Haberler

Kavak Yerine Meyve Fidanı Dikin"

Kelkit'te kuraklıkla mücadele ve vatandaşları üretime teşvik etmek amacıyla kavak ve söğüt ağaçları kesilerek yerlerine meyve bahçeleri oluşturulacak Kaymakam Gazel: "Bir kavak ağacının yıllık tükettiği su ile 10 meyve bahçesi rahatlıkla sulanabilir"

İBRAHİM ÖZDEMİR - Kelkit ilçesinde yoğun olan kavak ve söğüt ağaçları yerine meyve bahçeleri oluşturulmasıyla kuraklığın önüne geçilip vatandaşlar üretime teşvik edilecek.

Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980'li yılların sonlarına doğru açılan kibrit fabrikasına hammadde sağlanması amacıyla o yıllarda vatandaşların kavak dikimine özendirildiğini belirtti.

Fabrikanın 2004 yılında kapanmasıyla kavak ağaçlarının ekonomik olmaktan çıktığını ifade eden Gazel, "Uzmanlar bir kavak ağacının yılda 128 ton su tükettiğini söylüyorlar. Kelkit Çayı ve yan derelerinin kenarlarında, bahçelerimizde çok sayıda kavak ve söğüt ağacı var. Bunların tükettiği suyu hesapladığımızda ortaya çıkan rakamın çok büyük olduğunu gördük. Ayrıca kavak ve söğüt ağaçlarının polenleri alerjik sorunlara neden oluyor. Bu nedenle Hıfzıssıhha Kuruluyla kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesi kararını aldık" dedi.

Bir kavak ağacının yıllık tükettiği su ile 10 meyve bahçesinin rahatlıkla sulanabildiğine dikkati çeken Gazel, şunları söyledi:

"Küresel ısınma ile yaşanan kuraklığın etkisinden kurtulmak, yer üstü ve yer altı sularını tasarruflu kullanmak istiyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın, hem üretime hem de aile ekonomilerine katkı sağlamaları için meyve bahçeleri kurmalarını istiyoruz. Belediye başkanlarımıza, muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza kararımızı duyurduk. Olumlu tepkiler aldık. Bazı belediye ve köylerimizde hazırlıklara başlandı. Kaymakamlık olarak da binamızın önündeki kavak ağaçlarını keserek vatandaşlarımıza öncülük etmek istedik."

Gazel, kavak ve söğüt ağaçlarının kesilerek meyve bahçelerine dönüştürülmesi için kampanya başlattıklarını kaydederek, "Bu amaçla köylerimizde toplantılar düzenliyoruz. Vatandaşlarımızın kavak ve söğüt ağaçlarını keserek meyve bahçesi kurmalarını anlatıyoruz. Belediye meclislerimizden, köy ihtiyar heyetlerimizden meyve bahçeleri kurmaları için kararlar almalarını talep ettik. Kuracakları meyve bahçeleri için fidanları kaymakamlığımız temin edecek. Daha sağlıklı ve ekonomik girdi sağlayan çevre oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"Doğal yaşama zarar vermeyeceğiz"

Gazel, Kelkit'teki kavak ağaçlarında çok sayıda karga yuvası olduğunu da belirterek, "Bu hayvanlara zarar vermeyeceğiz. Yavru döneminden çıkılıp yuvalara ihtiyaç duyulmadığı dönemde kesime dikkat edeceğiz. Doğanın bir kolunu kurtarmaya çalışırken doğal yaşama zarar vermeyeceğiz. Şu anda, kavak ve söğüt ağaçlarımızın bulunduğu alanlarda sebze dikili alanlarımız var. Bu nedenle ağaçlar hasat mevsiminden sonra kesilecek" ifadelerini kullandı. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Yerel

Ozan Gazel Kelkit Kavak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title