Haberler

Kömürün Sembolü Madenci Anıtı Törenle Açıldı

Zonguldak'ta kömürün ve madencinin sembolü olan Madenci Anıtı, törenle açıldı.
Zonguldak Belediyesi tarafından üç ayda yaptırılan Madenci Anıtı'nın açılış töreni kömürün bulunuşunun 184.yıldönümünde yapıldı.

Zonguldak'ta kömürün ve madencinin sembolü olan Madenci Anıtı, törenle açıldı.

Zonguldak Belediyesi tarafından üç ayda yaptırılan Madenci Anıtı'nın açılış töreni kömürün bulunuşunun 184. yıldönümünde yapıldı. Uzunmiehmet Caddesi'nde bulunan kavşağa yerleştirilen anıtın açılış töreni saygı duruşu ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Metal konstrüksiyon, cam elyaf ve Zonguldak'tan gönderilen kömür parçalarıyla Ankara'da bulunan bir atölyede yapılan anıt, yerin altından kömür çıkartan madenciyi simgeliyor. Törende konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak'ta en az 100 yıllık kömür rezervi olduğuna dikkat çekti. Alabaş, "Bu gün Uzunmehmet'in kömürü bulduğu gün. 184 yıl önce bölge insanı olarak kömürle tanıştık. Başta Uzunmehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. 165 yıllık üretim tarihi boyunca başta Fransa, İngiltere ve Almanya olmak üzere dünyanın dört bir yanına kömür taşınan ve yokluklar içerisinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne büyük katkılar sağlayan Zonguldak maden ocaklarında hala en az 100 yıllık kömürümüz var. Kapasitesinin 3'te biriyle çalıştırılan Türkiye Taşkömürü Kurumu göz göre göre zarar ettiriliyor. Kurum yetkilileri iki yıldır işçi açıklarının giderilmesini istiyor. Biz sendika olarak tüm yetkilileri ve ilgilileri Zonguldak, taşkömürü ve Türkiye tablosunu anlatıyoruz" diye konuştu.

MALİYETİ YAKLAŞIK 60 BİN TL

Yaklaşık 60 bin TL'ye mal olan Madenci Anıtı'nın teknik detaylarını anlatan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise "184 yıl önce nur içinde yatsın Kdz. Ereğli Kestaneci köyünde doğan Uzunhmehmet bu kömürü bu madeni bu varlığı ortaya çıkardı. ve ilgili komutanlara ileterek Zonguldak ve Türkiye sanayisine katkılar sunan madeni bize kazandırdı" diye konuştu.

Açılış töreninde bulunan madenciler de "Madencinin Feneri Sönmeyecek" sloganları attı. Türk Bayrağı ile örtülen Madenci Anıtı'nin kurdelesi kesildi. Açılış töreninde protokol ve madenciler hatıra fotoğrafı çektirdi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zonguldak Yerel Haberler

title