Haberler

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? EYT’liler zamdan faydalanacak mı?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
24.03.2023 03:58

En düşük emekli maaşı ne kadar olacağı belli oldu. Eyt 'liler zamdan faydalanacak. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da kapsıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanarak kanunlaşmıştı. En düşük emekli maaşı 2023 yılı için 5500 TL olarak açıklanmıştı. SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 5.500 TL'den 7.500 TL 'ye çıkarılması planlanıyor, maaş artışı düzenlemesi haftaya Meclis'e gelecek.

2023 Başlarında 3 bin 500 TL'den 5 bin 500 TL'ye artış yapılan en düşük emekli aylığı, yapılan yeni düzenleme sonrasında yüzde 36 tutarında zamlanmış oldu.

Bütün emeklilere zam var mı?

En düşük emekli maaşının 2 bin lira artırılacağının açıklanması ile birlikte, maaşı 7 bin 500 TL üstünde olan emekliler bu zamdan faydalanmayacak. Bu konuda henüz net bir açıklama yok. Maaşı 7 bin 500 TL üstünde olan emekliler için ayrı bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

SSK ve Bağ-Kur sisteminden emekli olanlar tahsis numarasına göre her ayın 17'si ile 28'i arasında maaşlarını alıyor. Emekli zammı mecliste düzenlemesi sonrasında zamlı maaşların banka hesaplarına yatırılması gündeme gelecek.

Emekli bayram ikramiyeleri artacak mı?

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı'nda ikramiye ödemeleri 1100 lira olarak yapılıyordu. 2023 yılında emekli ikramiyeleri zammı 2 bin liraya yükseltildi.

2023 yılında Ramazan Bayramı 21 Nisan tarihine geldiği için, mart ayında emeklilik dilekçesi veren vatandaşlar, Nisan ayında 2000 lira bayram ikramiyesi alacaklar.

Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ikişer bin lira ödeme yapılacak.

Bayram ikramiyesi kimlere veriliyor?

Emekli aylığı, vazife malullüğü aylığı, yaşlılık aylığı, ölüm aylığı, malullük aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri ile ölüm geliri alanlara ödeniyor.

Bunun yanı sıra; şehit yakınları, muharip gaziler, gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi verilmekte.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

E-devlet üzerinden SGK'nın sunduğu emekli maaşı hesaplama robotu ile alacağınız maaş hesaplanabilmekte.

SGK sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Sigorta sistemi, ödenen primler ve prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörleri dikkate alıyor.

4A emekli maaş hesaplaması

T.C Kimlik ve SSK Sicil numarası, Baba adı, Nüfus il, Doğum tarihi bilgileri yazıldıktan sonra sorgula butonuna basarak işlem sonucunda emeklilik maaşı hesaplaması yapabiliyorsunuz.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
4A Emekli Maaş Hesaplaması

4B emekli maaş hesaplaması

T.C. Kimlik numarasını yazdıktan sonra kurumu ve güvenlik kodunu girin. Emeklilik hesaplaması karşınıza çıkacaktır.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
4B Emekli Maaş Hesaplaması

4C emekli Maaşı Hesaplama

Doğum tarihi, Cinsiyet, 4A çalışma süresi Başlangıç ve bitiş tarihi, Hizmet türü seçildikten sonra Alt kısımdaki hesapla butonuna bastığınızda emeklilik hesaplamanız yapılıyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
4C Emekli Maaş Hesaplaması

Ne Zaman Emekli Olurum?

Cinsiyet, Doğum tarihi, Maluliyetinizi ve erken yaşlanma, Hizmete başlama tarihi, SSK prim ödeme gün sayı, diğer sandıklara ait günler, Askerlik gün sayısı, Yurtdışı gün sayısı, 3600 günün doldurulduğu tarih bilgileri girilerek Gönder butonunu tıkladıktan sonra ne zaman emekli olurum konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Ne Zaman Emekli Olurum
title