Haberler

Elektrik, Su ve Doğalgaz Kullanımına "Önceki Abone Borcu" Engeli

Güncelleme:

Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri İmrek: "Tüketicilerden gelen şikayetler de ortaya çıkmıştır ki, su, elektrik ve doğalgazla ilgili kurumlar, önceki abonenin borcunu, yeni abonelik başvurusunda bulunan kişinin ödemesi yönünde dayatmalarda bulunmaktadırlar" "Vatandaşlar, başkasına ait borcu ödeyip,

Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, tüketicilerden gelen şikayetlere göre, su, elektrik ve doğalgazla ilgili kurumların, önceki abonenin borcunu, yeni abonelik başvurusunda bulunan kişinin ödemesi yönünde dayatmalarda bulunduğunu ileri sürdü.

İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su, elektrik ve doğalgazın, çağdaş toplumlarda tüketicilerin zaruri ihtiyaçları olduğunu belirterek, vatandaşların bu 3 temel gereksinime ulaşmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Yürürlükteki mevzuatlar gereği kullanıcının, konut veya iş yerinde su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini, kendi adına sözleşme yaptırmak zorunda olduğunu vurgulayan İmrek, şöyle konuştu:

"Abonelik işlemlerinin mümkün olduğunca kolay ve hızlı şekilde yapıldığı söylense de uygulamalardaki zorlamalar tüketicileri canından bezdirmektedir. Tüketicilerden gelen şikayetler de ortaya çıkmıştır ki, su, elektrik ve doğalgazla ilgili kurumlar, önceki abonenin borcunu, yeni abonelik başvurusunda bulunan kişinin ödemesi yönünde dayatmalarda bulunmaktadırlar. Hiçbir haklı gerekçesi olmayan bu dayatmanın kurumlarca keyfi şekilde uygulamasını kabul etmiyor, bu kurumların yasalara aykırı uygulama yaptığını ilgili makamlara ihbar ediyor ve konuyla görevli kurumları göreve davet ediyoruz."

Anayasa'nın 23. maddesine göre yerleşme ve yaşam hürriyetinin vazgeçilemez bir hak olduğuna dikkati çeken İmrek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir başkasının sorumluluğundaki borçtan bir diğer kişi sorumlu tutulamaz ve sözleşme hürriyetinden alıkonulamaz. Bu konuda söylem ile eylem arasında tam bir tutarsızlık hakim. Mevzuatlar, su, elektrik ve doğalgaz kullanıcısını zorunlu olarak kendi adına abonelik sözleşmesi yapmaya yükümlü kılmaktadır. Buna rağmen su, elektrik ve doğalgaz tedarikçisi kurumlar, tüketicileri hem mevzuata uymaları konusunda uyarmakta, bu uyarı gereğini yerine getirmeye çalışan tüketicilere de kendileri tarafından akıl almaz ve kabul edilemez uygulamalarla zorluklar çıkarılmaktadır."

İmrek, konuyla ilgili mahkemelerin ve Yargıtay'ın emsal kararlarının bulunduğunu belirterek, "Tüm bunlara rağmen abonelik işlemlerini yapamayan tüketiciler, Tüketici Mahkemesinde 'Muarazanın Men'i' davası açıp abonelik işlemlerini yapabilirler. veya başkasına ait borcu ödeyip, ödeme makbuzunun üzerine 'abonelik işleminin tamamlanması için bana ait olmayan borcu ödemek zorunda bırakıldım' şeklinde bir şerhi düşüp daha sonra bu ödediği parayı icra marifetiyle tahsil edebilirler" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet İmrek Yerel Haberler

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Slovenya, Filistin devletini tanıma kararı aldı

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında? Eyvah Eyvah nerede çekildi? Eyvah Eyvah oyuncuları, konusu ve fragmanı! Eyvah Eyvah ne zaman çekildi? #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Eyvah Eyvah filmi oyuncuları kim? Eyvah Eyvah filmi konusu ve Eyvah Eyvah özeti! #128250 ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kripto yasası Meclis'ten geçti mi? Kripto varlıklara ilişkin düzenleme ne oldu? Serdar Sertçelik kimdir, Serdar Sertçelik yakalandı mı? #129300 31 Mayıs okullar tatil mi? 31 Mayıs Cuma günü okul var mı, resmi tatil mi? Yarın okul var mı? Ayak başparmak çıkıntısı Bunyon-Halluks Valgus nedir? Bunyon nasıl düzelir? Arnavutköy Belediyesi hangi parti? Arnavutköy Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? 2024 Arnavutköy yerel seçim sonuçları! Ahmet Uğurlu hasta mıydı? Ahmet Uğurlu hastalığı neydi? Maaşlar bayramdan önce yatar mı? Memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? 31 Mayıs Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 31 Mayıs burç yorumları nedir?
Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title