Haberler

Gümüşhane'de Galandar Coşkusu

Gümüşhane'de kocakarı takvimi olarak da adlandırılan Rumi Takvime göre yılbaşı olan 13 Ocak tarihinde Galandar kutlaması yapıldı.

Gümüşhane'de kocakarı takvimi olarak da adlandırılan Rumi Takvime göre yılbaşı olan 13 Ocak tarihinde Galandar kutlaması yapıldı.

Gümüşhane'de 22 köyün bir araya gelerek kurduğu İkisu Tarsun Artabel Köyleri Derneği tarafından organize edilen "Galandar" kutlaması Halk Eğitimi Merkezi salonunda gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Armağan Önal, Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım,

GTSO Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, dernek yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı gece, yöresel yiyecekler tüketilirken, vatandaşlar horon ve halaylarla kendilerinden geçti.

Şiir ve türkü dinletisinin de yer aldığı geceyle ilgili bilgi veren dernek başkanı Nihat Olgun, kalandar yada galandar olarak adlandırılan günün Rumi Takvime göre ayın 1'i gecesi olduğunu belirterek, bu tarihte Gümüşhane'nin köylerinde çeşitli şenliklerin yapıldığını söyledi.

Geçmiş dönemde köylerde daha etkin bir biçimde yapılan bu şenliklerin günümüzde artan şehirleşmeyle birlikte unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Olgun, "Galandar gecelerinde köylerde evlerden toplanan yiyecekler bir araya gelinerek yenilirdi. Bizde buna istinaden 22 köyün kurduğu bir dernek olarak misafirlerimizi ağırlamaya çalıştık. Katılım beklediğimizin çok çok üstünde oldu. Bu da bizi çok mutlu etti. İnşallah bunu imkanlarımız ölçüsünde gelenekselleştirmek istiyoruz" dedi.

Gecede vatandaşlara lemis, su böreği, ceviz, pestil, dut kurusu ve Gümüşhane'yle özdeşleşen elma ikram ettiklerini kaydeden Olgun, geçmişte yapılan galandarlarda şaka mahiyetli oyunlar yapıldığını da hatırlattı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halk Eğitimi Merkezi Mustafa Canlı İsmail Akçay Gümüşhane Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title