Haberler

Turgut Uyar kimdir? İşte Turgut Uyar'ın unutulmaz şiirleri

Turgut Uyar, aramızdan ayrılışın 34. yıl dönümünde saygıyla anılıyor. Türk edebiyatının hüzünlü şairi olarak anılan Turgut Uyar, özellikle Tomris Uyar ile yaşadığı aşk ile adından söz ettirmişti. Ayrılık, hüzün, özlem, aşk ve sevgi konularını işleyen Turgut Uyar'ın unutulmaz şiirlerini haberimizde derledik. Peki, Turgut Uyar kimdir?

Türk edebiyatının en önemli şairlerinden kabul edilen Turgut Uyar'ın bugün vefatının 34. yıldönümü. Ayrılık, özlem, aşk, sevgi gibi konularını şiirlerinde işlemesi nedeniyle hüzünlü şair olarak anılmaktadır. Tomris Uyar ile şiir üzerine başlayan mektuplaşma ikili arasında büyük bir aşka dönmüştür. Haberimizden Turgut Uyar'ın şiirleri ve hayatı hakkında fikir edinebilirsiniz. Peki, Turgut Uyar kimdir?

TURGUT UYAR KİMDİR?

Turgut Uyar, 4 Ağustos 1927'de Ankara'da doğdu. Babası, harita binbaşı idi ve Ankara'nın ilk latin alfabesiyle sokak levhalarını yazmıştır. Beş kardeşi olan şairimiz, babasının mesleği nedeniyle öğrenimini farklı şehirlerde tamamlamak zorunda kaldı. Orta öğrenimini ise Bursa Askeri Işıklar Lisesi'nde 1946 yılında bitirdi.

Yüksek öğrenimini Askeri Memurlar Okulu'nda okurken annesinin isteği üzerine 1947'de Yezdan Şener ile evlendi. Semiramis, Tunga ve Şeyda adlarında üç çocuğu olan şairin ilk tayini Posof'a çıktı.

1958'de bu görevden ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kâğıt Sanayi'nin Ankara'daki şubesinde çalışmaya başladı ve 1967'de buradan emekli olarak İstanbul'a yerleşti.

İlk eşinden boşandıktan sonra Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başladı. Bu mektuplaşmalar sonrasında 1969'da ikili evlendi. Bu evlilikten ise Hayri Turgut Uyar adında bir çocuğu oldu.

Turgut Uyar'ın şiirle olan ilgisi daha ilkokul çağında başladı. Kendi anlatımıyla ortaokul ve lise yıllarında günde üç beş şiir, haftada onbeş şiir yazdı. İlk şiir denemelerinden biri şu şekilde;

"Güzeldir sevgilim her dakka her an / Güzeldir sözleri kaşı gözleri / Geçtiği her karış sönük topraktan / O anda fışkırır neşe özleri"

Şiirde ise lise son sınıfta Ömer Hayyam, Nedim, Yahya Kemal Beyatlı, Tevfik Fikret, Ahmet Haşim gibi şairleri taklit etmiştir.

1946'da ise dönemin güncel şairlerini okumuştur ve bu durumu "Sonra günümüzün şairlerini okudum da sevindim. Oh dünya varmış dedim." sözleriyle dile getirmiştir.

1947'de "Yâd" adlı şiiri Yedigün'de yayımlanmıştır. 1948'de Kaynak dergisinin başlatmış olduğu bir şiir yarışmasında "Arz-ı Hal" adlı şiiriyle katılmış ve yarışmada ikinci olmuştur. 1950'de Kaynak Yayınları tarafından Arz-ı Hal ve Akşam Üzeri Türküsü adıyla ilk kitabı yayımlandı. İkinci kitabı olan ve Nurullah Ataç'ın önsözünü yazdığı Türkiyem ise 1952'de piyasaya sürüldü.

1959'da Dünyanın En Güzel Arabistanı adlı şiir kitabı yayımlanmıştır. Bu kitaptaki şiirleri 1955-1958 yılları arasında Yenilik, Pazar Postası, Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler Dergisi, Şairler Yaprağı gibi dergilerde yayımlanan şiirlerden oluşmaktadır. Kitap, Uyar'ın dil, tema, imge, anlatım biçimi, biçim/öz ilişkisi açısından büyük bir değişimi yansıttığı ilk İkinci Yeni kitabıdır. 1962'de Tütünler Islak'ı; 1968'de Her Pazartesi'yi; 1970'te Divan'ı; 1974'te Toplandılar'ı; 1982'de Kayayı Delen İncir'i yayımlandı. 1981 yılında Toplu Şiirler adıyla o güne kadar yayımladığı eserleri ilk kez; 1984'te Büyük Saat adıyla ikinci kez toplu olarak basıldı.

Turgut Uyar, 22 Ağustos 1985 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Değerli şairimiz, hayatı boyunca alkol tüketmesi nedeniyle siroz hastalığına yakalandı. Bu hastalık sebebiyle de yaşamını yitirdi.

ŞİİRLERİNDEN BAZI ÖRNEKLER

Ayrılıklardan

"Böyle sessiz ayrılıklarda

Her şey önceden belli olur

En güzel zamanında, aşkın ve hayatın

İnsan deli olur…"

Çılgın Hüzünlü

"Şimdi dolaşıp duruyor aramızda

Kıpkırmızı bir duygu olarak

Doğudan batıya bir güz halinde

Çılgın ve hüzünlü"

Uzak Kaderler İçin

"Nasıl kısa kesmeli bilmiyorum?

Herkesin derdinden pay isterken.

Uzak kaderlerin suları çağlar simdi

Yıldızlar dökülür sonsuza içimizden."

Söylenir

"Söylenir ve yarım kalır

Bütün aşklar yeryüzünde

Bir kaktüs bol sudan nasıl

Nasıl çürürse öyle"

Şiir

1950: Arz-ı Hal

1952: Türkiyem

1959: Dünyanın En Güzel Arabistanı

1962: Tütünler Islak

1968: Her Pazartesi

1970: Divan

1974: Toplandılar

1982: Kayayı Delen İncir

Toplu şiirleri

1981: Toplu Şiirler

1984: Büyük Saat

İnceleme

Bir Şiirden (1984)

Ödülleri

1963 Yeditepe Şiir Armağanı, Tütünler Islak ile

1975 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü, Lucretius'tan Evrenin Yapısı çevirisi ile (Tomris Uyar'la birlikte)

1981 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Kayayı Delen İncir ile

1984 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Büyük Saat ile

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Tomris Uyar Turgut Uyar Haberler

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

CHP lideri Özel: Çekişme yok, Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur

CHP lideri Özel: Çekişme yok, Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Bakmadan Geçme

23 Eylül hangi burç? 23 Eylül'de doğanlar hangi burç oluyor? 23 Eylül tarihi hangi burç olur? Barbara Palvin aldatıldı mı? Dylan Sprouse, Barbara Palvin'i aldattı mı? İSTANBUL HAVA DURUMU İstanbul'da bu hafta hava nasıl? Meteoroloji uyardı! Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur?
Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title