Haberler

Depremden etkilenen çalışanlara sağlanan olanaklar nelerdir

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
24.02.2023 12:39

En son verilere göre Deprem bölgesinde çalışanların 11 ilde toplamı, 2 milyon 300 bin 4/a lı İŞÇİ statüsünde ve 430 bin 4/b li BAĞ-KUR statüsünde olmak üzere 2 Milyon 730 bin Kişi.

22 Şubat 2023 Tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile (OHAL) kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanında çalışanların mağdur olmaması için kararlar alındı.

Buna göre Bakanlık, depremzede çalışanlara kısa çalışma ödeneği, işçinin işten çıkartılmasının yasaklanması, iş sözleşmesi sona ermiş olan ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan çalışanlara nakdi ücret desteği sağlanması ve ayrıca gerekli prim şartlarını taşımaması halinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara da nakdi ücret desteği gibi çalışanın mağdur olmasını engelleyecek önlemler aldı.

Kısa çalışma ve nakdi ücret desteği başvuruları e-Devlet aracılığı ile yapılabiliyor.

Depremden etkilenen çalışanlara sağlanan olanaklar nelerdir

Kısa çalışma ödeneği nedir?

Üç ayı aşmamak şartı ile sigortalı olarak çalışanlara çalışamadıkları dönem mağdur olmamaları için sağlanan bir destek ödemesidir.

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için işverenlerin müracaat etmesi gerekir.

İşyeri faaliyetlerini kısmen durduran yani çalışma süresi 30 saat ya da altında olan veya tamamen durduran işveren kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunabilir.

İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için son 120 gün çalıyor olması ve son 3 yıl da 600 gün çalışmış olması gerekir.

Kısa çalışma ödeneği ne kadar?

Prime esas son 12 aylık kazançlar dikkate alınarak günlük ortalama kazancın yüzde 60 'ı hesaplanır ancak aylık asgari ücretin brüt yüzde 150 sini geçemez. Emekli olup bir işyerinde SGK ya tabi olarak çalışan kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor.

Nakdi ücret desteği nedir?

Nakdi ücret desteği OHAL ilan edilen yerlerde uygulanan bir destek ödemesidir. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan çalışanların mağdur olmaması için düşünülmüş bir uygulama. İşsiz olmak ve herhangi bir kurumdan aylık almamak gerekiyor.

Nakdi ücret desteği ne kadar?

Destek tutarı kişi başı günlük 133.44 Lira, hak kazanılan gün sayısı ile çarpılarak toplam destek miktarı belirleniyor. Her ayın 5 'inci gününde kişinin hesabına İŞKUR tarafından yapılır.

title