Haberler

Cezaevlerindeki Açlık Grevleri

Mardin'de açlık grevini sonlandıran tutuklu ve hükümlülerden toplam 32'sinin hastaneye kaldırıldı.

Mardin'de açlık grevini sonlandıran tutuklu ve hükümlülerden toplam 32'sinin hastaneye kaldırıldı.

Dün Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi ile Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevine son veren ve aralarında BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da yer aldığı 32 kişi, cezaevlerinden ambulanslarla alınarak Mardin ve Midyat devlet hastanelerine sevk edildi. Hükümlü ve tutukluların tedavilerinin devam ettiği ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerde gerekli önlem ve tedbirlerin alındığını belirterek, "Mardin Cezaevi'nden toplam 18 tutuklu ve hükümlü kontrol amaçlı hastaneye getirildi. Açlık grevi yaptıkları için hemen yemek yemeye başlamaları sıkıntılı olabilir. Cezaevinde de 3 doktor görevlendirildi" dedi.

Mardin Tabipler Odası Başkanı Kamuran Yıldırım da Mardin ve Midyat'ta açlık grevinde bulunan 210 tutuklu ve hükümlüden toplam 32 kişinin devlet hastanelerine kaldırıldığını kaydetti.

Mardin Devlet Hastanesi'nde bir servisin tutuklu ve hükümlüler için boşaltıldığını, uzman bir ekip tarafından bir kiriz masası oluşturulduğunu aktaran Yıldırım şunları söyledi:

"Tedavileri ve ayrıca yeniden beslenmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Hastanelerde gerekli hazırlıkların yapıldığını gözlemledik. Bu kadar uzun süre açlık grevi yapan kişilerin tedavisi ve yeniden beslenmesi normal hayata döndürülmesi için yapılması gerekenler var. Bu konuda geçmiş açlık grevlerindeki deneyimlerimiz var. Doktorlar, geçmiş hastalardan ders çıkararak ve kalıcı bir hasara neden olmadan yeniden bu insanların normal hayatlarına döndürülmeleri için gerekli altyapı hazırlanmış. Çok ağır olan yok ama fakat beslenmeye başlandığında nasıl tepki verebileceğini bilemediğimiz için mutlaka 10 günün üzerinde açlık grevleri yapanların hepsinin kan tahlillerinin yapılması gerekiyor. Böylelikle ne kadar etkilendiklerini görebiliriz. Herhangi kan tahlili yapılmadan, işte 10 gün aç kaldı, sonra bunları hemen besleyelim mantığı yanlıştır."

-Milletvekili Gülser Yıldırım'ın durumu-

Tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da 24. günde açlık grevini sonlandırdığını, kendisinde kilo kaybı yaşandığını aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

"24. gün kısa bir süre değil. Kilo kayıplarının olduğunu biliyoruz. Hareketlerin yavaşlama, çabuk yorulma gibi sıkıntıları var. 50 gündür aç kalanlara göre durumu nispeten daha iyi olduğu sayılır. Uzun süre aç kalan insanlarda gelecekte hasar yaratabilir. 60 gün çok uzun bir süre. 60 gün beslenmeden aç kalmak başta özellikle sindirim dediğimiz bağırsaklar, mide üzerinde çok ciddi tahribatlar yapabilir. Daha sonra böbrekler özellikle etkileniyor. Beyin ve sinir sistemi etkileniyor. Bunlardan ne kadar etkilendiklerini ancak ileride görürüz. Şu anda görmede, işitmede, anlamada ve yoğunlaşmada sakıntı yaşıyorlar. Bunların kalıcı mı olduğunu zaman içinde anlayacağız. Bir hafta sonra belli olacak etkilerdir. Umuyoruz ki düzenli B vitamini alanlar kalıcı bir hasar oluşmamış olsun."

Muhabir: İbrahim Sincar / Şengül Oymak

Yayıncı: Behçet Güngör - MARDİN

Kaynak: AA / Yerel

Gülser Yıldırım Mehmet Derviş Midyat Mardin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title