Haberler

    Yeni Rambo Başarılı Olabilecek Mi?

    Efsane 3 filmin bir araya geldiği ve bu kez kontrolün bize verildiği bir Rambo serüveni. Çıkmasına az bir süre kala, Rambo: The Video Game'e bir ilk bakış...

    Mahmut Saral - - Çocukken çok sevdiğim iki tane film karakteri vardı. Bunlardan bir tanesi Terminator, diğeri de Rambo'ydu. Terminator'ü gerçekten de bir robot zannederdim, biliyor musunuz. Tabii ki Arnold Schwarzenegger'dan söz ediyorum. Makineden gerçekten de bir farkı yoktu doğrusu. Rambo ise, güçlü bir insan profili çiziyordu. Hele tek başına koca orduları alt etmesi unutulmaz. Öyle ki, yıllardır arcade tarzı oynanış sunan FPS oyunlarına söylenen "Rambo gibi önüne geleni vurup geçmeli bir oyun" teriminin de yaratıcısı aynı zamanda.

    Onun taramalı tüfeğine (evet, taramalı), kafasına bağladığı kırmızı kuşağına ve bıçağına hayrandım.Hatta benzer bir bıçak dedemde de vardı ve onu arada gizlice alır, bu Rambo bıçağından bir gün benim de olacak (hala olmadı) derdim. Bu düşüncelerimin üzerinden yaklaşık 20 yıl geçti. İlk 3 filmin ardından da yaklaşık 20 yıl geçtikten sonra 2008'de yeni bir Rambo geldi. Eski etkiyi yaratmadı belki, ama Rambo'nun ölmediğini göstermişti.

    Önümüzdeki yıllarda bir Rambo filmi daha gelecek, Last Stand, ama ne zaman çıkacağı henüz belli değil. Kesin olan en önemli detay ise, Sylvester Stallone'un yine başrolde yer alacağı. Stallone da yaşlandı tabii, ama buna rağmen bir yandan Rocky, bir yandan da Rambo'yu devam ettirmeyi sürdürüyor, artık nereye kadar giderse bakalım...

    Filmlerden bahsettikten sonra, gelelim oyun tarafına. Birçok başarılı filmin video oyunu da yapılıyor ve maalesef ki bunların neredeyse tamamı başarısız ürünler olarak hafızalarda yer ediniyor. ve işte bir oyun daha, yani yazımızın sebebi: Rambo: The Video Game. Gösterilen oynanış videoları itibarıyla o da pek iddialı durmuyor açıkçası. Zayıf yönlerinin olduğu görülüyor, ama güçlü yönleri de var. Hadi bunlardan bahsedelim şimdi biraz da.

    #Sayfa#

    Rambo güvenli ellerde mi?

    İlk 3 Rambo filmini birçoğumuz severiz. Kasabaya gelen içine kapanık bir adam, Vietnam'da yaşam mücadelesi verip orduya kafa tutan bir asker, Afganistan'da imkansızı başaran bir kahraman. Karakterlerden mekanlara, hatta bu 3 filmde artık efsane olmuş sahnelere kadar hemen her şeyi Rambo: The Video Game'de göreceğiz.

    Görmesine göreceğiz de, zevk alacak mıyız, ben ondan şüpheliyim biraz. Neden diyecek olursanız, yapımcı ve yayıncı firmaların pek de tecrübeli olmamasını gösterebilirim. Yapımcı firma olan Polonyalı Teyon, 2006'da kurulan bir stüdyo. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak PC ve Nintendo konsollarına oyunlar geliştirmiş, "Pets" ibareli oyunlarının da bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Aksiyon tarafına baktığımızda ise, 2011'de çıkardığı Heavy Fire: Afghanistan'ı gösterebiliriz, ki bu oyunun PS3 inceleme ortalaması Metacritic'te 100 üzerinden 39 puan seviyesinde.

    Yayıncı Reef Entertainment da Sniper Elite ve Rogue Trooper gibi oyunların dağıtımlarını üstlenmiş. 2011 Ağustos'unda Rambo'nun haklarını elinde bulunduran StudioCanal'ın kapısını çalan Reef, bu markanın oyun yapım haklarını satın almış. 2 firma da pek güven vermiyor açıkçası. Zaten geçmiş film oyunlarına bakacak olursanız, bu oyunların büyük bir kısmının tecrübesiz stüdyolara emanet edildiğini ve sonucunda da başarısız uyarlamalar olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Tabii büyük stüdyoların ellerinden çıkan film oyunları da oldu, ama genel kanı olarak her stüdyo "filmin markasının, hikayesinin ve karakterlerinin cazibesine" güveniyor olsa gerek, gereken özen kolay kolay gösterilmiyor.

    İlk 3 film bir arada, bu kez oyun olarak

    Az evvel de bahsettiğim gibi, oyunda üç filmden de bölümler bulunacak. Bunlardan bazıları sonuna kadar aksiyon, bazıları da fazlasıyla gizlilik gerektiren görevler. Kasabanın sessizliğini bozan patlamalar, Vietnam ormanlarında yer alan kamplardaki sıcak çatışmalar, Afganistan çöllerinde akan kanlar ve dahası... Ha unutmadan, oyunda Co Bao, Sheriff Wilfred Teasle ve Delmar Barry gibi karakterler de olacak. Özellikle şerifi görmek için sabırsızlanıyorum doğrusu.

    #Sayfa#

    Mesela Rambo'nun kasabaya adım atışını, ardından da göz altına alındığını hatırlarsınız. İşte bu sahnelerle başlayacak oyun ve ilk dakikalarda yakın dövüş ve mücadele gibi konularda bilgiler öğreneceğiz. Oyunda silahlarla hareket ettiğimiz gibi, bazen silahsız da mücadele edeceğiz. Yakın dövüşler de oldukça önemli.

    Rambo bıçağının gücü

    Bir aksiyon FPS oyununda genellikle vur geç mantığı işe yarar. Aynı mantık, bu oyunda da var. Ancak bazen gizleneceğiz. Bir barikatın arkasına veya bir tankın ardına. Düşmanın yaklaşmasını bekleyecek ve bıçağımızla boğazını keseceğiz veya bileklerinden keserek dengesini kaybetmesini sağlayacağız. Yapımcıların belirttiğine göre, oyunda Rambo'nun kullanacağı 3 farklı bıçak tipi var.

    Artık ikon olmuş bıçak faktörünün yanında, bir de yay var. Hani Rambo'nun okun ucuna bomba yerleştirerek fırlatmak için kullandığı yayı. İşte onu da kullanacağız, hem de filmlerde kullanıldığı gibi. Yakın mesafe bir atışta düşmanın parçalanışını, uzak mesafe atışlarda da meydana gelen yıkımı izleyebileceğiz.

    Ve ateşli silahlar. Rambo filmlerinde ve doğal olarak Rambo'nun kullandığı hemen her silah, bu oyunda da olacak. M16, shotgun, pistol, AK-GL ve m60 gibi silahların da dahil olduğu onlarca farklı seçeneğe sahip olacağız.

    Bir de sabit silahlar ve araçlar var. Etrafta kurulu olarak yer alan makineli tüfekleri kullanarak düşmanları domates salçasına çevirebileceğimiz gibi; tank ve helikopter gibi araçları silahlarıyla birlikte kullanabileceğiz. Tabii ki arcade tarzda.

    #Sayfa#

    Oyunun kilit noktalarından bir tanesi: Wrath Mode

    Oyunda adam öldürdükçe ve bir şeyleri patlattıkça puan elde edeceğiz ve bu puanlar, ekrandaki sağlık barının altında yer alan barda toplanacak. Wrath bar adı verilen bu barda bir diş dolsa bile yeterli oluyor ve Rambo ölmek üzereyken devreye giriyor. Tüm ekranı kırmızı tonları kaplarken, patlayıcılar ve düşmanlar sarı renkte görünüyor, ayrıca yavaş hareket ediyorlar. Rambo ise, hareket kabiliyeti olarak gayet iyi ve üstelik bu süreçte sınırsız mermiye sahip. Böylelikle etraftakileri parçalayabilir ve tekrar hayata dönebilir.

    Oyunda sağlık paketi bulunmuyor ve çok yaralandığında ölmemek için çevresindeki herkesi temizlemesi gerekiyor. Yapımcılar, "Rambo'nun iyileşmek için öldürmek zorunda olduğunu, bunun da yaşamın anahtarı olduğunu" dile getiriyor. Call of Duty'deki The Last Stand moduna ucundan da olsa benziyor doğrusu.

    Perk'ler ve Skill'lere merhaba

    Son yıllarda çıkan birçok FPS oyununda gelişim sistemi, perk'ler ve skill'ler görür olduk. En popüler isim olarak da yine Call of Duty'yi gösterebiliriz sanırım. Rambo da bu sistemden yararlanıyor. Oyunda yapacağınız başarılı görevlerin ardından göstereceğiniz gelişimler sonucu aynı anda 3 tane perk ve çeşitli skill'ler kullanabileceksiniz. Daha hızlı koşun, daha fazla mermi stoklayın, daha güçlü olun veya daha sessiz hareket edin... Oyunda 25'er tane perk ve skill bulunacak.

    Gelelim görsel kaliteye

    PlayStation 4 ve Xbox One gibi konsolların çıktığı şu günlerde, oyunlardaki grafiklerin önemi bir hayli fazla. Gerçi Rambo için bu konsollar pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü oyun, PC, PS3 ve X360 platformları için çıkacak. Yine de en azından ortalamanın üzerinde grafikler olmalı. Yayınlanan oynanış videolarına baktığımda ise, zaman zaman göze hoş gelen görsellikler olsa da, genel anlamda grafiklerin çağın gerisinde kaldığını düşünüyorum.

    #Sayfa#

    rÇevre tasarımları genel olarak güzel görünüyor. Rambo da dahil olmak üzere karakter tasarımları ve animasyonları pek iyi değil. Her ne kadar karakterlerde rag-doll fizikler ve motion capture desteği olsa da, pek gerçekçi değiller. Silahın hedef sistemi ve mermi doldurma gibi animasyonlar da garip görünüyor açıkçası. Çevrenin deforme olabilir ve yıkılabilir özelliklerde olması, aksiyonun boyutunu üst düzeye çıkarabilecek etken olabilir. Tabii an itibarıyla videolardan yola çıkarak konuşuyoruz.

    Oyunda bolca kullanılan kan unsuru ve karakterlerin yoğun ateş sonucu parçalanmaları da şiddet seviyesini ortaya koyuyor. Eh, yapay zeka da iyi olmayınca ölüm kaçınılmaz oluyor. Rambo, +18 derecesine sahip bir oyun olarak raflarda olacak.

    Seslendirmeler filmlerden

    Görseller gibi işitsel detaylar da oldukça önemli. Oyunda, Sylvester Stallone ve Richard Crenna (Albay Trautman) gibi oyuncuların seslerini duyacağız. Ama durun, oyun için yeni seslendirme çalışmaları yapılmayacak, zaten Richard Crenna'yı da 2003 yılında kaybetmiştik. Yapımcı stüdyo, filmlerde kullanılan sesleri de lisanslayarak kopyalarını almış ve oyundaki uygun sahnelerde bu sesleri kullanacak. Müzikler de yine filmlerden oyuna aktarılacak.

    Şimdi, "an itibarıyla" oyundaki iyi ve kötü yönleri sıralayalım:

    + John Rambo karakterini kontrol edebileceğiz

    + 3 filmden de efsane olmuş sahneleri bu kez oynayabileceğiz

    + Orijinal film müzikleri ve seslerine yer verilecek

    Tecrübesiz denilebilecek bir ekip tarafından hazırlanıyor, başarısız film oyunlarından bir tanesi olması muhtemel

    Görsel kalite, oyun mekanikleri, yapay zeka gibi unsurlar "videolar itibarıyla" pek iyi görünmüyor

    #Sayfa#

    Son sözlere gelecek olursak

    Şimdilik pek de parlak görünmüyor. Yine de bu yazının kaynağında şimdiye kadar açıklanan bilgiler ve yayınlanan videoların olduğunu, bu sebeple de oyun çıkmadan önce kesin bir karar yürütmenin doğru olmayacağını söylemek gerekiyor. Her ne olursa olsun, birçok Rambo hayranının yine de bu oyunu alıp oynayacağını düşünüyorum. Çıktığında bir tane de ben alacağım. Bakalım nasıl bir oyun olacak...

    Rambo'nun çıkış tarihi olarak birçok online satış sitesi, 21 Şubat'ı gösteriyor. PC, PS3 ve X360 platformları için hazırlanan oyunu eğer ön sipariş verirseniz, hediye olarak bir de Rambo figürünün sahibi olabilirsiniz.

    Minimum PC sistem gereksinimleri:

    İşletim sistemi: Win XP, Vista, 7, 8, 8.1 (32 & 64 bit)

    İşlemci: Intel Core 2 Duo 2.8, AMD X2 3.1

    RAM: 2GB

    Ekran kartı: 512MB, DX10 uyumlu Nvidia, AMD ya da DX11 destekli Intel (GeForce 630, Radeon 3870 ya da Intel HD 4400)

    Boş disk alanı: 8GB

    Tavsiye edilen PC sistem gereksinimleri:

    İşletim sistemi: Win XP, Vista, 7, 8, 8.1 (32 & 64 bit)

    İşlemci: 4 çekirdekli Core i3 ya da Core i5

    RAM: 4GB

    Ekran kartı: 2GB hafıza, GeForce GT 650, Radeon 6970

    Boş disk alanı: 8GB

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Sylvester Stallone Mahmut Saral Vietnam Teknoloji Haberler

    Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

    Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

    Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

    Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

    Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

    Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

    Bakmadan Geçme

    Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
    Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

    Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title