Haberler

    Müze Müdüründen Rus Komutana Ait Tabuta İlişkin Açıklama

    Ardahan’ın merkeze bağlı Karagöl İlçesinde kazı çalışması sırasında ortaya çıkan ve Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen ceset ile ilgili açıklama yapan Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, tabutun herkesin gözü önünde açıldığını ve...

    Ardahan'ın merkeze bağlı Karagöl İlçesinde kazı çalışması sırasında ortaya çıkan ve Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen ceset ile ilgili açıklama yapan Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, tabutun herkesin gözü önünde açıldığını ve içerisinden Rus tv kanalında ileri sürüldüğü gibi pırlanta kılıç çıkmadığını belirtti.

    Alp, 1877-1878 Osmanlı - Rus savaşında (93 Harbi) ölen Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğu iddia edilen tabutun içinde pırlanta bir kılıcın da olması gerektiği yönünde Rus medyasında çıkan haberlerinde gerçeği yansıtmadığını söyledi.

    "Tabut içerisinde herhangi bir kılıç yada benzeri bir kültür varlığı, taşınır kültür varlığı yoktur"

    Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, "25 Nisan tarihinde Ardahan'da inşaat kazısında bulunup, 26 Nisan 2017 tarihinde bizim müze arkeologlarının, uzmanlarının denetiminde, bir heyet huzurunda tabut kapağı açıldıktan sonra, ilk tespitleri yapılan, içerisinde üniformalı askerin bulunduğu iskelete ait tabutun içerisinde herhangi bir taşınır kültür varlığının olmadığını daha önce açıklamıştık. Ancak bu son günlerde yine basında ve diğer haberlerde bir kılıç olabileceği şeklinde bazı haberler yayınlanmıştır. Bunun gerçekle bir ilgisi yok. Açılan tabutun içerisinde sadece iskeletleriyle birlikte bir Rus subayı ya da generali olabileceğini tahmin ettiğimiz bir iskelet mevcut olup, bunun dışında tabut içerisinde kılıç veya benzeri taşınır kültür varlığı niteliğinde herhangi bir malzeme, eşya yada başka bir özellikte bir takı veya benzeri bir şey çıkmamıştır. Tabut ve tabutun içerisindeki iskeletle ilgili ayrıntılı raporları hem Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı'na, hem Bakanlığımız Kültür Varlıkları Müzeler genel Müdürlüğü'ne, hem de Koruma Kurulu'na ayrıntılı raporları, dosyalarımızı zaten gönderdik. Resmi yazışmalarla bunları bildirdik. Ama sonuç olarak tabut içerisinde herhangi bir kılıç yada benzeri bir kültür varlığı, taşınır kültür varlığı yoktur" dedi.

    "Rusya'dan herhangi bir yazılı başvurumu Müze Müdürlüğümüze yapılmadı"

    Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen tabutla ilgili Rusya'dan herhangi bir resmi başvurunun olmadığına dikkat çeken Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, "Bize şuana kadar ulaşmış, Rusya'dan gelen veya gelmiş bir heyet ve heyetin talebi resmi olarak ulaşmamış. Ancak Ardahan Valiliği ile konuyu koordinasyon şeklinde, valiliğin bilgisi dahilinde çalışmaları yürütüyoruz. Rusya'nın Trabzon Başkonsolosu bu konuda, çıkan haberlerin doğruluğu konusunda bizimle görüşme yaptı. Bu haberlerin doğru olup, olmadığı hususunu sormuşlardır. Ayrıca bir de Rus Haber Ajansı'ndan telefonla bizi arayarak burada bir açıklama yapılmadan önceki ilk tabutun çıktığı gün, böyle bir olayın olup olmadığını, bu tabutun Kars Müzesi'ne getirilip, getirilmediği konusunda soru sormuşlardır. Ama bunlar şifaia olarak konuşma şeklinde, yazılı olarak herhangi bir başvuru müze müdürlüğümüze ulaşmış değil" diye konuştu.

    "Bilimsel heyet oluşturulacak"

    Ardahan'da inşaat kazısında ortaya çıkan tabutun içerisindeki iskeletinin kime ait olduğunu oluşturulacak bilimsel heyetin aydınlatacağını ifade eden Alp, "Tabut içerisinde üniformalı, apoletli iskeletin kimliği hakkında henüz ilmi bir çalışma yapılmadı. Ama ilmi çalışmanın yapılmadı için Genel Müdürlüğümüze gönderdiğimiz dosyada, ivedi olarak özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden antropoloji bölümünden, tarih bölümünden, arkeoloji bölümünden ve müzemiz uzmanlarının katılımıyla bir bilimsel heyetin oluşturulup, iskeletin kimliği hakkında ciddi bir kaynak taraması yapıp, çalışma yapması için bir heyet oluşturulmasını istedik. Genel Müdürlüğümüzde bu konuda çalışmaları başlattı. Yakında bu konuda bir heyette oluşturulup çalışmaya başlar" şeklinde konuştu.

    Kaynak: DailyMotion.com / Yaşam

    İhlas Haber Ajansı Ardahan Karagöl Kars Yaşam Haberler

    İstanbul Küçükçekmece'de bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var

    İstanbul Küçükçekmece'de bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    AK Partili Emin Akbaşoğlu duyurdu! Ruhsatsız silahlarla ilgili düzenleme geliyor

    AK Partili Emin Akbaşoğlu duyurdu! Ruhsatsız silahlarla ilgili düzenleme geliyor

    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title