Haberler

Hayallerine ulaşman için 5 güçlü teknik

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
08.01.2021 09:50

Hayata dair isteklerimiz var. Bu istek ve hedefleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Onları gerçekleştirirken aynı zamanda zihnimizi de bizim için çalışır hale getirmeliyiz; fakat her şeyden önce ne istediğimizi net bilmek önemli. Hayattan beklentilerimiz neler, biz hangi konularda iyiyiz bunları fark etmeliyiz. Ancak bu farkındalıktan sonra beynimizi de bunlara uyumlu hale getirebiliriz.

Başlamak için ilk başta güçlü hedefler belirleyin. Önceki yazımda etkin hedef belirlemekten bahsetmiştim. Onu uygulayarak hedef belirleyebilirsiniz veya hali hazırda bir hedefiniz varsa onun üzerine çalışabilirsiniz.

İlk adımda hedefimizi belirledik: Bir bilgisayar programcısısınız, hedefiniz bulunduğunuz şirkette müdür olmak. Zihnimiz ilk aşamada hedefe ulaşma konusuna şüpheli bakabilir ve bundan dolayı daha az kaynak ayırabilir. Bu noktada ikinci aşamamız olan "onaylama" dediğimiz bir metot uyguluyoruz. "Onaylama" tekniğiyle bunu yapabileceğimize dair işaretleri aklımıza koyuyoruz. Nasıl mı? Benim öğrettiğim bir uygulama var. Kişilerin taktığı bileklik, yüzük veya saati hatırlatıcı olarak seçiyoruz. Kişi bu aksesuarı her gördüğünde hedefinin gerçekleşeceğine dair bir onaylama düşünüyor. Örneğin saati seçtik. Kişi o saati her gördüğünde şirkette müdür olmaya dair olumlu ipuçlarını zihninden geçiriyor. Mesela: "Müdür olabilirim çünkü 10 yıllık deneyimim var." gibi. Bir süre sonra beyin buna o kadar çok inanıyor ki artık bu başarıyı sağlayacak kaynakları etrafından yakalamaya başlıyor. Sonuçta da zihni başarıya programlamış oluyorsunuz.

Üçüncü adımsa hedefi hayata uygulamak. Örneğin günlük ritüellerimizi değiştirebiliriz. Bu ritüelleri belirlerken de sizden şunu istiyorum: "Bu hedefi gerçekleştirmiş bir Zeynep(sizin isminiz) buraya varmak için ne yapardı?" sorusuna cevap verebilirsiniz. Bu cevabı küçük, uygulanabilir parçalara bölün ve ritüeller oluşturun. Böylelikle yapılabilir hale getirin. Örneğin, müdür olmak için İngilizcenizin uzman seviyesinde olması gerekiyorsa günlük belirli miktarda kelime ezberlemeyi hayatınıza katabilirsiniz. Unutmamak gerek ki sadece zihni inandırıp bizim için çalıştırmak yetmez. Aynı zamanda bunu hayata geçirmemiz de gerekli.

Dördüncü adımda olmak istediğiniz kişiyi hayal etmenizi istiyorum. Ona dikkatli bakın. Sizce o kişi nasıl yaşıyor? Neleri farklı yapıyor? Nasıl düşünüyor? O kişi olmak için siz neler yapmalısınız? Bu soruların cevabını bulduğunuzda hayatınızı şekillendirmek için önünüzde bir rol model olacak. Müdür olan Zeynep'in hayatında neler var? Hangi aktiviteleri yapıyor? Mesela daha planlı yaşıyor, sabahları daha erken kalkıyor olabilir. Kendine özel zaman ayırıyor olabilir. Buradaki dikkat etmeniz gereken nokta kendinizden çok uzak bir kişi belirlememeniz. Aksi takdirde bu çatışma doğurabilir. Evet nihai ulaşmak istediğiniz bir siz olabilir ama onu yavaş yavaş hedef olarak koyun.

Beşinci ve son adım olarak da şu an içinde bulunduğunuz durumu kabullenip hedefinize odaklanmanızı istiyorum. Şu an kıdemli veya uzman seviyesinde çalışıyor olabilirsiniz, bununla barışık olun ve asıl istediğinize odaklanmaya devam edin. Durumu kabullenince değiştirme gücüne de sahip olacaksınız. Aynı zamanda olmasını istediğiniz gerçekliğe de bakın. Hayal ettiğiniz yerde ne var? Oraya ulaştığınızda ne hissedeceksiniz? Oraya sizi ne götürür? Bu hayali gerçekleştirmenin avantajları ne? Bu soruları cevaplayın. Sonuçta daha fazla enerji hedefinize gidecektir.

Bu adımları gerçekleştirdiğinizde hedefinize ulaşma yolunu kolaylaştırmış olacaksınız ve hem iç dengenizi hem de dış dengenizi etkin bir şekilde yönetmiş olacaksınız.

title