Haberler

Cizre'de Ulu Camii Restorasyon Çalışmaları Başlatıldı

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki tarihi Ulu Camii, 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki tarihi Ulu Camii, 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında restore ettiği tarihi Ulu Camii'deki restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığının tespit edilmesi üzerine Cizre Kaymakamlığı 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında tarihi camide yeniden restorasyon çalışması başlattı. Cizre Kaymakamı Şenol Koca, restorasyon çalışmalarının başladığı Ulu Camii'de incelemelerde bulundu. Cizre Kaymakamı Şenol Koca beraberinde İdil Kaymakamı Ali Karakaya ile çalışmaları yerinde inceleyip ilgili personelden çalışmalar hakkında bilgi aldı. İnceleme yapan Kaymakam Koca, restorasyon çalışmalarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaymakam Koca, Cizre'de Şırnak Valiliği tarafından başlatılan 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesinin ilk ayağının Cizre Kalesi'nin içerisindeki 81 dönümlük alanın projelerinin hazırlanması ve akabinde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları olduğunu söyledi. Ulu Camii gibi, Abdaliye Medresesi ve Kırmızı Medrese gibi tarihi alanlara yeterince sahip çıkamadıklarını belirten Kaymakam Koca, bu tarihi yerlerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ulu Camii'de restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Kaymakam Şenol Koca, "2007 yılında yapılan restorasyonlarda ne yazık ki derz ve beton çalışmalarında caz yerine çimento kullanılmış ve çimentonun duvarlarda bıraktığı izleri görmüş bulunuyoruz. Bu tahribatları ortadan kaldırmak amacıyla öncelikli olarak buranın derzlerinden bir parça alarak incelenmek üzere Mardin Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. Mardin Müze Müdürlüğü'ndeki kimya laboratuarında bu analizlerin tamamı ortaya konulacak ve şu andaki sıva sökümü, derz sökümü çalışmalarından sonra orijinal haliyle restorasyonuna devam edilecek. Akabinde de projede yapılması planlanan çalışmalar olacak ve bu çalışmalarla ilgili eksikliklerimizi tamamlayıp Ulu Camii'mizi aslına uygun en güzel hale getireceğiz" dedi.

Ulu Cami'deki çalışmaların tamamlanmasının ardından Abdaliye Medresesi'nde de bir çalışmanın olacağını aktaran Kaymakam Koca, Kırmızı Medrese'de 2010 ile 2011 yılında medrese çevresindeki yapıların kamulaştırılmasının ardından yapılan yıkım çalışmalarından sonra herhangi bir çevre düzenlenmesinin yapılmadığını belirtti. Kaymakam Koca, "Bu ay itibariyle projesi Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na girecek ve projenin kuruldan geçmesinin ardından önümüzdeki ay çevre düzenlemesi çalışmasına başlayacağız. Ona müteakiben çevre düzenlemesine başlayarak kış aylarının sonuna kadar vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız" diye konuştu.

Ulu Camii'deki çalışmaları 2014'ün Temmuz ayı sonunda tamamlamayı düşündüklerini belirten Koca, "Bu binalar çok kıymetli. Ecdadımızın bize yadigarı, geleceğimizin teminatıdır. Bunların geleceğin nesillerine ulaşması bizim elimizde onun içinde bu binalara sahip çıkmamız lazım. Sahip çıkarken de bu işleri bilen, bu işlerden anlayan personel ve teknik ekiple bu işe sarılmamız ve sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cizre Kaymakamlığı Şırnak Valiliği Ali Karakaya Şenol Koca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title