Haberler

İstanbul'un en yeni müzesi: İstanbul Tasarım Müzesi

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
31.01.2024 11:22

İstanbul dünyanın her yerinden insanların ilgi odağı. Tarihi dokusu, sanat mirası ve kültürel zenginlikleriyle dünya genelinde benzersiz bir şehir. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen İstanbul Tasarım Müzesi'nin açılışı için dar sokaklarda yürürken üniversite yıllarıma gittim. İstanbul Üniversitesi'nin kapısından adımımı attığımda duyduğum heyecan dün gibi aklımdayken ne ara 35 yıl geçmiş.

Öğrenciyken tarihi yarımadanın her köşesini neredeyse ezbere bilirdim. Süleymaniye Camii; Vezneciler Kız Yurdu'na çok yakındı. Akşam yurda giriş saatine kadar camiinin avlusundan eşsiz İstanbul manzarasını çok izlemişimdir.

Süleymaniye Camii, İstanbul'un ve bir devrin güç simgesi ihtişamıyla her zaman beni büyülemiştir. Bu zengin mirasın bir parçası olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen İstanbul Tasarım Müzesi'nin açılışında olmak farklı bir duyguydu benim için. Bugün kapılarını açan müze, tasarım tutkunlarına benzersiz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor.

İstanbul'un kültürel mirasının en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi'ndeki Sıra Dükkânlar, İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'nın titiz restorasyonu ve İBB Miras'ın yenilikçi vizyonuyla hayata geçirilen "İBB İstanbul Tasarım Müzesi" olarak işlev kazanıyor. Süleymaniye bölgesinin uzun yıllardır sessiz kalan tarihi çarşısı, zanaat, tasarım ve kültür sanat alanında bir araya gelen farklı bileşenlerin dinamizmiyle yeniden canlanıyor.

Geleneksel sanatların yanı sıra yaratıcı alanları da bölgeye taşıyarak birlikte üretmenin ve tasarlamanın heyecanını tüm şehre yaymaya hazırlanan İstanbul Tasarım Müzesi, Süleymaniye bölgesine değer katmayı misyon edinirken sürdürülebilir bir yaklaşımla İstanbul'un tasarım şehri unvanını pekiştirmeyi ve kentin sunduğu potansiyeli görünür kılmayı amaçlıyor.

İstanbul Tasarım Müzesi ile tarihî alanda konumlanan atölyelerde keçe, vitray, yorgan gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yanı sıra aydınlatma, mobilya, takı, mücevher, porselen, seramik, dijital ve grafik tasarım, illüstrasyon, mimarlık, kültür sanat ve kurumsal alan tasarımı gibi geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumlar İstanbullularla buluşuyor.

Müzenin açılış konuşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sözleriyle sizi İstanbul Tasarım Müzesi'ne davet etmek isterim.

"Buraya bütün İstanbulluları davet ediyorum. Sevgili hemşehrilerim, buraya gelirken özellikle çocuklarınızla gelin. Çocuklarınızın burada göreceği bu atmosfer, bu ortam; yenileşmenin iyileşmenin izlerini size çok derin bir şekilde hissettirecek. Aynı şekilde tasarımın gücünü, yaratıcılığın, ustalığın, zanaatkar olmanın, sanatçı olmanın o derinliğini ve o güçlü hissini verecek. O bakımdan çocuklarımızın gelecekte daha güçlü, daha tasarım kuvveti yüksek, daha umutlu olmalarını istiyorsanız; bu mekanları lütfen onlara gösterin. Sanatın, zanaatın, sanatçıların kabiliyetlerini mutlaka onlara gösterin. Bu manada özellikle İstanbulluları buraya gelirken yalnız değil, ailece, çocuklarıyla, dostlarıyla gelmeleri adına içten davetimi yapıyorum. Bugün bir arada olduğumuz ve bu müzede yer alan bütün dostlarımıza teşekkür ediyorum. Yine gelecek yıllarda da yoldaş olacak diğer tasarımcılara, değişimle beraber burayı güçlendirecek yeni yeni sanatçılara ve o mekanlara şimdiden başarılar diliyorum."

İstanbul Tasarım Müzesi'nin, sadece tasarım tutkunlarını değil, geniş bir ziyaretçi kitlesini ağırlayacağını düşünüyorum. İnteraktif sergi alanları, dijital teknolojilerin kullanımı ve ziyaretçilere yönelik interaktif rehberlik, müze deneyimini daha eğlenceli ve öğretici hale getiriyor.

Yakın zamanda İstanbul Tasarım Müzesi, kentin zengin kültürel dokusuna katkıda bulunarak, tasarımı daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen bir merkez olarak ön plana çıkacak eminim. Ziyaretçilere ilham verici bir atmosfer sunan müzeyi en kısa sürede yeniden gezeceğim. Belki sizlerle karşılaşırım kim bilir?

Yeşim Mutlu

title