Haberler

Çayeli Kuru Fasulyesi Tadından Vazgeçilmiyor

Güncelleme:

Rize'nin coğrafi işaret belgesi alan Çayeli kuru fasulyesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. İşletmenin duvarlarında Turgut Özal, Mesut Yılmaz gibi isimlerin fotoğrafları yer alıyor.

Çayeli kuru fasulyesini bir kez yiyen tadından vazgeçemiyor

RİZE - Rize'nin coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen Çayeli kuru fasulyesini bir kez yiyen tadından vazgeçemiyor.

4 Nisan 2017 tarihinde Çayeli usulü kuru fasulye yemeğinin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat eden ve müracaatın sonucunda coğrafi işaret tescili alan Çayeli Kuru Fasulyesi, Rizelilerin olduğu kadar yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor. Çayeli ilçesinde babası Fatih Hüsrev'in 1958 yıllarında el arabasında köfte ekmek yapmayla başladığı serüvenini sürdüren Selehaddin Hüsrev'in kuru fasulyesi ile ünlenen işletmesinin duvarlarında ki fotoğraflarda dikkat çekiyor. Fotoğraflarda lokantada yemek yiyen dönemin Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal, Mesut Yılmaz ve siyasi partilerin eski genel başkanları yer alıyor.

"İkinci nesil olarak ben devam ediyorum"

Babasından kalma mesleğini sürdürdüğünü belirten Selahaddin Hüsrev, "1958 yılında işletmemiz babam Fatih Hüsrev tarafından kuruldu. İkinci nesil olarak ben devam ediyorum. Kuru fasulyenin tadını babam sürekli deneyerek bu kıvama getirdi. Yapılışında ufak bir sırrımız var. Erzurum İspir'den Hınıs şeker fasulyesini alıyoruz. Bazen Gümüşhane'den alıyoruz. Bir kez gelen devamlı gelmeye devam ediyor. 65 senedir aynı bakır tencere de kuru fasulye yapıyoruz. Bizde en başta temizlik ondan sonra kalite gelir. Akşamdan fasulyeyi suya koyuyoruz. 10 saat su da kalıyor sabah suyu döküp tekrar temiz su koyup kaynatıyoruz. Onun üzerinde bir köpük oluyor o köpüğü alıyoruz. O köpük fasulyenin gazıdır. Ondan sonra ise bir tencerede tereyağımızı eritiyoruz. Daha önceden pişirmiş olduğumuz etleri içine atıyoruz. Ardından salçamızı atıyoruz oda ona renk de veriyor. Sonrasında suyumuzu da ekleyip kaynatıyoruz. En sonda da sosumuzu köpüğünü almış olduğumuz fasulyemize ekliyoruz. Kaynatıp tuzunu ekleyip daha önceden yakmış olduğumuz fırına atıyoruz. Fırında yarım saat pişirip kapatıyoruz. Babam 1958 yılında el arabasında başladı. El arabasına mangal koyarak başladı. İlk başladığında el arabasında köfte ekmek yapıyordu. Köfte ekmekle bu işe başladı. Daha sonra baraka gibi bir dükkan kiraladı orada devam etti. Buraya gelmeyen yok. Rahmetli Turgut Özal'dan Rahmetli Mesut Yılmaz'a, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bütün devlet adamları, siyasiler, sanatçılarımız çok kişi geldi" diye konuştu.

"Yiyince kanat açıp uçuyorsun"

Çayeli'nde yapılan kuru fasulyenin tadının diğerlerinden farklı olduğunu ifade eden Remzi Gedik, "Fasulyenin tam yerindeyiz. Fasulye yemek için gelip yerinde yiyeceksiniz. Damak tadını burada alacaksınız. Lezzeti on numara ama sırrı da Selahaddin usta da. Başka yerde böylesi yok. Yiyince kanat açıp uçuyorsun. O havayı alıyorsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mesut Yılmaz Turgut Özal Çayeli Rize Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Altınay Savunma halka arz ne zaman? Altınay Savunma Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem göre Chelsea Tottenham maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Chelsea Tottenham maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Koç Metalurji halka arz ne zaman? Koç Metalurji Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem görecek? Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title