Toy Kuşlarını AB Projesiyle Polatlı'da Korumaya Alınıyor
Nesli tükenmekte olan toy kuşları, Avrupa Birliği Projesiyle Polatlı'da koruma altına alınıyor.
Nesli tükenmekte olan toy kuşları, Avrupa Birliği Projesiyle Polatlı'da koruma altına alınıyor.
Avrupa Birliği (AB) Eşleştirme Projesi (IPARD) kapsamında Estonya, İspanya, Hollanda ve Türkiye arasında yapılan "AB Çevre ve Kırsal Alan Eşleştirmesi, Biyoçeşitlilik Eşleştirme Projesi" kapsamında 40'a yakın toy kuyunun bulunduğu tahmin edilen Polatlı tür popülasyonunun artırılması için pilot bölge ilan edildi.
Konya Havzası ve Doğu Anadolu bölgesinde yaşadığı, aşırı avlanma, zirai ilaçların yanlış kullanımı sonucu sayısı azalan toy kuşunun popülasyonunun AB projesiyle artırılması planlanıyor.
Türkiye'de 1300-1500 arasında olduğu tahmin edilen Toy kuşunun korunması ve sayısının artırılması çalışmaları Polatlı'da toy kuşlarının yaşama sahası olarak bilinen Yüzükbaşı, İnler, Özyurt, Şeyhahmetli, Sinanlı, Yağcıoğlu, Adatoprakpınar ve Uzunbey köylerinde vatandaşlarla birlikte yürütülecek.
Proje kapsamında Polatlı'ya gelen Estonya'dan Pille Koorberg ve Uzman Eike Lepmets, Hollanda'dan Cees Witkamp, Peter Van Der Goot, proje asistanı Taşkın Taş ve beraberlerindeki heyet toy kuşunun yaşam alanları olan köylerde incelemelerde bulundu ve köylüleri bilgilendirdi.
Kaymakamlık toplantı salonunda ve köylerde bilgilendirme toplantıları gerçekleştiren uzman proje heyeti üreticilerin ve ziraat odası yöneticilerinin sorularını yanıtladı.
Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Toy kuşu türünün korunması projesinde yer aldıklarını, toy kuşlarının ve kırsal çevrenin korunması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.
AB Yerleşik Eşleştirme projesi Danışmanı Estonyalı Pille Koorberg, Polatlı'da 40'a yakın toy kuşunun bulunduğunu, Türkiye'de ise bu sayının 1300 ile 1500 arasında olduğunu belirterek, "Toy kuşunun daha çok hububat ekilebilen alanlarda yaşadığını, dünyadaki neslinin tükenmeye yüz tutması nedeniyle korumaya alındı. Dünyada 40 bin civarında toy kuşu bulunuyor. Büyük çoğunluğu İspanya, Avusturya, Almanya, Türkiye ve Çin'de yaşıyor. Polatlı çiftçisi bu kuşu iyi tanıyor. Buradaki kuşlar AB ülkelerindekinden daha kaliteli, bu yüzden burada çoğaltmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
AB biyoçeşitlilik uzmanı Eike Lepmets ise Türkiye'nin, AB'ye adaylık sürecinde kırsal kalkınma konusunda sunulan imkanlardan yararlanması gerektiğini belirterek, "IPARD adını verdiğimiz kırsal çevrenin korunmasına yönelik pilot uygulama Polatlı'da başlayacak ve zamanla tüm Türkiye'yi kapsayacak" dedi.
Projeyle toy kuşunun korunması ve popülasyonunun çoğaltılması için öncelikle avlanmaya karşı önlem alınarak, çiftçiler tarafından toy kuşunun doğal ortamda beslenmesi amacıyla ekilebilir tarım alanlarında belirli bölgeler boş bırakılacak. Çiftçilerin ekonomik kaybı ise AB fonlarından karşılanacak.
- ANKARA