Kanser Hastalarına Özel Bakım Merkezi Açıldı
Bayındır Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Palyatif Bakım Merkezi'nde, özellikle kanser hastalarının yaşadığı sorunların en aza indirilmesi sağlanarak hastanın konforu artırılacak.
HASTALARIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR
İzmir Kamu Hastaneler Birliği...
Bayındır Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Palyatif Bakım Merkezi'nde, özellikle kanser hastalarının yaşadığı sorunların en aza indirilmesi sağlanarak hastanın konforu artırılacak.
HASTALARIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR
İzmir Kamu Hastaneler Birliği Güney Sekreterliği, Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sonra 50 yataklı Bayındır Devlet Hastanesi'nde de başta kanserle mücadele edenler olmak üzere hastaların konforunun artırılması amacıyla Palyatif Bakım Merkezi hizmete açıldı. Açılışa Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr. Mesut Özoğul, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mustafa Oktay Tarhan, Bayındır Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Burhan Taşlıpınar, hastane çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Özellikle kanser hastalarının ağrı, bulantı, kusma, halsizlik ve diğer şikayetlerinin giderilmesi, beslenme desteğinin sağlanması, hasta ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sunulması ile hastanın konforu ve bakımı sağlanarak gerçekleştirilen palyatif bakım hastaların ömrünü uzatıyor.
YAŞAM KALİTESİ ARTIRILIYOR
Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof Dr. Behzat Özkan, palyatif bakımı, 'ölüme giden bir insanın sosyal hayattan kopmaması için yapılması gerekenler' olarak tanımladı. İnsan ömrünün uzaması sonucunda kronik hastalıklar arttığını, bu nedenle de palyatif bakım merkezlerinin açılmasının bir gereklilik haline geldiğini anlatan Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof Dr. Behzat Özkan, şöyle konuştu: "Fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesinin geliştirilmesinin amaçlandığı bir yaklaşım olan palyatif bakım gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Doktor tıbbi açıdan yapması gerekeni yapıyor ve sizi uğurluyor, hasta evde o hastalıkla baş başa kalıyor. Ağrısı oluyor, yemek yiyemiyor, psikolojisi bozuluyor ve hasta hayattan kopma noktasına geliyor. İşte bu noktada Palyatif Bakım Merkezleri devreye giriyor. İlk olarak Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılışını yaptığımız Palyatif Bakım Merkezini şimdi Bayındır Devlet Hastanesi'nde açıyoruz, çok kısa bir süre içinde de Seferihisar Devlet Hastanesi'nde açacağız. Şimdilik 28 yatakla hizmet vereceğiz fakat zamanla bu sayı artacak."
"YILLARA YAŞAM EKLİYORUZ"
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mustafa Oktay Tarhan ise şunları söyledi: "Hastalarımız ve yakınlarının fiziksel, psikososyal ve ruhani sorunlarıyla baş etme yaklaşımımız palyatif bakımın tanımını yapıyor. Özellikle kanser hastaları, nörolojik hastalıklar, dahiliyenin hastalıkları, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile çocuklarda genetik ilerleyici hastalıkların tümü palyatif bakımın içine giriyor ve bu merkezlerden yararlanabiliyor. Biz hastalarımıza ve yakınlarımıza hep şunu söylüyoruz: 'Sizin için yapabileceğimiz bir şey her zaman var ve yapmalıyız bu bizim görevimiz.' Kurduğumuz bu merkezlerimizin amacı hastaların yıllarına yaşam katmak, bu bizim nihai hedeflerimizden bir tanesi. Biz bireyin yaşamına yıl ekleyemeyebiliriz fakat mutlaka yıllarına yaşamı eklemek zorundayız." - İZMİR