Haberler

Bireysel emeklilik sistemi ile nasıl emekli olurum?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
02.10.2021 03:00

Bireysel emeklilik sistemi ile nasıl emekli olunur ve nasıl emekli olurum gibi soruların cevapları vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Sosyal Güvenlik Sistemi'nin tamamlayıcısı olarak her ay bütçenizden bir miktar parayı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarmanız durumunda, çalışma hayatındaki yaşam standardınızı emeklilik döneminde de korumanıza olanak sağlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak için her ay düzenli olarak katkı paylarınızı ödemeniz, 56 yaşında olmanız ve en az 10 yıl sistemde kalmanız gerekiyor.

Her geçen gün bireysel emeklilik mevzuatı ve işleyişinde bireylere kolaylıklar sağlayacak, sistemi teşvik edecek iyileştirmeler yapılıyor .

2003 yılından bu yana yapılan iyileştirmeler incelendiğinde sistemin daha da iyiye gittiği görülmekte.

Emeklilik hakkınızı kazandığınız zaman karşınıza birden fazla seçenek sunulmakta, bireysel emekliliği cazip kılan bir özellik de zaten sizin kontrolünüz altında olması, kararları kendiniz verebilmeniz ve yapmış olduğunuz tasarrufun getirisinin yönlendirmesini kendiniz yapabilmeniz.

Bireysel emeklilik sistemi ile nasıl emekli olurum
Bireysel Emeklilik Sistemi ile Nasıl Emekli Olurum

Emeklilik Seçenekleri Neler

Emeklilik hakkınızı kazanıp emekli olmaya karar verdiğiniz zaman emeklilik şirketleri size karar vermeniz için seçenekler sunmaktadır.

Her ay ya da belirli aralıklar ile kendinizin belirlediği bir tutardaödemelerinizi geri almak, kendinizin belirleyeceği süre içerisindeödemelerinizi geri almak, toplu olarak tüm birikiminizi alabileceğiniz gibi belirli miktarda bir tutarı emeklilik şirketinde bırakarak kalan tutarı aylık maaş gibi alma seçenekleri bulunmaktadır.

Emeklilik hakkını kazanıp kullanmak isteyen katılımcı birikimlerinin Yıllık Gelir Sigortasına aktarılmasını da talep edebilir.

Yıllık Gelir Sigortası, emeklilik hakkını kazanan ve birikimlerini bu yıllık gelir sigortası aktaran katılımcılara ömür boyu maaş veya belirlenen süre içerisinde maaş almasını olanak sağlar.

Emeklilik hakkı kazananlar sistemde kalmaya devam edebilirler, katılımcılar istediği sürece emeklilik sisteminde kalmaya ve her ay düzenli olarak yatırdıkları katkı paylarından devlet katkısı almaya devam edebilirler.

Sosyal güvenlik sistemi ni tamamlayıcı, bireylere emeklilik döneminde toplu ya da düzenli ödeme şeklinde ek bir gelir sağlama amacı bulunan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ,%25 Devlet Katkısı ' desteği ile orta ve uzun vadede en iyi tasarruf ve yatırım araçlarından biridir.

Ersoy Toptaş (Bireysel Emeklilik Lisans / 2004)

title