Haberler

"Yeni Türkiye Ufku" Konferansı

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mümtazer Türköne, "Devletin öncelikli görevi vatandaşın onurunu korumaktır."

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtazer Türköne, "Devletin öncelikli görevi vatandaşın onurunu korumaktır. Günümüzde insanları birbirine düşürerek iktidar arayan bir zemin yok artık. Biz eğer yüzyıl öncesinin ayak izlerini bugün taşıyorsak, yüzyıl sonra yaşayacak insanlar da bizim bugün aldığımız kararların izlerini taşıyacaklar" dedi.

Türköne, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda, Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Kitap Kumbaram" adlı fuar etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Yeni Türkiye Ufku" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Ülkenin tarihi gelişimine değinen Türköne, "Biz balkanları birlikte kaybettik. Bu bizim birlikte yaşadığımız bir felaketti. Bir tarih yapılıyor ve bu birlikte yapılıyor. Hepimizin hayatını belirleyen tarih bu şekilde şekillendi. Bu olay benim kişiliğimde Balkan Savaşı'nın etkilerini bıraktı" dedi.

Bu topraklarda yaşamanın hiç kolay olmadığını, tarihin hiçbir döneminde de kolay olmadığına dikkati çeken Türköne, şunları kaydetti:

"Bu topraklarda yaşayanlar hiçbir zaman gündelik telaşın üstüne çıkmamışlar. 'Acaba yarın ne yiyeceğiz ne içeceğiz' telaşı var. Bu yüzden türkülerimizde bile ağıt hüzün ve keder var. Yani hüzünlü bir toplumuz. Günümüzde insanları birbirine düşürerek iktidar arayan bir zemin yok artık. Biz eğer yüzyıl öncesinin ayak izlerini taşıyorsak yüzyıl sonra da bizim bugün aldığımız kararların izlerini taşıyacaklar. Bu yüzden gelecek ufku varsa bunu biz belirleyeceğiz. Asker siyasetin içine girdiği zaman ortada olumlu hiçbir şey kalmaz. Ancak biz bunları geride bıraktık artık. Düşmanlık yerine bu topraklarda birlikte yaşama ve kardeşlik hakimdir."

Türköne, devletin öncelikli görevinin vatandaşın onurunu korumak olduğunu ifade ederek, "Geçmişte nasıl ki başarılara imza attıysak gelecekte de öyle olmalıdır. Bizim belirleyeceğimiz bir gelecek geçmişte nasıl ki bir kader birliğiyle olduysa bugünde aynı şekilde olmalıdır. Kader birliği dışında başka bir alternatifimiz yok" dedi.

Bunun şartlarının herkesin eşit şartlarda onurlu vatandaşlar olarak sağlanması olduğunu belirten Türköne, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Devletin görevi bunu sağlamak. Yani devletin öncelikli görevi vatandaşın onurunu korumaktır. Alman Anayasası'nda böyledir. İlk madde devlet vatandaşın onurunu koruyacaktır. Ondan sonra geçmişte yaşadığımız felaketleri ve kazandığımız her şeyi nasıl birlikte kazandıysak gelecekte de birlikte kazanacağız. Evet anayasa hukuk kuralları kardeşlik, zorla sevgi zorla saygı olmaz. Ama hukuk kuralları saygıyı temin eder. Ortaklık ve kader birliği dediğimiz şey bizim yaşadığımız tarihte ve yaşayacağımız gelecekle kendiliğinden şekillenir. Bu ülkenin böyle bir geleceği var dünyanın da bir geleceği var. Böyle bir kavşak noktasında dünya."

Soru cevap bölümünün ardından Türköne'ye plaket takdim edildi.

Muhabir: Ağrı - Fatma Güven

Yayıncı: Emine Konuk - AĞRI

Kaynak: AA / Yerel

Mümtazer Türköne Türkiye Ağrı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title