Haberler

Gümüşhane'de Dağda Mahsur Kalan Köylüler 3 Saatlik Operasyon ile Kurtarıldı

Gümüşhane merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde köyün içme suyu deposundaki sorunu gidermek için giden köylüler, tipi ve kar yağışı nedeniyle dağda mahsur kaldı.

Gümüşhane merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde köyün içme suyu deposundaki sorunu gidermek için giden köylüler, tipi ve kar yağışı nedeniyle dağda mahsur kaldı. Köylüler ekiplerin 3 saatlik çalışması sonrası donmak üzereyken kurtarıldı.

Edinilen bilgilere göre bugün sabah 09.00 sıralarında köy sakinlerinden çoğunluğu gençlerden oluşan 13 kişi köyün içme sularının akmaması nedeniyle, suyu bağlamak için deponun bulunduğu bölgeye hareket ederken, grup içerisinden 4 kişilik başka bir ekip de suyun ana kaynağının bulunduğu membaya gitti. Köylülerden bir kısmı yaptıkları çalışmaların ardından köye geri dönerken, 7 kişi biraz daha çalışmak için dağda kalınca şiddetli tipi ve fırtınayla birlikte başlayan kar yağışı ile dağda mahsur kaldı. Saat 15.20 sıralarında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Jandarma ve 112'ye bilgi veren köylüler, kendi imkanları ile de vatandaşları kurtarmak için bölgeye hareket etti. Saat 16.00 sıralarında bölgeye ulaşan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği, jandarma,, UMKE ve köylülerden oluşan kurtarma ekibi ilk olarak 3 kişi, ardından 4 kişinin bulunduğu bölgeye ulaştı. Ekipler, gruptaki 2 kişiyi donmak üzereyken buldu. Yanlarında götürdükleri battaniyelere sarılan vatandaşlar daha sonra yürüme olarak köye döndü. Yaklaşık 3 saat süren çalışma ile köye dönen vatandaşları aileleri meraklı gözlerle karşılarken, Turgay Gündüz (38) ve Arif Şenel (40) adlı vatandaşlarda donmaya ve düşmeye bağlı olarak meydana gelen travmalar nedeniyle hazır bekletilen ambulanslarla Gümüşhane Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Olayın duyulmasının ardından bölgeye giden Gümüşhane Vali Vekili Armağan Önal ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, ekiplerle görüşerek çeşitli incelemelerde bulundu. İl Özel İdaresi'ne bağlı iş makinelerinin de hazırda bekletildiği operasyon 3 saatin ardından mutlu sonla bitti.

Köy muhtarı Hamdi Gündüz, suyun kesik olması nedeniyle hazırlanan ekibin Karamankaya mevkiine gittiğini ve fırtınaya tutulduklarını söyledi. Ekipten 8 kilometre mesafedeki membadaki 4 kişinin köye 4 kilometre mesafeye kadar bir barınağa sığındıklarını, diğer 3 kişinin de bir mağaraya sığındığını söyledi. Operasyon sırasında bölgeye gönderilen paletli kar ambulansı yoğun kar olması nedeniyle köylülerin yanına gidemedi. Bu sırada telefonla sık sık mahsur kalan köylülerle irtibat kuran sağlık ekipleri, sürekli telkinlerde bulunarak almaları gereken tedbirleri anlattılar. Dağda mahsur kalan ve ekipler tarafından kurtarılan Fehmi Şenel, ölümün soğuk yüzünü gördüklerini belirterek, ısınmak için sığındıkları yerde yakacak bir şey bulamadıkları için üzerlerindeki montlarını yaktıklarını söyledi. Şenel, ayrıca mahsur kalmalarına neden olan su arızasını da kısmi olarak tamir ettiklerini dile getirdi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü ve kurtarma ekibinin lideri Akın Karagöz ise haber merkezine gelen ihbarın ardından hemen bölgeye hareket ettiklerini ve 10 kişilik ekiple kurtarma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yaklaşık 4,5 kilometrelik bir alanı 2,5 saatlik bir zaman diliminde aşarak vatandaşları sağ salim köye getirdiklerini kaydeden Karagöz, toplam 7 kişiyi kurtardıklarını, ayaklarında problem olan 2 köylüyü de köylülerle birlikte dönüşümlü olarak köye kadar taşıdıklarını ifade etti.

Bölgede 20 santimetre ile 1 metre arasında kar yüksekliği olduğunu, operasyonun başlangıcında bölgede tipi olduğunu fakat sonra havanın düzeldiğini dile getiren Karagöz, "Kurtarma çalışması sırasında İl Jandarma Komutanlığı'nın da desteklerini gördük. Yeni devreye giren yer takip sistemi sayesinde vatandaşları 156'yı arattırarak bulunduğu yerin kesin koordinatlarını alarak, bölgeye ulaştığımızda tam yerlerinde onları bulduk. Bu tür olaylara maruz kalan vatandaşlarımız bulundukları bölgenin tespiti için mutlaka 156 telefonunu aramalarını rica ediyoruz" dedi.

Köyden, Metin, Gökmen ve Umut Şenel, Salim, Ayhan, Necdet, Metin ve Ünal Gündüz, Zeki Kesici, Fehmi ve Arif Şenel, Turgay ve Yaşar Gündüz kesilen içme suyu için dağa çalışma yapmaya gitmişti. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gümüşhane Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title