Türk Gastroenteroloji Derneği'nden 'Farkında Ol, Geç Kalma' Hareketi
Türk Gastroenteroloji Derneği'nden 'Farkında ol, geç kalma' hareketiEDİRNE - Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında, 'Farkında ol, geç kalma!' sloganı ile yapılan 'sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları'na Edirne'den başlandı.
Türk Gastroenteroloji Derneği'nden 'Farkında ol, geç kalma' hareketi
EDİRNE - Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında, 'Farkında ol, geç kalma!' sloganı ile yapılan 'sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları'na Edirne'den başlandı. Programda, gastroenteroloji uzmanları tarafından, önlenebilir tek kanser türünün kolon kanseri olduğuna dikkat çekildi.
Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından, Abbott'un koşulsuz desteği ile düzenlenen 'Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı'nda, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yapılacak halk bilgilendirme toplantıları ile sindirim sistemi hastalıklarının toplumdaki farkındalık seviyesini yükseltilmesi ve kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedeflendiği bildirildi.
Edirne'de 'Kolon Kanseri'ne anlatıldı
Sindirim sistemi hastaları, hasta yakınları, halk ve bu hastalıkları takip-tedavi eden hekimlerin katıldığı halk toplantılarının ilk durağı Edirne oldu. Edirne Belediyesi'nin katkılarıyla Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan panelde hekimler, 'Gastroenterolog kimdir? Endoskopi nasıl yapılır? Kolon kanseri nedir? Nasıl bir hastalıktır? Kolon kanserinde erken tanı ve takipteki gerçek yeri nedir? gibi başlıklarda yaptıkları sunumları gerçekleştirdi. Panele ayrıca, Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, TGD İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da katıldı.
Dev kalın bağırsak maketi kuruldu
Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında, 'Farkında ol, geç kalma!' sloganı ile yapılan 'sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları kapsamında, Edirne Halk Eğitim Merkezi bahçesine kurulan dev kalın bağırsak maketi ile de kolon kanseri hakkında gün boyu ziyaretçilerin bilgilendirmesi yapıldı. Toplantıda ayrıca katılımcılara, TGD görevlilerince sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili bilgiler yer alan broşür dağıtıldı ve bir anket çalışması gerçekleştirildi.
"Endoskopiyi eğitim görmüş ola gastroenterologlar yapmalıdır"
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve aynı zamanda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, panel öncesi İHA'ya yaptığı açıklamada, "Endoskopinin başarısı ve hastanın endoskopiden rahatsızlık duymaması, kimin yaptığına, nerede yapıldığına, nasıl yapıldığına ve deneyimli bir yardımcı ekibinin olup olmamasına göre değişir. Endoskopiyi bu konuda eğitim görmüş olanlar yani gastroenterologlar yapmalıdır. Bu işlem, hekimin doğru teşhis koymasını ve sağlık sorununun tedavisinin planlamasını sağlamaktadır" dedi.
"Kolonoskopiden korkmamaları gerekiyor"
TGD Başkanı Prof. Dr. Bor, farkın ol, geç kalma sloganı ile yola çıktıklarını dile getirerek, kanserde erken teşhisin önemine bir kez daha dikkat çekerek, "Sağlık Bakanlığının gayet başarılı bir kolon kanseri tarama programı var. Bu program panelinde, 50 yaşında ve 60 yaşında insanlarımızın kolonoskopi yaptırmalarını öneriyoruz. Kolonoskopiden korkmamaları gerekiyor. Çünkü bu tür endoskopik işlemler bu işlerde son derece ehil olan 4 yıllık iç hastalıkları üzerine 3 yıllık Gastroenteroloji yan dalı yapmış olan meslektaşlarımız tarafından başarıyla yapılıyor. Bu konuda bir korku oluşturmaya gerek yok. Bu konuda unutulmaması gereken endoskopun yerini başka hiçbir girişim tutamaz. Gözümüzle görmek gibisi yoktur. Üstelik gözümüzle görmek dediğimiz yerden biyopsi dediğimiz çok küçük parçaları da alarak, bunları patolojide de inceletebiliriz. veya kocaman tümörleri de bu endoskoplar aracılığıyla çıkartarak, kişiyi kansersiz bir hayat mutluluğu ile karşılaştırabiliriz" dedi.
"İnsanlarımızın kolon kanserinden kurtulmasını hedefliyoruz"
Türk Gastroenteroloji Derneği İkinci Başkanı ve aynı zamanda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Bal da, panel öncesi İHA'ya yaptığı açıklamada, "Derneğimiz bu ay özellikle kolon kanserine önem veriyor. Derneğimizin amacı halkımızı bilinçlendirmek ve yüzde 90 oranında önlenebilir olan bir kanser türü olan kolon kanserinden insanlarımızın kurtarılmasını sağlamak. Bu nedenle Türk Gastroenteroloji Derneği olarak ilk toplantımızı Edirne'de yaptık. Bundan sonra sindirim sistemi ile ilgili olarak toplantılarımız farklı şehirlerimizde yapılacak" ifadelerini kullandı.
"Türk Gastroenteroloji Derneği kentimize gelerek bizleri çok mutlu etti"
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı ve Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise panel öncesi İHA'ya yaptığı açıklamada, "Türk Gastroenteroloji Derneği bu toplantıyı Edirne'de yapmak isteklerini bize bildirdiklerinde çok sevindik. Çünkü bilgi sahibi olmamız gerekiyor, önce fark etmek zorundayız ve geç kalmamak zorundayız, halkımızı bilinçlendirmek adına bütün toplantılara destek veriyoruz" diye konuştu.
TGD 8 ilde halkla buluşacak
Öte yandan, panelde Türk Gastroenteroloji Derneği'nin toplam 768 üyesi olduğu, bu kadar az sayıda Gastroenteroloji uzmanının 78 milyon kişilik ülke nüfusunun Gastroenterolojik sorunlarını ve endoskopi ihtiyaçlarını karşılayamayacağına dikkat çekilirken, bu nedenle daha gerçekçi planlamalar yapılması gerekildiği vurgulandı. Türk Gastroenteroloji Derneği olarak sindirim sistemi hastalıkları ile ilgili toplantıların Türkiye genelinde 8 farklı şehirde yıl sonuna kadar aralıklarla tamamlanacağı belirtildi.
(KU-