Haberler

Diyarbakır Barosu, Yavuz Ertürk davasının zaman aşımından düşürülmesine tepki gösterdi

Güncelleme:

Diyarbakır Barosu, emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün Kulp katliamı davasının Yargıtay tarafından zaman aşımından düşürülmesine tepki gösterdi. Baro, cezasızlık pratiğinin sistematik bir devlet politikası haline geldiğini belirterek, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının işlemeyeceğini hatırlattı.

AHMET ÜN

Diyarbakır Barosu, 1993 yılında Kulp ilçesinde 11 köylüyü öldürme emri verdiği iddiasıyla yargılanan emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün davasının Yargıtay tarafından zaman aşımından düşürülmesine tepki gösterdi. Baro, "1990'lı yıllarda kamu görevlilerince işlenen başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine konu suçlarda, yargının cezasızlık pratiği maalesef sistematik bir devlet politikasına dönüşmüştür. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kulp ilçesinde 1993 yılında yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan ve 5 Kasım 2004'te de toplu mezarda bulunan 11 kişiyi öldürme emri verdiği iddiasıyla 'taammüden öldürmeye azmettirmek' ve 'halkı isyana teşvik suçlarından' yargılanan dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün davası zaman aşımı gerekçesiyle Yargıtay tarafından düşürüldü. Diyarbakır Barosu, Yargıtay'ın kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Kulp ilçesi Alaca köyünde, 1993 yılında 11 sivil insanın operasyona çıkan askeri birlik tarafından  gözaltına alındıktan sonra kaybettirilmesi davasında; Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Eylül 2018 tarihinde açık tanık beyanları ve somut delillere rağmen sanık hakkında beraat kararı vermişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 5 yılı aşan istinaf ve temyiz sürecinden sonra zamanaşımı gerekçesiyle dosya hakkında düşme kararı vermiştir.  1990'lı yıllarda kamu görevlilerince işlenen başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine konu suçlarda, yargının cezasızlık pratiği maalesef sistematik bir devlet politikasına dönüşmüştür. Benzer birçok dava dosyası güvenlik gerekçesiyle önce ülkenin batı illerine nakledilmiş, sonrasında tek tek beraat ya da zamanaşımı gerekçesiyle cezasızlıkla sonuçlanmıştır. Diyarbakır Barosu olarak insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının işlemeyeceğini bir kez daha hatırlatıyor, ilk günden beri takip ettiğimiz 'Kulp Katliamı Davasında' hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşırız."

Kaynak: ANKA / Yerel

Tuğgeneral Diyarbakır Yargıtay Kulp İnsan Hakları Diyarbakır Hukuk Yerel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024? 3 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK? Roma Bayer Leverkusen maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Roma B.Leverkusen maçı kaç kaç, canlı maç skoru! 2 Mayıs Survivor ödül oyununu kim kazandı, 2 Mayıs Perşembe ödül ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title