Haberler

2021 yılı dijital pazarlama trendleri neler olacak?

Cenap Coşkun

Cenap Coşkun

Dijital Reklam Direktörü / Melon Reklam
11.01.2021 12:11

Özellikle 2020 yılının dünya için zor geçtiğini belirtmek gerekir. Konuya dijitalleşme, internet teknolojileri ve dijital pazarlama açısından bakıldığında tablonun daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Tüm araştırma şirketleri ve teknoloji şirketlerinin araştırmaları gösteriyor ki hem tüketici açısından hem de şirketlerin yatırımları açısından 2020 oldukça parlak geçti.

2020'yi uğurladığımız bu günlerde ve 2021 yılının başlangıçlarını yaşadığımız bu dönemde 2021 yılı dijital pazarlama dünyası açısından nasıl geçeceğini yorumlamak istedim. Özellikle Google yaptığı araştırmalarlave yorumlarla bu konuya açıklık getirmiş. Özellikle Google EMEA bölgesi yöneticileri 2021 yılındaki dijital pazarlama trendlerini kendine has yorumlarla paylaşmış.

Evdeki Tüketiciye Ulaşmak

Pandemi dönemi sebebiyle tüketiciler daha fazla evde vakit geçirmeye başladığı ve bireyselleşmenin arttığı bir gerçek. Bu noktada hedef kitlelerin daha fazla evde vakit geçiren kişiler olduğu anlaşılmakta. Evde vakit geçirmek demek esasen TV kullanımının arttığını göstermekle birlikte TV ekranlarında online videoların televizyonlara aktarılması yoluyla daha fazla kullanıldığı belirtilmekte. Google'dan Jannica Bock'un paylaştığı bilgiye göre 2022 yılında internet tüketiminin %80'ini videoların oluşturacağı gözlemlenmekte. Covid dönemi ve sonrasında son yıllarda artan video kullanımları 2021 ve sonrası için de artacağa benzer.

Veri Etiği, Verinin İşlenmesi ve Veri Gizliliği

Uzun yıllardır veri analitiği üzerine teknoloji şirketleri önemli yatırımlar yapmakta ve bu alanda kendini geliştirmektedirler. Özellikle veri mühendisliği ve veri analitiği üzerine faaliyette bulunan bir çok start-up son yıllarda büyük yatırımlar alarak önemli aşamalar kaydettiler. Google'dan Martt Britt'inin de 2021 yılındaki öngörüler içerisinde veri analitiğinin artan trendinin yanında veri güvenliği ve gizliliğin de önem kazanacağına dair ön görüsünü paylaşıyor. Bu noktada her zaman seçici ve bilinçli davranan tüketici markalardan verilerinin gizliliğini ve güvenliğini talep edeceği ve veri gizliliğine önem veren şirketlerin daha fazla talep edileceğini belirtiyor. Veri gizliliği ve korunmasının yanında tüketici düzenli olarak verilerinin nasıl kullanıldığı ile ilgili geri bildirim almak isteyecek. Bu noktada markalar şu anda az da olsa özellikle veri etiği konusunda birimler oluşturarak gelecekte daha öneli olacak bu konuda hazırlıklarını yapmaya başladıkları görülüyor.

Dünyada Siyahilere Yönelik Eşitlik İlkesi

Özellikle 2020 yılında siyahi bireylere karşı yapılan ırkçılık faaliyetleri bazı kamı otoritelerinin yanlış yönlendirmesiyle artmıştı. Konuya toplumlar ve kişiler açısından bakıldığında ise durum tam tersi bir şekilde ilerliyordu. Özellikle tüketiciler satın alma kararlarını özellikle son yıllarda sadece fiyat, kalite gibi ölçeklerle değil aynı zamanda şirketlerin sosyal sorumluluklara yaptıkları katkılarla da veriyorlar. Bu sebeple özellikle ülkemizde olmasa da dünyada tüketiciler eşit yurttaşlık, kişilerin renklerine bakmadan herkese eşit yaklaşan markalara daha fazla rağbet göstereceği ve bunun yanında özellikle siyahi dernek ve fonlara yatırım yapan ve bunun iletişimini yapan şirketleri pozitif ayrıştıracağı öngörülmektedir.

Reklam Performanslarının Ölçümü Önemi

Özellikle reklamlar için harcanan bütçelerin geri dönüşümünün hesaplanması öteden beri önemli olmuştur. Reklamveren yaptığı reklam yatırımlarının geri dönüşümlerini merak etmiş bunun için ölçüm teknikleri kullanmış ve departmanlar oluşturmuştur. Özellikle 2021 yılında artan ölçümleme ve ROI gibi (Yatırımın geri dönüşümü) kavramlar giderek daha fazla önem taşıyacağı anlaşılıyor. Ölçümlemenin yanında kullanıcı verilerinin ölçümlemede kullanılması için izinlerin de yine alınması ayrı bir önem taşıyor.

Yukarıda saydığım trendlerin yanında geri dönüşüm, yeşil enerji, yerel gıda, vegan gibi kelimelerin arama trendleri yıllar itibariyle arttığı dikkat çekiyor. Bu alanlarda yapılacak pazarlama faaliyetleri yine dikkat çekici olacaktır. Bu alanda kendilerini ön plana çıkartacak çalışmalar ve pazarlama faaliyetleri tüketiciler tarafından olumlu değerlendirilecek markanın daha fazla tercih edilmesini sağlayacaktır.

Kaynak: Think with Google

title