Haberler

Okullar açıldı sahiller boşaldı Foça 'da turizm bitti

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
10.10.2021 05:14

Okulların açılması ve yaz sezonunun yavaş yavaş bitmek üzere olmasından dolayı sahiller ve plajlar boşalmaya İzmir'in şirin ilçesi Foça sakinleşmeye başladı.

Yaz sezonunda tıklım tıklım dolan kalabalık ve gürültülü yaz dönemi görüntülerinden geriye bom boş sahiller kaldı.

Daha çok yerli turistlerin tercih ettiği tatil beldesine uzun yıllardır yabancı turist gelmiyor.

Okullar açıldı, tatilcilerin ikamet ettikleri yerlere geri dönmesi ile sahiller boşaldı şehir sessizliğe büründü.

Emekliler ile sakinliği ve huzurlu bir yaşamı tercih edenlerin yeri olan bu ilçeye, son dönem 'de İzmir depremi ve pandemi 'nin de etkisi ile kalıcı olarak yerleşmek üzere gelenler oldu. Emlak ve konut talebinin fazla olması Foça da satılık ve kiralık ev fiyatlarında artışı beraberinde getirdi.

Sonuç olarak Foça 'da turizm bitti

Okullar açıldı sahiller boşaldı Foça 'da turizm bitti
Foça da bir plaj

İzmir ilinin kuzeyinde bulunan sahil kasabası Foça

Foça , diğer ve eski adı ile Phokaia ismini adalarda yaşayan foklardan alır.

Eski medeniyetlerden İyon yerleşimlerinin en önemlilerinden biridir. Günümüz batı uygarlığının temeli İ.Ö 6. Yüzyıl'da İyonya' da atıldığı söylenir.

Foça'da son yıllarda yapılan araştırmalarda MÖ. 2000'e ait seramiğin bulunması, Phokaia'nın kuruluşunun çok öncelere dayandığını gösteriyor ve hatta Tunç Çağları 'na kadar geriye götürmekte.

Oldukça eskilere dayanan tarihi ile ilgi çekici olan bu ilçe aynı zamanda doğal güzellikleri ile de büyülemektedir.

Okullar açıldı sahiller boşaldı Foça 'da turizm bitti
Foça sokakları tarihi taş evler

Foça 12 ay turizm yapılabilir bir ilçe olabilir

Hem doğal güzelliklerin hem de tarihi yapıların korunmasında beklenildiği ölçüde önem verilmesi halinde diğer turizm çeşitlerinde büyük ölçüde artış görülebilir.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada daha önce yaşamış olan medeniyetlerin bize ulaşan kalıntılarını, kültürlerini, bilgilerini ve yaşam tarzlarını hem yerli turistlere hem de yabancı turistlere anlatıp gösteren tarih turizmi'ne ve diğer turizm çeşitleri ne önem verilmesi durumunda, "Foça 12 ay turizm yapılabilir " bir yerleşim yeri haline gelebilir.

Coğrafi konum ve muhteşem Doğası ile Yaz Turizmi açısından oldukça elverişli olan bu güzel ilçe, diğer turizm alanları olanSu Altı Dalış Turizmi, Yat Turizmi, Doğa Turizmi ve Kültür Turizmi ile de desteklenebilir.

Foça'nın çok güzel plajları ve koyları var, plaj ve koyların önü geniş ve açık bu sebeple temiz bir denize sahiptir.

Okullar açıldı sahiller boşaldı Foça 'da turizm bitti
Foça koyları

Yaz günleri kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı geçen Foça neredeyse Ege bölgesinin tüm özelliklerini ve güzelliklerini bünyesinde toplamıştır.

1970 ve 1990 'yılları arası, yabancı turistlerin yerli turistlerden fazla olduğu dönemlerin tekrar geri gelmesi Foça' nın eski turizm cenneti olduğu zamanlara tekrar kavuşması Hem Foça 'ya hem de Foça'da yaşayanlara maddi ve manevi katkı sağlayacaktır.

Okullar açıldı sahiller boşaldı Foça 'da turizm bitti
Foça sahili
title