Haberler

Haşhaşi ne demek? Haşhaşiler kimler? Haşhaşi tarikatı lideri kim?

Güncelleme:

Selçuklu dönemiyle birlikte adını duyuran Haşhaşiler kimlerdir? Tarihin ilk suikastçileri, bombacıları olarak anılan Haşhaşiler nasıl ortaya çıktı? Alamut Kalesi'nde ortaya çıkan Haşhaşiler, Selçuklularla mücadele etmiş dini bir tarikattır. Haşhaşi anlmaı nedir?

Hasan Sabbah tarafından Alamut Kalesi'nde kurulan Haşhaşilerin cennet vaadi ile bir araya geldiği söylenir. Zekası ve farklı düşünce yapısıyla yaşadığı dönemin yanı sıra tüm dönemlerin dikkatini çeken Hasan Sabah2ın emrinde yüzlerce fedaisi olduğu da öne sürülür. İşte, Haşhaşiler hakkında ayrıntılar...

HAŞHAŞİ NE DEMEK?

"Haşhaşi" kelimesinin kökeni 19. yüzyıla kadar Batı dünyasında tartışma konusu olmuştur. 19 Mayıs 1809 tarihinde Silvestre de Sacy'in çalışmalarına göre Batı dillerinde "suikastçı, kiralık katil" gibi anlamlara gelen ve en erken Haçlı Seferleri kayıtlarında rastlanan "assasini, assissini, heyssisini" gibi kelimelerin kökeni Arapçadaki "haşhaş" kelimesidir. Bu kelimenin çoğulu ise "haşhaşiyyun, haşhaşin" gibi kelimelerdir.

"Haşhaş" kelimesi Arapçada "kuru ot" ve "hayvan yemi" anlamına gelir. Sonraları kelimenin anlamı uyuşturucu etkisiyle bilinen hint keneviri ile özdeşleştirilmiştir.

HAŞHAŞİ LİDERİ KİM?

Sabbahîler ya da Suikastçılar, Şî'a mezhebinin İsmâ'îl'îyye koluna mensup din adamı Hasan bin Sabbah tarafından 1090 yılının Eylül ayında Elemût Kalesi'ni zapt ettiğinde kurulmuş olan dinî tarikat ve siyasî örgüt.

HAŞHAŞİLER KİMLER?

Haşhaşiler'in tarihi Elemût Kalesi'nin alınmasıyla başlar ve Hasan Sabbah uzun süren misyonerlik ve insan kazanma faaliyetleri sırasında Selçuklularla mücadele etmek için ulaşılmaz bir yer arar ve sonunda Deylem'de yaptığı faaliyetler sırasında Alamut Kalesi'nde karar kılar.

Hasan Sabbah buraya vardığında kale onu Selçuklu sultanından almış olan Zeydî-Alevîler Hanedanlığı soyundan gelen Alevi Mehdi adındaki bir hükümdarın elindeydi. Hasan, bölge halkını ve Alamut'ta yaşayanları kendi tarafına çekmiştir.

Sabbah, 4 Eylül 1090 günü gizlice kaleye alınır. Kalenin önceki sahibi elinden bir şey gelmediği için kaleyi terk etmiştir. İranlı tarihçilere göre Hasan Sabbah, Mehdi'ye üç bin altın dinar değerinde bir senet vermiştir. Böylece Hasan Sabbah ve Haşhaşiler örgütlerini resmen kurmuştur.

Haşhaşiler, Orta Çağ İslam dünyasında çok önemli rol oynamışlardır. Büyük Selçuklu Devleti'nin en parlak döneminde düşüşe geçmesine ve Sencer, Berkyaruk ile Muhammed Tapar arasındaki taht kavgalarına önemli etkide bulunmuşlardır.

Selçukluların dağılmasının ardından etkisini sürdüren İran Haşhaşileri, Moğolların İran'ı ve Bağdat'ı ele geçirmesine kadar ayakta kalmış, sonrasında ise son liderleri Rükneddin Hür Şah'ın Hülagü'nün isteklerine uymasıyla 1256 yılında Alamut Kalesi, 1258 yılında Lemeser Kalesi ve 1270 yılında Girduh Kalesi boşaltılmış, Moğollar başta Alamut Kalesi olmak üzere tüm kaleleri yıkmışlardır. Raşidüddin Sinan el-İsmaili döneminde siyasal olarak en parlak dönemlerini yaşamışlardır ve 1273 yılında ise kalelerini Baybars'a teslim etmişlerdir.

HAŞHAŞİ ADI NEREDEN GELİYOR?

Hasan Sabbah'ın lideri olduğu bu tarikat, fedailerini haşhaş ile uyuşturup bir dağa kurduğu kalesinde suni bir cennet yaratan ve onları bu şekilde etkiler. Savaşçıları, çok iyi kurgulanmış bu kalede kendilerini cennette sanmışlardır. Haşhaşın etkisi geçince cennete tekrar kavuşmak için suikastçi olmalariısöylenmiş. Daha sonra onlar, komşu devletlerin özellikle Selçukluların önde gelen yöneticilerine suikast yapmaları için gönderilirdi. Bu şekilde Selçuklu vezirlerinin bile yanlarına kadar gidip öldürdükleri söylenir. Sonrasında saldırı düzenleyen fedailer ise linç edilirmiş, bu yüzden tarihteki ilk intihar bombacısı bunlar sayılabilir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Hasan Sabbah Alamut Gündem Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde 'İngiliz modeli' var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde "İngiliz modeli" var

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

Bakmadan Geçme

Öğretmen ataması sözlü sınav yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması sözlü sınav yerleri nasıl öğrenilir? Murat Övüç gelini kim? Murat Övüç gelinine kaç kilo altın taktı? Emeklilere bayram ikramiyesi ödemeleri ne zaman başlayacak? Emekli bayram ikramiyesi ne kadar? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 10 HAZİRAN | Baraj doluluk oranı yüzde kaç? İstanbul barajlarında son durum nedir? ''Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz!'' Marine Le Pen kimdir? Marine Le Pen açıklamasında ne dedi? Okullar ne zaman kapanıyor, MEB 2024 yaz tatili ne zaman başlıyor? Karneler ne zaman verilecek, yaz tatili kaç gün sürecek? Polonya - Türkiye hazırlık maçı ne zaman, saat kaçta? Polonya - Türkiye maçı hangi kanalda? #9917 Üniversite tercihleri ne zaman, kaç gün sürecek? 2024 ÖSYM YKS tercih kılavuzu! Üniversite taban puanı, sıralama ve kontenjanlar açıklandı mı? YKS 2024 soruları yayınlandı mı? YKS 2024 çıkmış sorular! TYT-AYT-YDT soruları yayınlandı mı? Bahar 16. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BAHAR FRAGMAN İZLE #128250 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ BUGÜN MÜ YATACAK? Emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman verilecek? GELİNİM MUTFAKTA 10 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? CNBC-e Türkiye ne zaman açılacak? CNBC-e neden kapanmıştı? Fransa'da aşırı sağcılar seçim zaferine tepki gösterdi! Fransa'da ne oldu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 10 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
Akıllara durgunluk veren olay! Eşinin ağaçtan düştüğünü duyan kadın fenalaşarak can verdi

Akıllara durgunluk veren olay! Eşinin ağaçtan düştüğünü duyan kadın fenalaşarak can verdi

500

Yorumlar (2)

kemal:

haşhaşiler nizamülmülkten kaçarak gittiler

0
0
yanıtYanıtla
hakkı:

haşhaşilerin girmediği yer yok

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title