Haberler

Nakış sanatının gölgesinde: İpliğin Senfonisi Sergisi

Zeynep Özcan

Zeynep Özcan

Yazar ve Editör
11.11.2023 03:22

Olgunlaşma Enstitüsü'nde başlayan yolculuğunun ardından kasnakta ruhunun izini sürerek sanatına illüstratif dokunuşu kazandıran, ülkemizin birçok şehrinde ve dünyada durmaksızın eğitim veren kıymetli nakış sanatçısı Leylâ Aslan'ın ve öğrencilerinin sergisine yer vermekten büyük mutluluk duyuyorum.

Leylâ Aslan Sanat Atölyesi'nde yetişen yirmi dört nakış sanatçısı, Ulu Önderimizin "Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür" sözünün izinden gidiyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında yüz harika eserden oluşan seçki sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 11 Kasım'da açılışı yapılan "İpliğin Senfonisi Sergisi" 20 Kasım 2023 tarihine kadar Nişantaşı ART 212'de ziyaret edilebilir.

İplikle resim sanatının eşsiz bir örneği olan, özenle ilmek ilmek işlenen Atatürk portresi yüzüncü yıl kutlamasında öne çıkan eserlerden. Sergide birçok kıymetli portrenin mulinelerle resmedilmiş hâlini de bulacaksınız. Bir yandan çalışmalarda kullanılan teknikleri çözmeye çalışacak, diğer yandan kendi hikâyesini anlatan eserleri uzun uzun seyretmekten geri duramayacaksınız. Canlı performanslarsa nakış sanatının yakından tanınması ve sanatçılarla buluşmak için güzel bir fırsat…

Nakış sanatının gölgesinde: İpliğin Senfonisi Sergisi
Atatürk Portresi, Sanatçı: Leylâ Aslan, İpliğin Senfonisi

Eşsiz projeleriyle tanınan ve Cermodern'deki İzler sergisiyle adından söz ettiren Leylâ Aslan'a hayran olmamak imkânsız. İğne, iplik ve kumaş üçlüsünü bir araya getirirken doğaya bakmayı ve örnek almayı öğütlemekle kalmıyor; öğrencisini sanatın insan ruhunu özgür kılan yönüyle de tanıştırıyor. Projelerinde geleneksel işleme tekniklerinin dışına çıkıyor, illüstratif dokunuşlarla âdeta iplikle resim yapıyor. Böylece seyretmeye doyamayacağınız eserlere imza atıyor. Tam da bu sebeple sergilenen çalışmalar muazzam… Göreceğimiz eserler, kumaşa çizilmiş desenin üzerine muline iplikle işlenen şablonlardan ibaret değil. Her bir projede sanatçıların ruhunun ve yansımalarının izini süreceğiz.

Leylâ Hoca sergiden kısaca şöyle bahsediyor: "Sanatçıların; rönesans, romantizm, izlenimcilik, realizm gibi sanat akımlarından etkilenirken hiçbir kurala, geleneğe bağlı kalmadan mimari nakış gibi bir üslup da geliştirerek birçok esere iplikle imza atıyor. İzleyiciler ikonik portrelerden Monet bahçesine, ''Bedroom in Arles"ten İstanbul Pera'ya bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta Fikret Mualla'ya selam verirken ''Kiss'' tablolarının romantik büyüsüne kapılıyor."

Sanatçılar arasında Aynur Özen, Aysun Pekin, Belgin Ayan, Damla Yazgan, Deniz Günaydın, Emine Şeker, Esin Tokçuoğlu Babadağ, Esra And, Funda Aracıkan, Gökçe Kibar, Gülçin Aydoğan Yörür, Gülnur Türe, Leylâ Aslan, Mualla Kaymak Çelik, Özge Gözaçan, Özlenen Gonca Çivi Akgüloğlu, Özlem Barut Doğan, Seyhan Ece Yıldız, Sıla Ünal, Şerife Özdemir, Tijen Seymen, Yeşim Pektok, Yaprak Bekar Gürbüz yer alıyor.

Unutmayın… İpliğin Senfonisi Sergisi 20 Kasım 2023''e dek Nişantaşı ART 212'de. Canlı performans saatleri ve eserlere dair detaylı bilgi için @ipliginsenfonisi Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

title