeni hikayeleri bol bol okuyacağız.

title