Haberler

5 Ocak Kurtuluş Günü" Mesajları

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. Yıldönümü nedeniyle Vali Hüseyin Avni Coş, belediye başkanları, milletvekilleri ve parti yöneticileri birer kutlama mesajı yayınladı.

Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. Yıldönümü nedeniyle Vali Hüseyin Avni Coş, belediye başkanları, milletvekilleri ve parti yöneticileri birer kutlama mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajlarda İstiklal Savaşı'nda Adana'nın öncü rolüne dikkat çekildi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yayınladığı mesajda, Atatürk'ün Milli mücadele yıllarında "Bende bu vekayiin (kurtuluş mücadelesinin) ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" ifadesine dikkat çeken Coş, "Zincire vurulmak istenen bir milletin bu zincirleri kırarak elde ettiği bağımsızlığın temellerinin de Adana'da atıldığının bir göstergesidir" dedi.Coş, "Bundan tam 92 yıl önce al bayrağımıza kanının rengini veren, hakkı ödenemez vatan evlatlarının verdiği bu kutsal mücadele sonucu bugün bu kahramanların torunları olan bizler rahat ve huzurluyuz. Şanlı tarihimizde buna benzer nice zaferler kazanmış ve yaşanan sıkıntıları büyük bir dayanışma ve mücadele örneği göstererek atlatmasını bilmiş büyük Türk Milletinin evlatları olarak Milli Mücadele ve Kurtuluş Hareketini büyük bir gururla anmaktayız.Bu önemli günü; atalarımızın, vatan ve özgürlük aşkıyla her türlü tehlike, eziyet ve cefaya katlanan, gerektiğinde duraksamadan düğüne gider gibi sevinçle ölüme koşarak, kendilerini kuşatan zulüm ve esaret zincirlerini paramparça etmesini sağlayan o büyük azim ve iman gücünün, emsalsiz fedakarlıklarının ve kahramanlıklarının gençlerimiz tarafından çok iyi bilinmesi, unutulmadan gelecek kuşaklara da aktarılması gerekmektedir" dedi.

DURAK'TAN İLGİNÇ KUTLAMA

Görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise ilginç bir mesaj yayınladı. Durak, "Seçtiğiniz Belediye Başkanınız, 4 yıldır siyasi bir kararla, hukuka aykırı olarak görevden uzak tutuluyor. Yargı kararlarının dahi tartışıldığı şu günlerde, bu 'yargısız karar'ın ayıbı sırıtmaktadır.Mısırda 'oy namustur' diyenlerin, Adanalıların oyunu hiçe saymasını bir kez daha protesto ediyor; makamımda oturtmasalar da, halen seçilmiş bir Başkanınız olmam sıfatıyla Kurtuluş Bayramınızı bizzat kutluyorum" dedi.

YAĞCI, "CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLELİM"

AK Parti İl Başkanı Ziyaettin Yağcı, Adanalının bundan 92 yıl önce, 5 Ocak 1922 tarihinde içinden çıkan yiğit evlatları ile tarihe not düştüğünü söyledi.

Adanalının; Doğan Beyler, Sinan Paşalar, Tufan Beyler, İbo Osmanlar, Kara Fatmalar ve daha birçok unutulmaz isimleriyle görevini fazlasıyla yapıp tarih yazdığını belirten Ziyaeddin Yağcı,"5 Ocak 1922 günü Adanalının bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya kanıtladığı ve Kurtuluş Savaşı destanında üzerine düşen görevi en iyi örnekleriyle yerine getirdiği gündür. Bu nedenle, bugün sahip olduğumuz Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kıymetini bilmeliyiz. Elde ettiğimiz tüm kazanımları daha çağdaş ve müreffeh, insan hak ve özgürlüklerinin alabildiğince yaşandığı bir Türkiye için harcamalıyız" dedi.

ZENBİLCİ'DEN ONURLU MÜCALE VURGUSU

Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci ise 5 Ocak'ın 92 yıl önce bir 5 Ocak gününde Adana'nın üç yıl süren Fransız işgalinden kurtarılışının adı olduğunu belirtti.

Başkan Ahmet Zenbilci, "Zamanın emperyalist güçleri ülkemizi kendi arasında paylaşırken, Adana ve bölgesi de Fransızlara düşmüş. Bu amaçlar doğrultusunda Adanamızı işgal eden Fransızlar, üç yıl süre ile kendilerine özgürlüğünü teslim etmeyen bir milli direnişle karşılaşmışlar. Bu onurlu mücadele, birlik ve beraberlik ruhu içinde kazanılmış ve Fransız güçleri geldikleri gibi gitmişlerdir" dedi.

İZGİOĞLU: "MİLLETİN EVLATLARI ZİLLETE BOYUN EĞMEDİ"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana İl Başkanı Mustafa İzgioğlu da "Dün zillete boyun eğmeyen bu milletin evlatları, bugün de yürütülen ihanete gerekli cevabı verebilecek kabiliyet ve güçtedir" dedi.

İzgioğlu, mesajında "92 yıl önce Adanalılar; en zor şartlarda, yokluk ve darlık içindeki hallerde bile bu milletin fertlerinin neleri başarabileceğini göstermiştir. Dün harici düşmanların, dahildeki işbirlikçi hainlerin oyunlarını, tuzaklarını bozan Adanalılar, bugün de aynı bilinç içinde birlik ve beraberliklerini korumaya, kardeşliklerini yaşatmaya azmetmişlerdir. Dün zillete boyun eğmeyen bu milletin evlatları, bugün de yürütülen ihanete gerekli cevabı verebilecek kabiliyet ve güçtedir" diye konuştu.

SÜMER: "CUMHURİYETİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI DEĞERE SAHİP"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Adana'nın Kurtuluş Savaşı için farklı bir anlam yüklü olduğunu belirten Sümer, "Kentimiz, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir değere sahiptir" dedi.

Sümer, "Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi anlamı taşıyan dayanışma ulusumuzun esaret altında olamayacağını kanıtlamıştır. Bugün, içeride ve dışarıda ulus üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlara geçit verilmemelidir. İçerisinde bulunduğumuz olumsuz koşulları bilerek, ileriye yönelik umutlarımızı yitirmeden, kendimize ve halkımıza olan güvenimize inanarak Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatmak en büyük görevimiz olmalıdır. Bugünkü durumumuz Ulusal kurtuluş savaşını verdiğimiz günlerden daha kötü değildir. Aydınlık gelecek, çağdaş yaşam Türkiye'nin olmalıdır" dedi.

ARIKAN: "GURURU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ"

Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, 'Kurtuluşumuzun 92. yılında kazandığımız onurlu mücadelemizin onur ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz' dedi.

Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, mesajında; 'Kurtuluş Savaşı, dünya tarihinde yaşanan savaşların içinde en haklı olanıdır. Adanalılar, ulusumuzun bu onur savaşında, bugün anmaktan gurur duyduğumuz örnek bir mücadele vererek adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Kazanılan bu zaferi, Adanalıların bağımsızlığa verdiği önemin bir kanıtı olarak da kabul ediyor, bu toprakları ve bu güzel günleri bize armağan eden başta Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşımızın Baş Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum' dedi.

ÜNÜVAR: "KURTULUŞ SAVAŞININ İLK EMRİ ADANA'DA"

AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar ise, Adana'nın asırlarca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehir olduğuna dikkat çekerek "Tarım ve Sanayide ülkemizin lokomotif şehridir. İşte böyle önemli bir şehir asırlarca büyük devletlerce elde etmek amacıyla mücadelelere sahne olmuştur. Asırlık bir şehrin asırlara bedel bir çok öyküsü vardır. Bu öykülerden birinin adı da 5 Ocak'tır. Ülkemiz Kurtuluş savaşı yıllarında düşman ülkelerce paylaşılırken Adana ilimizde bu paylaşımdan etkilenmiş ve düşman ülkeler harekete hızla geçmiştir. Kurtuluş Savaşı mücadelesi başladığında Adana ile ilgili en önemli detay ise Mustafa Kemal Paşa 1918 yılında geldiği Adana'dan dönemin yetkililerine yazdığı telgrafta, İskenderun limanına çıkacak düşman askerlerine halk ve komutasındaki askerler tarafından ateş açılacağını bildirmesidir. Bu telgraf bir çok tarihçi tarafından Adana'da verilen bu emrin kurtuluş savaşının ilk emri olarak kabul görülmüştür" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Hüseyin Avni Coş Orhan Sümer Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
title