Haberler

MusicFX: Google'ın yeni yapay zeka destekli müzik oluşturma aracı

Serdar Sağlam

Serdar Sağlam

Kurucu / Gizli Medya Ltd. Şti.
03.02.2024 10:04

Google, bugün müzik üretiminde yapay zeka tabanlı önemli bir gelişme olan MusicFX'i tanıttı. MusicFX, geçen yıl kullanıma sunulan MusicLM'in güncellenmiş bir versiyonu olarak dikkat çekiyor. Bu yeni araç, 70 saniyeye kadar uzunluktaki şarkı sözleri ve müzik döngülerini hızlı bir şekilde oluşturabiliyor. Google'ın açıklamalarına göre, MusicFX daha yüksek kaliteli ve hızlı müzik üretimini destekliyor.

Aslında, MusicFX Aralık ayında belirli kullanıcılar için erişime açılmıştı. Ancak, araç dün itibariyle genel kullanıma sunuldu. MusicFX'e, Google AI Test Kitchen üzerinden erişmek mümkün. Google'ın sağladığı bilgilere göre, aracın genel kullanıma açıldığı günden bu yana kullanıcılar tarafından 10 milyondan fazla parça üretildi.

MusicFX, kullanıcıların istedikleri şarkıyı oluşturmak için metinsel komutları kullanmalarına olanak tanıyor. Varsayılan olarak, araç 30 saniyelik iki versiyon oluşturuyor, ancak parçaları 50 veya 70 saniyeye uzatma seçenekleri de sunuyor. Ayrıca, başlangıç ve bitişi otomatik olarak birleştirerek döngü haline getirme seçeneği de bulunuyor.

Ayrıca, ImageFX'te olduğu gibi, MusicFX de komutlara ek olarak alternatif anahtar kelime önerilerini destekliyor. Örneğin, "country tarzı" ifadesini girdiğinizde, "rockabilly tarzı" ve "bluegrass tarzı" gibi türleri içeren bir açılır menü ile karşılaşıyorsunuz. Bu öneriler sadece bununla sınırlı değil; komut alanının altında, MusicFX'e ilgili tanımlar, enstrümanlar ve tempolar eklemek için ek öneriler içeren bir kelime bulutu bulunmaktadır. Ayrıca, Google belirli sanatçılardan bahseden veya vokal içeren komutları filtreleyerek telif hakları sorunlarından kaçınmaya çalışmaktadır. Şirket ayrıca, MusicFX'ten gelen parçaları belirlemek için SynthID adlı, DeepMind ekibi tarafından geliştirilen bir duyulamayan filigran teknolojisini kullanmaktadır.

MusicFX'i tercih eden kullanıcılar, şarkı sözleri oluşturmak için TextFX'i kullanabilirler. Bir süredir belirli bir kullanıcı kitlesine açık olan TextFX, dün itibariyle tüm kullanıcıların erişimine açıldı. TextFX, geçen yıl Lupe Fiasco iş birliğiyle başlatılan bir yapay zeka deneyimi olarak herkesin metin ve dil odaklı yaratıcı olasılıkları keşfetmesine olanak tanıyor.

Son olarak bu araç henüz ülkemizde maalesef kullanılamıyor. En kısa sürede test edebilmek dileğiyle.

https://aitestkitchen.withgoogle.com/

title