Haberler

    Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı!

    Güncelleme:

    Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı. Üstelim hem senelik hem de aylık bazda geçtiğimiz yılın gelirinin üstüne çıkıldı.

    Yerli savunma sanayii şirketlerinin başarıları sayesinde bir kez daha ihracat rekoru kırıldı. Üstelik bu sefer hem yıldan yıla büyüme ile senelik gelir hem de Kasım 2022 satışlarıyla aylık rekor aşıldı. Sene sonuna kadar 4 milyar dolar seviyesinin de geçileceği tahmin ediliyor. İşte detaylar…

    Savunma sanayii ihracat rekoru geldi! Aylık baraj aşıldı

    Türkiye, son yıllarda Asya, Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerine ihraç ettiği askeri ürünlerle yerli ve yabancı basında adından söz ettiriyor. Özellikle insansız hava araçları pek çok farklı ülkede ve senaryoda kendini kanıtladığı için uluslararası topluluklarda Game Changer (oyun değiştirici) olarak biliniyor.

    Tabii yalnızca İHA- SİHA gibi hava araçları değil, Aselsan, Havelsan ve Roketsan başta olmak üzere FNSS ve BMC gibi şirketler balistik füze, hava savunma sistemi, çeşitli mühimmat, savaş yönetim sistemi, gemi ve zırhlı araç gibi yüzlerce, hatta binlerce yerli üretim ürünü ve yazılımı yurt dışına ihraç ediyor.

    Defense News Top 100 açıklandı! Türkiye'den kaç şirket var?

    Buna bağlı olarak savunma sanayii ihracatı geçtiğimiz yıl yüzde 42 büyüyerek 3.2 milyar dolarlık yeni rekoruna ulaştı. Bu yıl da 4 milyar dolar seviyesinin aşılması bekleniyor. Fakat çoktan bir önceki seneyi geride bırakmayı başardı.

    Hatta yalnızca yıllık değil, aylık rekor da kırıldı. Zira kasım ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla yüzde 31.6'lık artış gerçekleşti ve 500 milyon dolar ihracat barajı aşıldı. İlk 11 ayı bir önceki senenin aynı dönemine oranladığımız zaman da yüzde 35.7'lik büyüme görüyoruz.

    Tabii tüm bu şirketler içerisinde Baykar'a ayrıca bir parantez açmak gerekiyor. Haluk Bayraktar, bugün yaptığı paylaşımda şirketin 2022 yılında 18 farklı ülkeye İHA, SİHA ve TİHA sistemleri sattığını ve de 1 milyar doları aşan ihracat gelirine ulaşıldığını söyledi.

    Bu da şirketin 2022 yılında imzalanan sözleşmelerinin yüzde 98'ini oluşturuyor. Ayrıca Türkiye'nin 4 milyar doları aşması beklenen ihracat verilerinin yüzde 25'ine tekabül ediyor. Tabii gelecek yıllarda da mevzu bahis gelirler artmaya devam edecektir.

    Her yıl kırılan rekorlar ve dünya genelindeki tanınırlık benzeri konularda büyük gelişmeler görsek de mevcudun NATO'nun en büyük 2. ordusu Türkiye için yeterli olmadığını belirtelim. Fakat hem ihracat hem de yerlileşme oranları diğer ülkelerin çok daha üzerinde olduğu için aradaki fark giderek kapanıyor.

    2022 yılı 11 aylık ihracat geliri:

    Ocak: 306.7 milyon dolar

    Şubat: 325.1 milyon dolar

    Mart: 327 milyon dolar

    Nisan: 392.1 milyon dolar

    Mayıs: 330.4 milyon dolar

    Haziran: 315 milyon dolar

    Temmuz: 325.7 milyon dolar

    Ağustos: 333.9 milyon dolar

    Eylül: 166.5 milyon dolar

    Ekim: 464.5 milyon dolar

    Kasım: 500+ milyon dolar

    Aralık beklentisi: 213,1 milyon dolar üstü (4 milyar sınırını geçmek için)

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

    Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

    Türkiye İhracat Haberler

    Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

    Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

    İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

    İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

    Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

    Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

    Bakmadan Geçme

    Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
    İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

    İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title