Haberler

Konut Sigortası yaptırmak neden önemli

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
18.02.2023 04:41

Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem bir kez daha Konut Sigortası'nın önemini gündeme getirdi.

Evimiz kendimizi güvende hissettiğimiz yaşam alanlarımızdan en önemlisi ve bunun için güvenli alanımızı gelişen bazı olumsuz durumlar için güvence altına almamız gerekir. Maddi ve manevi olarak sıkıntı çekmemeniz için yapılması gerekli bir sigortadır diyebiliriz.

Ülkemizde sigorta kavramı vatandaşlarımız tarafından tam olarak benimsenmediği veya anlaşılamadığından dolayı zorunlu olmadıkça sigorta çeşitlerinin hiçbiri yapılmamaktadır.

Tam da bugünlerde işte Konut Sigortası karşımıza çıkıyor. Zorunlu Deprem Sigortası gibi zorunlu olmadığı için birçok kişinin konut sigortası yaptırmadığı ortada.

Zorunlu olmasına rağmen, DASK verileri incelendiğinde yürürlükteki poliçe adedinin 11.2 Milyon, sigortalılık oranının %56 olduğu görülüyor. Bu demek oluyor ki ülkemizdeki yarıya yakın binanın deprem sigortası yok.

DASK tarafından verilen en yüksek teminat tutarı tüm yapı tiplerinde 640 Bin TL ve bu azami tutar yapının alım-satım yani piyasa bedelinin altında kalıyor. Zorunlu deprem sigortası yapının inşa bedelini öder piyasa bedelini ödemez.

Dask'ın yanında konut sigortası da yapılmalı

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası birbirini tamamlayan ayrı sistemlerdir. DASK Zorunlu tutulan bir uygulama olmasına rağmen konut sigortası isteğe bağlıdır. Zorunlu deprem sigortasında belirli teminat tutarlarını yükseltme olanağınız bulunmuyor ancak konut sigortasında ek teminatlar ile evinizde meydana gelebilecek olan birçok olumsuz durumlara karşı güvencenizi artırabilirsiniz.

Konut sigortalarında yapınızın değerini ve evinizin içerisinde bulunan eşyaların zarar görmesine karşı oluşacak maddi kayıplarınızı da teminat altına alabilirsiniz.

Konut sigortası depremi kapsar mı?

Konut sigortası deprem teminatı yaşadığınız yapıyı ve eşyalarınızı enflasyona karşı da korur. Sadece Eşya veya Konut + Eşya gibi kapsamlı ev sigorta teminatları bulunmaktadır. Konut + Eşya Sigortası yaptırıldığı zaman yine konut inşa bedeli ve eşyalarınızın da bedeli teminat altına alınır. Böylelikle deprem veya diğer felaketlerden sonra eşyalarınızda hasar görürse maddi kaybınız olursa sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Kiracılar konut sigortası yaptırabilir mi?

Evet kiracılar da konut sigortası yaptırabilir, tercih ettiğiniz teminatlar üzerinden sigorta şirketleri kiracıları da konur sigortası kapsamında güvence altına alırlar. Sel, yangın ve deprem gibi afetler sonrasında eşyalarınızda meydana gelen hasar sigorta şirketi tarafından karşılanır.

title