Haberler

Zorunlu Deprem Sigortası Dask neleri kapsar nasıl faydalanırız

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
22.02.2023 12:49

Zorunlu deprem sigortası DASK, belediye sınırları içerinde yer alan kanunla tanımlanmış binalar için düzenlenen bir sigorta şeklidir.

Kahramanmaraş 'da meydana gelen ve çevre illerden hissedilen deprem DASK 'ın önemi bir kez daha ortaya çıktı. 11 ilimizin etkilendiği bu felakette binlerce yıkık ve yıkılacak hasarlı bina tespit edildi.

Deprem bölgesi DASK verileri incelendiğinde 11 ilin toplam konut sayısının 2 milyon 310 bin, yaşayan DASK poliçesinin 1 milyon 124 bin 712 adet ve sigortalılık oranının yüzde 50 'ye yakın olduğu görülüyor.

Zorunlu Deprem Sigortası Dask neleri kapsar nasıl faydalanırız

Hangi yapılar Dask kapsamında

DASK kapsamında değerlendirilebilmesi için yapıların Belediye sınırları içinde olması gerekir.

Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete bağlı taşınmazların üzerindeki meskenler. Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo bölümleri. Tapu tahsisi yapılmış kooperatif evleri, Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı arsa olarak görünen binalar.

Hangi yapılar Dask kapsamı dışında

Köy yerleşik alanlarına yapılan binalar, Tamamı ticari veya sanayi amaçlı olarak kullanılan binalar, Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar.

Hasar başvuru süreci nasıl işliyor?

Alo 125, e-devlet, SMS veya DASK internet sitesi üzerinden başvuru yaparak hasar ihbarında bulunmanız gerekiyor. Dask'ın internet sitesinden il, bölge, mahalle ve metrekare bilgileri girilerek de hesaplama yapılabilir.

Bina hasar tespiti nasıl yapılır

Deprem sonrasında hasar ihbarınızı yaptıktan sonra DASK adına bağımsız hasar tespit görevlileri gerekli tespitleri yapar. Tespit edilen hasarların bedeli Dask tarafından ödenir.

En yüksek Dask teminat bedeli nedir

Azami Dask teminat bedeli Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL dir. İllerin risk bölgelerine ve yapı tiplerine göre prim miktarları değişiklik göstermektedir. 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife bulunmaktadır. Betonarme binalarda metre kare birim fiyatı 3 bin 16 lira, diğer yapılarda 2 bin 80 lira dır.

Konut Sigortası yaptırmak neden önemli

Konut sigortası, DASK 'ın yanında tamamlayıcı bir sistem olarak düşünebiliriz. Zorunlu deprem sigortası konutun inşa bedeli üzerinden teminat tutarını öder, konutun piyasa bedelini ödemez. Bu sebeple Konut sigortası yaptırmak suretiyle teminat tutarlarını kendiniz belirleyerek DASK 'dan ayrı olarak ayrıca bir ödeme alabilirsiniz.

title