Haberler

KKTC Aldatıldı

Hentbol Federasyonu Eski Başkanı Cengiz: "Kuzey Kıbrıs'ı, Türkiye Hentbol Federasyonu Olarak Aldatmış Olduk"

"KKTC YÜZÜNDEN CEZA ALMAK BİLE BİR ONURDUR"

"MEVCUT YÖNETİM BUNLARIN HESABINI ÇOK AĞIR ÖDEYECEK"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hentbol Ligi'nde yer alan Beşparmak Spor Kulübü'nün, Türkiye Hentbol Federasyonu eski başkanı Tarık Cengiz ve o dönemdeki yönetim kurulunun onaylamasına rağmen Türkiye Hentbol Federasyonu yeni başkanı Bilal Eyüpoğlu ve yönetimi tarafından reddedilmesi sonucu Türkiye Ligi'nde oynanan play-off müsabakalarında yer alamamasının KKTC'yi aldatmak olduğunu belirten Tarık Cengiz, DHA'ya çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Beşparmak Spor Kulübü'nün Türkiye Hentbol Federasyonu Ligi'nde oynaması için 16 Ocak günü Adana'da kendi başkanlığı zamanında resmi imzayı attıklarını vurgulayan Türkiye Hentbol Federasyonu eski başkanı Tarık Cengiz, "Ben yönetim kurulu karar defterinin örneğini saklamıştım. 10 Ocak 2010 tarihinde Adana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında şu madde yer alıyor: 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hentbol Federasyonu ile protokol imzalanmasına ve bu konuda Türkiye Hentbol Federasyon Başkanı Tarık Cengiz'e yetki verilmesine.' İmzayı atanlar ise Tarık Cengiz, yönetim kurulu üyeleri Haydar Arslan, Cenk Kaptan, Fatih Sarıoğlu, Selahattin Beşerler, İsmet Güllü, Birol Kaya, Serdar Baturkan, Bilgehan Çapraz, mevcut başkan Bilal Eyüpoğlu, disiplin kurulu başkanı Asım Yılmaz. Bütün bu arkadaşların ortak kararı oldu. 7 maddelik protokol orada konuşuldu ve anlaşıldı. Biz Adana'da resmi imzayı 16 Ocak tarihinde attık. Benim Kuzey Kıbrıs'ta attığım imza oranın spor bakanının basına tanıtılması amacıyla isteyerek atılan bir imzadır. 16 Ocak tarihinde mevzuatlara uygun bir imza atılıyor ve play-off maçlarının başlamasına 2 gün kala onlara ret cevabı veriliyor. Bu çok ayıp bir hareket. 2004 yılında zamanın spor bakanı Mehmet Ali Şahin ile Kuzey Kıbrıs Spor Bakanı arasında yapılan bir protokole dayanarak biz bu protokolü yaptık. Kuzey Kıbrıs'taki gençlerin spor yapması ve bu alana yönelmeleri için bu hareketi spor bakanımızın danışmanı Atilla Ferah ile konuşarak yaptık. Bu protokole Gençlik ve Spor Genel Müdürü Sayın Yunus Akgül de büyük destek sağladı" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bu olaydan dolayı çok fazla üzüldüğünü dile getiren Tarık Cengiz, "1. ligde ilk iki sırayı alan takım Süper Lig'e otomatikmen çıkar. Bu bizim tüzüğümüzde de yer alıyor. Ama biz yönetim kurulu kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hentbol Ligi şampiyonunun da bu play-off maçlarına katılmasını kabul etmişiz. Protokolde bu madde benim ve mevcut yönetimin imzası ile yer alıyor. Geçen sene birçok takım hentbol liginden çekilme kararı aldı. Biz de alt ligden isteyen takımı bir üst lige aldık. Bakarsanız bu da mevzuata uygun bir davranış değil. Yönetim kurulu kararı her şeyin üzerindedir. Mevcut yönetim 27 Mart günü alınan kararı Kıbrıs'a 27 Nisan günü fakslıyorlar. Yönetim kurulu tutanakları bende var ve 27 Mart tarihinde KKTC konuşulmadı. Nereden bakarsanız bakın rezil bir olay. KKTC bu konuda çok incilmiştir. Oranın spor bakanından başbakanına kadar hepsi çok üzülmüştür. KKTC basını çok üzülmüştür. Biz bunu yaparken düşündüğümüz olay KKTC takımının süper lige girip ilk beş sırada yer alması durumunda yapılan ambargonun kaldırılmasıydı. Böyle bir zaferden hangi Türk vatandaşı rahatsız olabilir. Ben Türküm diyen bir insan KKTC takımına böyle davranmaz. KKTC kendi hentbol takımına 50 bin TL'lik para yardımı sağladı, uçak biletlerini almıştı ve o takım transfer bile yapmıştı. Bizim mevcut yönetimimizin savunduğu şey ise Avrupa Hentbol Federasyonu tarafından ceza alacağımız yönünde bir endişeymiş. Oranın oyuncularına nasıl lisans çıkartacaklarını düşünmüşler. Söz konusu Avrupa Hentbol Federasyonu mevzuatı ise lütfen benimle kimse yarışmasın" diye konuştu.

Avrupa Hentbol Federasyonu'na en fazla oyla gelmiş hakemlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi olduğunu hatırlatan Cengiz, "Oranın mevzuatını çok iyi biliyorum ve bundan 5 yıl önce oranın tahkim kurulunda görev yaptım. KKTC kulübünün adı Beşparmak Spor Kulübü'ydü. Bizim yapacağımız şey ilk beş sırada yer alan takımlar arasında bu takımı da yazmaktı. Eğer Play-off a girseydi Beşparmak Spor Kulübü'nü de yazacaktık. Zaten onlar maçlarını Mersin'de oynayacaklardı ve KKTC üzerinden tr.Mersin adresinden yazışmalarını yapıyorlardı. Onlarında lisansını da hemen çıkartacaktık ve en ufak bir pürüz olmayacaktı. Sayın Yunus Akgül bize aynı soruları sordu, cevaplandırınca da çok hoşuna gitti. Bunun akabinde basketbol ve voleybol federasyonu da bizi aradı. Nasıl yaptınız biz de aynı uygulamayı başlatmak istiyoruz diye. Biz KKTC'nin kaderini değiştirecektik ve ambargoyu delecektik. Sayın bakan, genel müdür ve KKTC hükümetinden bu konuda şikayetler geldi ama mevcut yönetim bu kararı aldı. Bunun hesabını ileride verecekler. Bu çok yanlış bir karar. Bu protokolü bütün arkadaşlarımız imzaladı. Sonrada bu kararı mevzuata uygun değil diye değiştiriyorlar. Tarık Cengiz'i düşürdükten sonra Tarık Cengiz'in döneminde yapılan işler yanlıştır diyerek yola çıkarlarsa çok yanlış yapmış olurlar çünkü karşılarında KKTC gibi bir devlet var" ifadelerini kullandı.

Spor anlamında bu protokolü 16 Ocak'ta imzaladıklarını dile getiren eski federasyon başkanı Cengiz son olarak şunları söyledi:

"Ertesi günü herkes bunu haber yaptı ve 17 Ocak sabahı KKTC medyasında çok geniş yer aldı ambargo delindi diye. Türkiye tarafından kandırıldık duygusuna kapıldılar. Onlar Türkiye'ye o kadar saygılı bir millet ki ellerindeki bu belgelere rağmen dava bile açmadılar. Eğer dava açsalardı çok büyük tazminatlar alırlardı. KKTC'nin spor bakanı bana 'Türkiye bizim anavatanımız, onlar ne derse doğrudur biz onlara dava açamayız' dedi. Bu kadar onurlu insanların hayalleriyle oynamak ve oradaki sporun filizlenmesini bitirmek doğru mu? Maddi anlamda çok büyük zarara uğradılar. Ben KKTC vatandaşı olsam bu saatten sonra Türkiye'deki bir spor federasyonunun onlara verdiği bir söze inanmam. Ben mevcut başkan Bilal Eyüpoğlu'nun açıklamalarını dinledim ve Avrupa'nın mevzuatını bu kadar bilen bir insan olarak söylediklerinin hiçbirisini inandırıcı bulmadım. Ben 6 yıl başkanlık yaptım. 3 günlük başkanın mevzuata uygun demesi çok çok yanlış. Birileri onu yanılttı belki ama Play-off maçları oynandı ve sonuçta Beşparmak Spor Kulübü bu müsabakalara katılamadı. O kadar iyi bir şekilde hazırlanmışlardı ki muhtemel rakiplerinin maçlarını bile izliyorlardı teknik analizlerini yapıyorlardı. Böyle ciddi hazırlanan bir takıma biz dur dedik. Bu konudan dolayı ceza almamız mümkün değil. Eğer ceza alacaksak KKTC yüzünden alalım. Düşünsenize size soruyorlar neden ceza aldınız diye. Siz de yavru vatanımıza kucak açtık diye ceza aldık diyorsunuz. Bu cezaların en güzeli olurdu. Bunları söylüyorum ama latife yapıyorum çünkü bu sebepten dolayı ceza almamız mümkün değil. Üstüne basa basa söylüyorum ki bu protokol mevzuata uygun değilse bu arkadaşlar zamanında neden imza attılar. Sayın Yunus Akgül neden bize bunun olurunu verdi. Biz de bu konuları bilen insanız. Mevzuata uygun olmayan bir konu ortada yok. Biz bu konumda resmen Türkiye Hentbol Federasyonu olarak aldatmış olduk. İşin özeti budur."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title