Haberler

Tunç Fındık, 14x8000 projesini tamamlayan ilk Türk dağcı oldu

Güncelleme:

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyadaki 8000 metre ve üzeri yükseklikteki 14 dağa tırmanışını tamamlayarak tarihe geçti. Fındık, Pakistan'daki Nanga Parbat zirvesine tırmanarak, bu seriyi tamamlayan ilk Türk sporcu oldu. Türkiye Dağcılık Federasyonu'ndan yapılan açıklamada Fındık'ın başarısı için, 'Dünyada bu başarıyı gösteren sadece 45 dağcı olup, 'Olimpiyat şampiyonluğu' olarak değerlendirilen bu gururu Türk dağcılık sporuna yaşattığı için Tunç Fındık'ı tebrik eder, dağcılık camiamız adına teşekkürlerimizi sunarız' denildi.

Milli dağcı Tunç Fındık, aralarında Everest, K2, Makalu, Annapurna gibi zirveleri olan dünyadaki 8000 metre ve üzeri yükseklikteki 14 dağa tırmanışını tamamlayarak tarihe geçti. 14x8000 projesi kapsamında Fındık, Pakistan'daki Nanga Parbat zirvesine tırmanarak, bu seriyi tamamlayan ilk Türk sporcu oldu. Türkiye Dağcılık Federasyonu'ndan yapılan açıklamada Fındık'ın başarısı için, "Dünyada bu başarıyı gösteren sadece 45 dağcı olup, 'Olimpiyat şampiyonluğu' olarak değerlendirilen bu gururu Türk dağcılık sporuna yaşattığı için Tunç Fındık'ı tebrik eder, dağcılık camiamız adına teşekkürlerimizi sunarız" denildi.

Tunç Fındık, 14×8000 metre projesini tamamlayan ilk Türk olarak tarihe geçti. Türkiye Dağcılık Federasyonu'ndan, "Milli gururumuz sayın Tunç Fındık, Nanga Parbat (8125 metre) tırmanışını başarıyla gerçekleştirerek, 14×8000 m projesini tamamlayan ilk Türk olmuştur. Dünyada bu başarıyı gösteren sadece 45 dağcı olup, 'Olimpiyat şampiyonluğu' olarak değerlendirilen bu gururu Türk dağcılık sporuna yaşattığı için Tunç Fındık'ı tebrik eder, dağcılık camiamız adına teşekkürlerimizi sunarız" açıklaması yapıldı.

Fındık'ın tamamladığı zirveler şöyle:

Everest 8848 metre (Nepal), Cho Oyu 8205 metre (Nepal), Lhotse 8516 metre (Nepal), Dhaulagiri 8167 metre (Nepal), Makalu 8463 metre (Nepal), Kanchenjunga 8586 metre (Nepal), K2 8611 metre (Pakistan), Shishapangwa 8013 metre (Tibet), Manaslu 8163 metre (Nepal), Gasherbrum II 8035 metre (Pakistan), Broad Peak 8047 metre (Pakistan), Annapurna I 8091 metre (Nepal) ve Gasherbrum I 8058 metre (Pakistan) zirvelerine çıkmıştı.

TUNÇ FINDIK KİMDİR?

Fındık, 1972 yılında Ankara'da doğdu. Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Fındık, Türkiye'de pek çok kaya tırmanış bahçesinde rota açtı. Fındık, 'dünyanın çatısı' olarak adlandırılan 8848 metre ile dünyanın en yüksek zirvesine sahip olan Everest'i farklı rotalardan iki kez tırmandı.

Yaptığı zirveler hakkında kitapları ve rehber kitapları bulunan Fındık, 2006 yılında dünyadaki 8000 metre ve üzeri 14 zirve projesine başladı. Fındık, bugün bu zirvelerin tamamlayan ilk Türk dağcı oldu.

Kaynak: ANKA / Spor

Türkiye Dağcılık Federasyonu Tunç Fındık Pakistan Türkiye Spor Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

Bakmadan Geçme

İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500

Yorumlar (1)

Serkan Kuvanci:

Tebrikler Tunç Fındık

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title