Isparta Rehberi I
Isparta, Antik çağlara kadar uzanan binlerce yıllık tarihi, gül ve elma bahçeleri, gölleri, eşsiz manzaraları ve lavanta kokularıyla Batı Akdeniz Bölgesi'nin son zamanlarda yükselen yıldızı…
Her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü'ne ne demeli?
Geleneksel kültürde el emeği ile dokunan Isparta halıları ise takdir-e şayan. Ne kadar artık evler modern tarza bürünse de her evde el emeği özel bir halıya rastlama şansınız yüksek.
Sınırları içinde çok sayıda milli park, göl ve göletleriyle dünyaca ünlenmiş Isparta Bölgesi. Kovada Gölü, Eğirdir ve Gölcük Krater Gölü ise Isparta'nın en çok bilinen gölleri arasında.
Bölgede birçok uygarlığın izlerine rastlamak mümkün. Lidyalılar, Persler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'a ait antik şehirler hâlâ sizleri bekliyor.
St. Paul'un M.S 46'da ilk vaazını verdiği kilise Yalvaç Pisidia Antik Kentinde…
Her kazılan yerden bir tarih fışkırıyor… Hatta Yalvaç'ta bulunan Men Tapınağı'nın hâlâ kazı çalışmaları devam ediyor. Gelmişken onu da ziyaret ettim muhteşem manzarası var.
Isparta ve çevresi dört mevsim turizm ile yeni turizm rotalarından… Kışın Davraz dağında kayak yapabilir, baharda ve sonbaharda ise doğa ve kültür turlarına çıkabilir, yazın ise yaylaların tadını çıkarabilirsiniz.
Isparta, yüksek eğitim ve öğretim kurumlarıyla ülkemizin önde gelen illerinin başında yer alıyor. Rahmetli Süleyman Demirel'in bölgeye olan katkısı her yerde kendisini gösteriyor. Oldukça modern ve gelişmiş bir şehir Isparta. Bir önceki ziyaretimde rahmetli eski Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel'in İslamköy'deki mezarını ziyaret etmiştim. Eğitime verdiği değeri, müzesini, kütüphanesini görünce çok etkilendim.Bölgeye gittiğinizde İslamköy mutlaka gezi rotanızda olmalı. Eminim siz de benim kadar etkilenirsiniz.
Isparta'ya Nasıl Gidilir?
Isparta, İstanbul'a 600 km uzaklıkta, İzmir'e 382 km, Ankara'ya ise 400 km uzaklıkta. İstanbul'dan Isparta'ya THY'nın tarifeli uçağı bulunuyor.
Süleyman Demirel Anıtı ve Müzesi
Süleyman Demirel'in vefatından sonra köyü olan İslamköy'de yapılan anıt mezarı yakın bir zamanda tamamlanacakmış.
İslamköy'e gitmişken büyük bir arazi üzerinde konumlanan, Süleyman Demirel'in doğduğu evi, müzesini, kütüphanesini gezebilirsiniz. 40 yıllık siyasi hayatını ve eserlerini anlatan müze de kitaplarına hayran kalmamak mümkün değil…
Hiçbir zaman köyünü ve köylüsünü unutmayan Süleyman Demirel, köyünü ziyaret ettiğinde köylülerine isimleriyle hitap eder, hal hatır sorar ve sohbet edermiş. Ne güzelmiş eski zamanlar. Şimdilerde herkes birbirinden kaçıyor.
Isparta Yemekleri
Isparta et ve pilavlarıyla ünlü. Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, Yoğurtlu Et en çok tüketilen yemekler arasında.
Isparta'da su kaynaklarının ve gölün olmasından dolayı balık yemekleri oldukça makbul. Eğirdir gölünden dişli, sıraz, sazan (çapak) gibi balıklar avlanmaktadır. Balıklar genellikle yağda kızartılıyor. Başlıca balık yemekleri: Balık Dolması, Balık Yahnisi. Eğirdir gölünde kerevit yemeği unutmayın.
Tatlılar ise, İrmik Helvası, Haşhaş Helvası, Saksağan veya Karga Beyni, Derdimi Alan.
Isparta Mutfağının Kabune Pilavı'nın Hikâyesini Biliyor musunuz?
Yüzyıllar öncesi küçük bir Isparta şehrinde gelin ile kayınvalide gezmeye giderler,akşam saati olunca eve geç kalınır. Hazırda yemek yoktur. Kayınvalide telaşlanır ve gelinine '' Gelin ne yapacağız'' diye sorar. Gelin de '' Merak etme anne hemen hallederim'' der. Mutfakta tel dolabın içerisinde bir gün öncesinden kalan haşlanmış etli nohut yemeği vardır. Hemen soğan doğrayıp, bir kazana koyar, üzerine et ve nohut u ilave eder. Pirinç ve et suyunu da ilave ettikten sonra, saç ayağında üzüm asmasının çırpısı ile 5 dakikada pişirerek kapağı ile birlikte yemek tablası olarak kullanılan sininin üzerine bakır kazanı koyar. Akşam yemeğinde kayınvalide ve kayınpeder sulu yemek beklemektedir. Kapağı ilk açan kayınvalidesi
'' Gıbune'' der ve bu pilav o günden bu güne der ve bu pilav o günden bu güne çabuk pişmesi ve doyurucu bir yemek olması ile günümüze kadar düğünlerde, mevlütler ve toplu yemeklerde misafirlere sunulmaya başlanır. ''Kız bu ne'' anlamına gelen ''gıbune pilavı'' zamanla değişerek ''Kabune Pilavı'' olur… Bu bilgiyi benimle paylaşan Isparta'nın geleneksel lezzetlerini yansıtan ünlü aşçılarımızdan Hüseyin Açıkalın'a çok teşekkür ederim.
Isparta'da Ne Yenir?
Kebapçı Kadir
Isparta'da ünlü fırın kebabı nerede yenir diye sorduğunuzda, 1851 yılından beri geleneksel lezzetlerini koruyan bir işletme olan Kebapçı Kadir karşınıza çıkıyor. Sahibi Hüseyin Açıkalın'dan sizin için Isparta Fırın Kebabının dedelerinden kalan reçetesini aldım.Odun fırını kullanırsanız, başarılı olma şansınız oldukça yüksek… Hadi biraz tarife göz gezdirelim.
Isparta Fırın Kebabı Tarifi
Isparta Fırın Kebabı, Nisan Mayıs ayları arasında süt kuzusu, Haziran sonunda ise oğlak, Eylül ayından itibaren ise erkeç etinden yapılıyor.
Böbrek yağları ve kan damarları temizlenen kaburga etleri şişe takılarak fırın içerisine dik olarak sıralanır. Önceden yakılıp ısıtılan fırında 3- 3.5 saat aralığında çalı kökü odunuyla 2 saat alev, 1 saat korda pişirilir. Pişme esnasında fırın içinde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem de alev arasında %50 fire verir.Tuz ve baharatpişerken kesinlikle kullanılmıyormuş. Fırından çıkan kızarmış kuzu eti yöreye özgü bakır tabaklarda ince pide ekmeği üzerinde servis yapılıyor.
Hüseyin Açıkalın'ın Özel Notu
Fırın kebabında kullanılacak et, doğal ortamda yetiştirilen, doğal otlarla beslenen hayvanlardan tercih edilmelidir.
Kebapçı Kadir Isparta Ulu Cami Yanı Valilik Arkası Kebapçılar Arastası No: 8 Tel: 0 246 218 24 60
Isparta'dan Ne Alınır?
Isparta'dan gül ürünleri ve el dokuma halıları alınabilir.
Isparta'da Nerede Kalınır?
Hilton Garden Inn Isparta
Şehrin en önemli geçiş güzergâhı üzerinde yer alan Hilton Garden Inn Isparta şehir merkezine birkaç dakika mesafede… Havalimanı ve organize sanayi bölgesine ise 20 dakika uzaklıkta.
2 büyük toplantı salonu ve Balo salonu bulunan Hilton Garden Inn, bölgenin en büyük otelleri arasında yer alıyor. Tam yanında bulunan AVM ise oldukça büyük ve birçok mağazaya ev sahipliği yapıyor.
Hilton Garden Inn şehir merkezindeki konumu ve alışveriş merkezi nedeniyle ailelerin rahatlıkla kalabileceği harika bir otel.Alışveriş merkezi içinde çocuklar için birçok alternatif bulunuyor. Hilton Garden Inn Isparta'nın odalarında misafirler için her türlü konfor düşünülmüş.
Zengin kahvaltı büfesi, Dünya ve Türk mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz özel restoranları ile şehre yeni bir yüz katmış Hilton Garden Inn.
Dijital Anahtarın hayata geçirildiği ilk otel Hilton Garden Inn. Hilton'un dünyanın en yenilikçi oteli olma taahhüdünün bir parçası olarak Hilton Garden Inn Isparta, Hilton'un akıllı otel uygulaması Dijital Anahtarın (Digital Key) da hayata geçirildiği Türkiye'deki Hilton markalı ilk otel olma özelliğine sahip. Mobil özellikli oda anahtarı teknolojisi sayesinde misafirler, dijital check-in yapabilecek oda seçiminde akıllı teknolojiyi kullanabiliyor. Böylece sıklıkla seyahat edip sürekli otel değiştiren misafirlerin resepsiyonda vakit kaybetmeden doğrudan odasına çıkması sağlanıyor. Uygulama ayrıca bir ilk olarak misafirlerin otelin düzenine ve dış çevresine göre diledikleri odayı seçmelerini sağlıyor
Bir otel personelinden gördüğünüz bir ilgi sizi o otele daha da yakınlaştırır. Telefon şarj kablom gece 24:00 sularında birden çalışmamaya başladı. Aksilik bu ya yedek kablomda aynı anda bozulmuş. Hani geldi mi sorunlar üst üste gelir ya. Ertesi sabaha kadar mailleri kontrol etmem gerekiyordu. Resepsiyondan rica ettim ve 5 dakika içinde odama getirdiler. Meğerse resepsiyon görevlisi Gül hanım kendi telefonun kablosunu bana göndermiş. Sevgili Gül Hanım iyi ki varsınız. Ertesi sabah ilk işim yandaki alışveriş merkezinden şarj kabloları almak oldu.
www.hiltongardeninnisparta.com
Atatürk Bulvarı Sanayi Mahallesi 104 Cad. No73 /41 Isparta Tel: 0246 211 70 00
Foto Safari
Eğer doğada fotoğraf çekmeyi tercih edenler arasındaysanız,
Kovada Gölü Milli Parkı, Sütçüler Çandır Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Yukarıgökdere Köyü Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, Eğirdir Akpınar Köyü, Yalvaç Men Tapınağı, Yalvaç Pisidia Antiokheia, Yalvaç Aşağı Tırtar Köyü Kaya Mezarları, Hoyran Gölü, Şarkikaraağaç Kızıldağ Orman Milli Parkı, Yenişarbademli Melikler Yaylası, Sütçüler Tota Yaylası foto safari için en uygun bölgeler.
Tarihe Tutulan Işık Sagalassos Antik Kent
Batı Toroslar'ın bir parçası olan Ağlasun dağının güney eteklerinde, 1450–1700 m yükseklikte oldukça meyilli bir arazi üzerine kurulu kentin kalıntıları bulunmakta bu görüntüler karşısında büyülenmemek neredeyse imkânsız…
Sagalassos 'da insana ait ilk izler M.Ö 10.000'e kadar uzanıyor. Burada bilinen en eski yerleşik düzen ise M.Ö 6500'e ait. Bu tarihte seramik eşya yapımı da başlamış. Ağlasun Vadisi'ndeki ilk tarım yerleşimi M.Ö 4000'de… Hint-Avrupa kökenli insanlar (Hititler ve Luviler) Anadolu'ya yerleşmiş. Milattan önce 14.yy civarında Sagalassos bölgesi Luvilerin etkisi altına girmiş.
M.Ö 1200'den kısa süre sonra Tunç Çağı'nın büyük imparatorlukları tarihten silinirken ve bunların yerini Frigler, Lidyalılar vePersler ve Pisidyalılar almış.
Büyük İskender'in, zar zor elde ettiği çeşmelerin görkemiyle anılan Sagalassos, dünyanın en yüksek rakımlı, 9.000 kişilik tiyatrosu ve kendine has kaya mezarlarıyla bilinmekte. Sagalassos'ta bulunan ve Traian dönemine tarihlenen Ares, Herakles, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik Dönem heykeltıraşlığının önemli örneklerinden sayılıyor.
Ayrıca, içinde pek çok havuz bulunan Roma hamamının da iki katı korunmuş şekilde günümüze kadar ulaşmış. Mozaik kaplı kütüphanesi ise koruma altında…
Antoninler Çeşmesi ise tüm heybetiyle göz kamaştırıyor. Dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri…
Yine Isparta'yı yazmakla bitiremedim. Biraz da diğer yazıya bırakalım ne dersiniz?