Haberler

20 Kasım Dünya Koah Günü

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Öcal, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan Koah'ın en kötü yanının, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmazsa hastalığın sinsice ilerlemesi olduğunu belirtti.

Koah hastalığın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu belirten Dr. Ali Öcal, şöyle konuştu: "Sigara dumanı ile nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gaz ve maddeler dolmaktadır. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin tahribatı ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır."

40 YAŞINDA BELİRTİ VERİYOR

KOAH'ın yaklaşık 20 yıl günde bir paket sigara içilmesi sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Dr.Öcal, şunları söyledi: "Eğer kişi günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiyorsa o zaman süreç daha da kısalmakta ve genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlamaktadır. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerden oluşmaktadır. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için doktora başvurmamakta, KOAH teşhisi konulduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar."

TEDAVİNİN TEMELİ SİGARAYI BIRAKMAK

Sigara bağımlısı olanların rahatsızlıklarında doktora gitmemelerinin önemli bir nedeninin de sigarayı bırakmaları konusunda uyarı almaktan kaçmaları olduğunu ifade eden Dr.Öcal, sözlerini şöyle tamamladı: "KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Diğer yandan sigara bırakılmaz ise hastalık hızlı ilerler. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur. Özetle sigara içen her 5 veya 6 kişiden birinde KOAH gelişmektedir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mustafa Kemal Atatürk Antalya KOAH Yaşam Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title