Haberler

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? Merkez Bankası faizi değiştirmezse ne olur?

Güncelleme:

Bugün TCMB tarafından yeni faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı öncesi Merkez Bankası'nın faizlerde ne karar vereceği henüz belirsizliğini korurken, vatandaşlar eğer Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? sorusuna yanıt arıyor. Peki, Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? Merkez Bankası faizi değiştirmezse ne olur? Faiz sabit kalırsa ne olur? İşte detaylar...

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur merak konusu oldu. Bugün TCMB tarafından yeni faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı öncesi Merkez Bankası'nın faizlerde ne karar vereceği henüz belirsizliğini korurken, vatandaşlar eğer Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? sorusuna yanıt arıyor. Peki, Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? Faiz sabit kalırsa ne olur? Merkez Bankası faizi değiştirmezse ne olur?İşte detaylar...

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTARSA NE OLUR?

Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesi demek vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesine neden olur.

Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalır. Ekonomi çarkını döndüren birey sayısı ve piyasada dolaşan para miktarı artar. Bu da yeni iş ve istihdam olarak ortaya çıkar.

  • Merkez Bankası faizi artırırsa; doların 14, 70 TL seviyelerinden aşağı yönlü hareket edeceği beklenilir.
  • Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların 14, 70 TL'den aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir.
  • Merkez Bankası faizi düşürürse; doların 14, 70 TL seviyelerinden yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.

Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin katıldığı anket sonuçları şu şekilde;

EKONOMİSTLER SABİT KALMASINI BEKLİYOR

Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

AA ANKETİ

AA Finans'ın 26 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

TCMB ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını yayımladı. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 14 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşti.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Merkez Bankası Gündem Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title