Haberler

Viranşehir Belediyesi Musa Anter'i Anacak

Güncelleme:

Kürt asıllı yazar Musa Anter, ölümünün 21'inci yıldönümünde yazdığı 'Qimil' şiirinin tiyatro oyunu ile anılacak.

Kürt asıllı Musa Anter, katledilişinin 21'inci yıldönümünde yazdığı 'Qimil' adlı şiirin tiyatro oyunu olarak sergilenmesi ile Viranşehir ilçesinde anılacak. Viranşehir Belediyesi'nin Med Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde faaliyetlerini yürüten tiyatro grubu Teatra Med, hazırladığı 'Qimil' adlı oyunu 20 Eylül 1992 tarihinde katledilişinin yıl dönümünde oynayacak. Oyunu Musa Anter'e (Apê Musa) adadıklarını söyleyen grubun sanat yönetmeni Mehmet Karakış, "Qimil şiiriyle bir halkın derdini, acısını, yıllardır muzdarip kaldığı sorunları Siverekli kızın feryadıyla dile getiren Apê Mûsa'yı anmak istiyoruz" dedi.

'AKP 49'LARIN DEVAM ETTİRİCİSİDİR'

Med Kültür Sanat Merkezinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Karakış, "Uzaktan aşk" ve "Ötekiler Yargılasa" oyunlarının ardından "Qimil" (kımıl-süne) adlı oyunla Teatra Med emekçileri olarak izleyicilerin karşısına çıkacaklarını belirtti. "Viranşehir Belediyesinin desteğiyle 20 Eylül'de Apê Musa'nın şahadet yıldönümünde Qimil adlı oyunu sahneleyeceğiz" diyen Karakış, oyunu Apê Musa'ya ithaf ettiklerini ifade etti. Türkiye'de acıların anadilde ifade edilmesinin dahi geçmiş dönemlerde idamla yargılanmak için yeterli sayıldığını söyleyen Karakış, "1959'da Kürtlere ve Kürtçeye dair bir şeyler yazıp çizen insanları idamla yargılayan zihniyet ile bugün Kürtçe bir 'Medeniyet dili değildir' diyen zihniyet arasında pek bir fark yoktur. Biri bir insanı yargılıyor diğeri bir halkın varlığını. Dönemin Kemalist zihniyetini bugün AKP devralmıştır. İki ideolojik eğilimin beslendiği kaynak dar ulusalcı ilkel milliyetçiliktir" belirlemesinde bulundu.

'APÊ MUSA'NIN KATLEDİLİŞİ 49'LARIN DEVAMIDIR'

Qimil şiiriyle bir halkın derdini, acısını, yıllardır muzdarip kaldığı sorunları Siverekli kızın feryadıyla dile getiren Apê Mûsa'nın ve ona destek veren arkadaşlarının idamla yargılandığını ifade eden Karakış, "Oldukça masum ve dostane duygularla dile getirilen bu Kürtçe şiir Türkiye'yi karıştırdı. Devlet savunuculuğunu Kürt karşıtlığı üzerinden sürdüren gazeteler ülkenin siyasi arenasını bu Kürtçe şiir üzerinden karıştırmayı fırsat bildiler. Bizzat dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar şiirin yayımlandığı gazetenin toplatılması ve Musa Anter'in yargılanması için talimatlar verdi. Bir şiir Kürtçe yayınlandı diye ülke gündemi alt üst olu. Bu olay 49'lar davası adıyla Kürt siyasal mücadele tarihinde bir dönemeç oldu. Apê Mûsa'nın 20 Eylül 1992'de JİTEM örgütü tarafından öldürülme olayını 1959'lara kadar uzandırmak pekala mümkündür" dedi.

'QİMİL SÖMÜRGECİ METAFORUDUR'

Qimil'ı Apê Musa'nın bir metafor şeklinde işlediğine vurgu yapan Karakış, "Kürt toprakları devletin yoksullaştırma politikalarından dolayı verimsiz bırakılmak istenmiştir. Kaynaklar egemen güçlerin tekeline alınmıştır. Buradaki qimil metaforu sömürgeci-emperyalist güç metaforudur. Devlet sömürüyor, halk sömürülüyor. Apê Musa'nın Siverekli kıza 'Üzülme bacım, seni qimilların ıstırabından kurtaracak kardeşlerin yetişiyor artık' vurgusu mütevazı siyasal bir öngörüdür" diye konuştu.

'APÊ MUSA'NIN BAKIŞ AÇISI SAHNEDE OLACAK'

Qimil adlı kitabı okuduktan sonra bu konuyu senaryolaştırıp sahneye koyma ihtiyacı duyduğunu söyleyen Karakış, "Konuyu senaryolaştırırken kitapta yer alan makale ve yazılardan faydalandık. Apê Musa'nın bakış açısıyla, dile getirmek istediği şeyleri biraz daha somutlaştırarak sahneye koyacağız oyunu. Oyunda devletin haksız vergilendirme politikalarına, geleceğini hasadın verimi üzerinde kurgulayan ancak qimil afetinin yaşanmasıyla geç yaşta evlendirilerek hayalleri yıkılan kızların feryadına değiniyoruz. Yoksulluktan dolayı erken yaşta Evlendirme olayı Kürtlerde Xalê Cemil'de ifadesini buluyor. Bunu da qimil oyunuyla pekiştirmeyi uygun gördük. Oyunda folklorik temalara ve dengbeji geleneğe özen gösterdik. Dekorda kıl çadırı ve kerpiç ev görüntüsünü zamana ve mekâna uygun olsun diye bilinçli kullandık. Tiyatro oyunumuz beş kişiden oluşuyor. İmkanlar dahilinde bölge turnesine çıkmayı düşünüyoruz" dedi. (İPEKYOL)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Viranşehir Belediyesi Mehmet Karakış Musa Anter Eylül Yerel Haberler

Erdoğan'la sürpriz görüşmesinin ardından dikkat çeken hamle! Akşener, Çankaya'da ofis tuttu

Erdoğan'la sürpriz görüşmesinin ardından dikkat çeken hamle! Akşener, Çankaya'da ofis tuttu

İl milli eğitim müdürlüğünde kadın memura taciz: Seninle birlikte olmak istiyorum

İl milli eğitim müdürlüğünde kadın memura taciz: Seninle birlikte olmak istiyorum

Mourinho devreye girdi! Fenerbahçe, Mason Greenwood'u kadrosuna katıyor

Mourinho devreye girdi! Fenerbahçe, Mason Greenwood'u kadrosuna katıyor

Bakmadan Geçme

Vizontele ne zaman, nerede çekildi? Vizontele filmi hangi il ve ilçede çekilmiştir? #129300 10-11 Haziran Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Bursa Bülbül filmi konusu nedir? Bursa Bülbül filiminin oyuncuları kimler? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! Vizontele ne zaman, nerede çekildi? Vizontele filmi hangi il ve ilçede çekilmiştir? Vizontele Tuuba filmi konusu nedir? Vizontele Tuuba oyuncuları ve Vizontele Tuuba özeti! #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! Ölümcül Takip filmi oyuncuları kim, konusu ne? Ölümcül Takip filmi ne zaman, nerede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! 10 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Şanlıurfa'dan Ankara'ya getirilen kuduz köpek olayı ne, köpekler nerede? Buket Özgünlü Boyacı kimdir, Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı mı? 10 Haziran 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 10-11 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Şanlıurfa'daki kuduz köpekleri Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı

Şanlıurfa'daki kuduz köpekleri Ankara'ya getiren Buket Özgünlü Boyacı tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title