Haberler

Çandır: "Enflasyonda Son 13 Yılın Rekoru"

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Mart ayında tüketici enflasyonunda (TÜFE) yüzde 1.02, yurtiçi üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) yüzde 1.04 artış yaşandı.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "Mart ayında tüketici enflasyonunda (TÜFE) yüzde 1.02, yurtiçi üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) yüzde 1.04 artış yaşandı. Artışlara göre yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 11.29 ve Yİ-ÜFE'de ise 16.09 olarak ilan edildi. Yıllık tüketici ve üretici enflasyonundaki bu rakamlar, son 13 yılın rekoru oldu" dedi.

BAGEV ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Mart ayında tüketici enflasyonunda (TÜFE) yüzde 1.02, yurtiçi üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) yüzde 1.04 artış yaşandığını belirten Çandır, "Bu artışlara göre yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 11.29 ve Yİ-ÜFE'de ise 16.09 olarak ilan edildi. Yıllık tüketici ve üretici enflasyonundaki bu rakamlar, son 13 yılın rekoru oldu" dedi.

Ocak ayı enflasyon değerlendirmesinde, önümüzdeki aylar için çift haneli rakamlara demir atma tehlikesi riskine karşı uyardığını anımsatan Çandır, "Bu riskin geçen aydan itibaren gerçekleşmeye başladığını üzülerek görmekteyiz."

Batı Akdeniz'de yüksek enflasyon riski

Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz'de tüketici enflasyonunun uzun süredir ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden Çandır, "Yaşadığımız durgunluğa rağmen, aylık yüzde 1.19 ve yıllık yüzde 11.64 olarak açıklandı. Bölgemiz aylık ve yıllık enflasyonlarında yılbaşından bu yana radikal değişimlerin yaşandığını görmekteyiz. Örneğin, Ocak ayında bölgemiz enflasyonu 26 bölge içerisinde aylıkta 17. ve yıllıkta 12. sıradayken, Mart ayında ise aylıkta 7. ve yıllıkta ise 17. sırada gerçekleşmiştir. Bu durum, geçen sene bölge olarak yaşadığımız aylık nispi düşük enflasyonlardan, hızla yüksek enflasyonlara doğru gitmekte olduğumuza işaret etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ara malı enflasyonu tüketici enflasyonunu tetikler

Batı Akdeniz ve ülke enflasyonunda üretici fiyatlarındaki değişimin önemine vurgu yapan Çandır, Mart ayında aylık yüzde 1.04 ve yıllık yüzde 16.09 olarak açıklanan yurtiçi üretici enflasyonunun enerji kalemindeki yüzde -2.59'luk ciddi düşüş sayesinde bu düzeyde gerçekleştiğini kaydetti. Buna karşılık aylık yüzde 1.93'lük ve yıllık ise yüzde 21.73 gibi rekor yüksek düzeyde gerçekleşen ara malı enflasyonunun yurtiçi enflasyonunu radikal bir düzeyde artırdığını dikkat çeken Çandır, "Kur etkisi altında gerçekleşen yurtdışı üretici enflasyonundan (YD-ÜFE) doğrudan etkilenen ara malı enflasyonunun önümüzdeki aylarda da benzer bir eğilimle yüksek seyretmesi halinde üretici fiyatlarındaki yılbaşından bu yana yaşanan ciddi yükselişin devam etme riski bulunmaktadır. Çünkü 2017 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarının üretici enflasyonu toplam yüzde 6.28 olurken, geçen yılın aynı aylarının üretici enflasyonu toplamı yüzde 0.75 olarak gerçekleşmişti. Bu durum yüzde 737'lik bir artışa karşılık gelmektedir ve birikerek tüketici enflasyonunu daha tetikleyici bir hale dönüşmektedir."

Üretici enflasyonu tüketiciye tam yansıtmıyor

Tarım ve gıdadaki üretici ve tüketici enflasyonunu da değerlendiren BAGEV Başkanı Çandır, mart ayında üreticinin yaşadığı enflasyonu tüketiciye yansıtmadığını kaydetti. Çandır, "Mart ayı itibariyle görülmektedir ki, yıllık yüzde 12.53 TÜFE'ye karşılık yüzde 18.28'lik ÜFE gerçekleşmiştir. Buradan üreticinin yaşadığı enflasyonun ancak yüzde 68'ini tüketiciye yansıtabildiğini söylemek mümkündür. Yani tarım ve gıda bakımından da üretici enflasyonunda, tüketici enflasyonunu tetikleyici bir etki görülmektedir. Gelecek aylara ait enflasyon beklentilerimizi oluştururken bu birikintileri de dikkate almamızda büyük fayda bulunmaktadır." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu Ali Çandır Antalya Akdeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title