Haberler

Alper Gezeravcı: Sadece birkaç ay içerisinde Ay'a erişmeyi planlıyoruz

Güncelleme:

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ay'a seyahatle ilgili heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Gezeravcı, "Sadece birkaç ay içerisinde kendi ülkemizin imkanlarıyla üretilmiş bir roket ve bu roketi uzaya taşıyan itki sistemiyle ilerde Ay'a erişmeyi planlıyoruz. Söylediklerim kulağa ütopik gelebilir fakat halihazırda bu sürecin hazırlık aşamasının çoğu bitmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'Spor Fest 2024'e katılan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, "Sadece birkaç ay içerisinde kendi ülkemizin imkanlarıyla üretilmiş bir roket ve bu roketi uzaya taşıyan itki sistemiyle ilerde Ay'a erişmeyi planlıyoruz. Söylediklerim kulağa ütopik gelebilir fakat halihazırda bu sürecin hazırlık aşamasının çoğu bitmiş durumda" dedi.

ALPER GEZERAVCI, ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Astronot Alper Gezeravcı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'Spor Fest 2024' programında öğrencilerle bir araya geldi. Gezeravcı'ya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek eşlik etti.

Alper Gezeravcı: Sadece birkaç ay içerisinde Ay'a erişmeyi planlıyoruzAlper Gezeravcı

Türkiye'nin uzay alanında ütopik hedeflerle değil, yapılabilir hedeflerle yol aldığını söyleyen Gezeravcı, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyetimizin 100'ncü yılında devletimizin güçlü iradesiyle gerçekleştirilmiş, bir ilham hikayesini Sağlık Bilimleri Üniversite'mizde, hikayenin asıl sahibi olan sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. 2018 Aralık ayında kurulan Uzay Ajansı ve uzay alanda faaliyet gösteren farklı çatı kuruluşlar, uzay alanındaki faaliyetleri belirli bir organizasyonun kontrolünde yürütecek.

"EN TECRÜBESİZ UZAY AJANSINA SAHİPTİK"

Kuruluş yılı itibariyle bu alanda faaliyet gösteren ülkelerin arasında en genç en tecrübesiz uzay ajansına sahiptik. Ancak geçmişe yönelik tecrübemizle, bu kadar kısıtlı olduğumuz bir alan içerisinde sadece 2 yıllık çalışmanın ardından 2021'in şubat ayında uzay alanındaki hedeflerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından halkımızla paylaşıldı.

"ÜTOPİK NOKTALARI KONUŞMUYORUZ"

Sadece 1 yıllık hazırlık sürecinin ardından da bu duygularla şu an paylaşmış olduğumuz bu hedeflerden bir tanesini teşkil eden 'Türk Astronot ve Bilim Misyonu' icra edildi. Devletimiz, irade temsili noktasında uygun görünen zamanda birçok gelişmeyi sizlerle paylaşıyor olacak. Ütopik noktaları konuşmuyoruz, yapılabilir hedefleri koyduk ve yapacak şekilde planlamaya devam ediyoruz."

"UZAYA ERİŞEN ROKETLERİMİZ VE HAVA ARAÇLARIMIZ VAR"

Yakın zamandaki hedeflerinden bir tanesinin 'Uzay Limanı' projesi olduğunu belirten Gezeravcı sözlerine şöyle devam etti: "Halihazırda anlaşmalar yapıldı ve hazırlık süreçleri devam ediyor. Artık uzaya erişen roketlerimiz ve hava araçlarımız var. Biz bu alanda kabuğuna sığmayan bir ülke konumuna doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Uzay alanında kendi yapacağımız çalışmaları, kendi yaptığımız ürünleri, uzayın resmi limiti olan 100 kilometrenin zaten ötesine taşıma kabiliyetine halihazırda sahibiz.

Alper Gezeravcı: Sadece birkaç ay içerisinde Ay'a erişmeyi planlıyoruz

"BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE AY'A ERİŞMEYİ PLANLIYORUZ"

İleride bu alanda yapacağımız faaliyetlerin gerçekleştirebileceğimiz bir de fırlatma rampası var. Uzay faaliyetlerinin sadece bizim ihtiyaçlarımız değil, bu alanda faaliyet gösterecek başka ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılık verecek şekilde, bu alanda muadil ülkelerin fırlatma imkanlarına sahip 'Uzay Limanı' projemiz devam ediyor. Sadece birkaç ay içerisinde kendi ülkemizin imkanlarıyla üretilmiş bir roket ve bu roketi uzaya taşıyan itki sistemiyle ilerde Ay'a erişmeyi planlıyoruz.

"HAZIRLIK AŞAMASININ ÇOĞU BİTMİŞ DURUMDA"

Söylediklerim kulağa ütopik gelebilir fakat halihazırda bu sürecin hazırlık aşamasının çoğu bitmiş durumda. Keza uydu alanında Türkiye Cumhuriyeti zaten geçtiğimiz 15- 20 yıl içeresinde farklı uydu fırlatmalarıyla tecrübe kazanmış bir ülke. 8 Temmuz haftasında 'TÜRKSAT 6A' uydumuz uzaya fırlatılacak. Hak ettiğimiz özgüveni pekiştirme noktasında istatistikler önemli. 'TÜRKSAT 6A'nın fırlatılmasıyla, bu alanda kendi uydusunu kendi imkanlarıyla üretebilen dünyadaki 11. ülke konumuna erişeceğiz."

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Teknoloji

Alper Gezeravcı Türkiye Eğitim Teknoloji Haberler

Yasak aşk az kalsın canından ediyordu! Kadının eşine yakalanan adam 3'ncü kattan atladı

Yasak aşk az kalsın canından ediyordu! Kadının eşine yakalanan adam 3'ncü kattan atladı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü mü? Yeğeninden iddialara yanıt var

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü mü? Yeğeninden iddialara yanıt var

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

500

Yorumlar (19)

Nayci İbrahim:

Vatandaşı aç ve perişan emekli bu durumda iken sen aya çıkacan öyle mi!

72
44
yanıtYanıtla
Murat Celik:

Siz heykel yapmaya devam edin biz aya çıkarız

yanıt34
yanıt69
sade vatandaş:

o heykelin kaidesi

yanıt13
yanıt6
Uzun Adam:

Max CHP li vizyonu, nerde görsem tanırım. Nuri demirağ; Hazırladığı projeler, Mustafa Kemal Atatürk tarafından büyük beğeni ile karşılanmıştır. Ne kadar uğraşsa da bir türlü gerekli izinleri alamadı. İsmet İnönü'yü ve Ali Çetinkaya'yı ikna edemedi. Kendisi göremedi ama onun projesi ile Boğaz'a iki köprü yapıldı.

yanıt8
yanıt5
şahabettin Ayyıldız:

Uzaya gitsen ne olur gitmesen ne olur memleketin hali ortsda

65
35
yanıtYanıtla
mustafa ağbal:

Markete kapısında ne kadar harcaya biliriz derdi düştük ne ay hemşerim

52
17
yanıtYanıtla
Gökhan Eker:

uzaya gitsen ne olur. marsa güneşe gitsen ne olur. yerden maden gökten altın fışkırsa ne olur. bize ne düştüğü belli 22 sene sonucunda. 10bin emekli maaşı. 22 senenin sonucu bu. gerisi boş ve bomboş laf. boş hikaye.

41
12
yanıtYanıtla
SUNSET null:

ayyyy! yaşasın. ülke olarak en büyük sorun çözülmüş oldu. zaten uzaya yol yapacaklardı. birisi önden buyursun, belki dönüşü olmaz!

37
16
yanıtYanıtla
Muzaffer Karaman:

Murat celık artık gına geldı bu heykel sohbetınden. Bozuk plak gıbısınız. Bahsettıgın heykeller bu ulkenın kurucu lıderının heykelıdır ve uzun yıllardan bu yana artık heykel dıkılmıyor boş muhabbet yapma. Senın yaptıgında bısey yok 22 yıldır sefalet getırdınız ulkeye

36
12
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Her kuşu hallettik , sıra leyleğe geldi...

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title