Haberler

İstibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

Güncelleme:

İstibdat nedir? Sorusu son dönemlerde en fazla karşılaşılan kelimelerden biri olarak istibdat geliyor. Türkçede yer almasına rağmen bilinmeyen nadir kelimeler içerisinde yer almaktadır. Peki, istibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

İstibdat nedir? İstibdat'ın anlamı TDK'ya göre: "Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlük tanımayan sınırsız monarşi, despotluk, despotizm" demek. Baskı anlamında kullanılan bu kelime ile asıl anlatılmak istenen II. Abdülhamid'in padişah olduğu dönemdir. Bu döneme, uygulanan bazı politikalar nedeniyle istibdat dönemi denmiştir. Peki, istibdat nedir? Kahrolsun istibdat ne demek? İstibdat TDK anlamı nedir?

İSTİBDAT NEDİR?

İstibdat Arapça kökenli bir sözcüktür. Her ne kadar Türkçede bulunan ve yerleşik kullanılan bir kelime olsa dahi, çok bilinen bir sözcük olmadığını dile getirmek mümkün. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelime için, 'Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlüğü tanımayan sınırsız monarşi, despotizm ve despotluk' anlamları karşılık bulmaktadır.

İstibdat Ne Demek?

Farklı kelimeler üzerinden istibdat sözcüğünü ifade etmek mümkün. Özellikle internet üzerinde pek çok farklı makalede ve yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılan sözcükler içerisinde geliyor.

- Uyruklarına herhangi bir hak ve özgürlüğü tanımayan sınırsız monarşi

- Despotluk

- Despotizm

Diğer bir ifade ile zorbalıkla yönetilen bir sistem şeklinde anlatılabilir. Dünyanın birçok farklı ülkesinin yönetildiği bir sistem olarak da ele alınmaktadır. Tek başına ya da cümle içerisinde bu kelime kullanılabilir. Gündelik yaşamda fazla kullanılmasa bile özellikle yazılı pek çok kaynak üzerinden karşılaşılan sözcükler arasında yer almaktadır.

Özellikle ülkeler açısından kullanılan bir kelime şeklinde İstibdat sözcüğü geliyor. Ancak aynı zamanda bireysel açıdan kişinin kafasında yer almış düşünce yapısı olarak da ifade edilebilmektedir. İnsanların hak ve özgürlüğünü tanımayan, monarşi ve despotluğu benimsemiş yapı olarak ele alınmaktadır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title