Haberler

Çandarlı'da Tarihi Fabrika Kültür Evi Oldu

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde 1800'lü yıllarda inşa edilen Tarihi Zeytinyağı Fabrikası Kültür Evi olarak törenle hizmete açıldı.

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde 1800'lü yıllarda inşa edilen Tarihi Zeytinyağı Fabrikası Kültür Evi olarak törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Çandarlı Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kültür Evi'nin açılışını gerçekleştiren Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen yaptığı konuşmada; "Göreve geldiğimiz günlerde ilk ziyaretimi buraya yapmıştım. Yanındaki bina o zamanlar el değiştirmek üzereydi. Yeniden ihale yapılacaktı. Orayı kontrole gelmiştim. O arada buraya da gelip baktım. Zeytinyağı fabrikası çok kötü bir haldeydi. Tavanı çökük, piramitleri yere düşmüş veya düşmek üzere, içerisi toz, toprak veya çeşitli kalaslar ile doluydu. Ben o gün buraya geldiğim zaman buranın mutlaka restore edilmesi gerektiğini düşündüm. Projesini hazırlattık. Kuruldan geçirdik. Restorasyonunu yaptık." dedi

Vatandaşların ücretsiz olarak sergi açabildiklerini sözlerine eklen Başkan Dağdelen; " 1800'lü yıllarda yapılmış. O günkü mimari değerleri taşıyan, her yönüyle ticaret yapılmış bir yer. Burası zeytinyağı fabrikası olarak yapılmış ve sonrasında mandıra olmuş, değirmen olmuş. Hatta bir zamanlar bu bölgeye elektrik üretmiş. Elektrik fabrikası olmuş burası. Binalarımız 3-5 saatte olsa buradan gelen elektrik ile aydınlanmış. Şimdi de kültür aydınlaması yapıyoruz. Kültür evi yaptık. İnşallah Çandarlımıza, insanına, sanatçılarımıza ve değerli misafirlerimize burası bir huzur yeri olsun. Tarihle kucaklaşsın insanlar. Bir çayını yudumlasın. Onun için bugün buranın açılışını yapıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun Çandarlımıza ve insanımıza." dedi.

Başkan Dağdelen, açılış konuşmasından sonra meclis üyeleri ve vatandaşlar ile birlikte kurdeleyi keserek Kültür Evi'ni açtı.

Kültür Evi'nin açılışında Ressam Nail Türkel'in eserlerinden oluşan resim sergisi gezildi. Ressam Türkel resimlerinin ve eserlerinin geçmişi ve anlamları hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Resim sergisinden sonra ise müzik eşliğinde Erdal Demir ile şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Başkan Dağdelen'in Şair Demir'e ve Ressam Türkel'e teşekkür plaketlerini takdim etmesinin ardından açılış töreni sona erdi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Dağdelen Çandarlı Dikili İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title