Haberler

Depremde zarar gören araçların hasar bedelini kasko sigortası karşılar mı?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
26.02.2023 03:58

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem 11 il de büyük bir yıkıma sebep olurken, bir yandan da maddi ve manevi yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Deprem nedeniyle binalarda oluşan hasarların Dask ve/veya konut sigortası kapsamında olanların tazminatları ödenmeye başlandı.

Depremde hasar gören araçlar, zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortalı ise araçları sahipleri zararlarını karşılayabilecek mi?

Bu sorunun cevabını anlamak için ilk önce "Trafik Sigortası nedir?" ve "Kasko Sigortası nedir?" konusuna değinmemiz gerekir.

Trafik Sigortası nedir?

Eğer aracınız ile karşı tarafa maddi hasar vermişseniz bu zararı karşılama temeli üzerine kurulmuş bir sigorta çeşididir

Poliçenin teminat bedelleri ve içeriğine göre aracınız ile yapmış olduğunuz kazada 3. Şahıslar zarar görmüş ise karşı tarafın maddi ve manevi yönden gördüğü hasar bedellerini de sigortadan karşılayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Trafik Sigortası, aracınız ile başka bir araca veya şahıslara vermiş olduğunuz hasarları karşılar. Deprem nedeni ile oluşan hasarları trafik sigortası karşılamaz.

Kasko sigortası nedir?

Temel olarak araç sahiplerine sigorta teminatlarına göre 4 farklı kasko türü sunulur. Dar Kasko, Genel Kasko, Genişletilmiş Kasko ve Tam Kasko. Kasko sigortası, trafik sigortası gibi zorunlu değildir.

Aracı kaskolu bile olsa eğer içinde "Deprem teminatı" yoksa kasko şirketi aracınızın hasarını karşılamaz. Kasko poliçenizde Deprem teminatı olması halinde Araçtaki kısmi hasarlar ve tamir masrafları ödeniyor araç pert olduysa ancak rayiç bedel ödeniyor.

Kasko araç yaş sınırı 15'tir. Ancak 15 yaş üstü araçlara kasko yapan şirketlerde bulunabilmektedir. Ancak sigorta primleri yüksek olabilmektedir.

Sigorta Bedeli, Tazminatın Hesabı ve Ödenmesi

Sigorta şirketleri hasarın olduğu tarih itibariyle araç rayiç değeri ne kadar teminat altına alır.

Araç deprem muafiyeti kasko muafiyet nedir?

Kasko poliçenizde muafiyet bulunuyorsa, bu demek oluyor ki oluşan hasarın bedelini sigorta şirketi ile belirli oranda paylaşacağınız anlamına geliyor. Muafiyetsiz kasko yaptıranların hasar bedelini sigorta şirketi öder.

Araç rayiç bedeli nasıl belirlenir

Yılına göre değişen model ve özelliklerine göre günün şartları da göz önünde bulundurularak aracın sahip olduğupiyasa değeri belirlenir. Yasaya göre rayiç bedel ikinci el araç satan internet sitelerinden referans alınarak da tespit edilebilmektedir.

Araç hasar bildirimi yapılmalı

Hasar bildirimini sigorta şirketinize telefon ederek, mail göndererek ya da bizzat kendiniz giderek yapabilirsiniz. Hasar ihbar süresi bulunmaktadır, Kasko hasarı bildirimini hasarın gerçekleştiği gün itibariyle 5 iş günü içerisinde bildirmeniz gerekir poliçe kapsamına göre bildirim süresi değişebiliyor.

title