Haberler

Sosyal medya içerikleri bireylerde stres ve kaygı oluşturuyor

Güncelleme:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde stres ve kaygı oluşturduğu belirlendi. Araştırmaya göre, insanlar artık sosyal medya üzerinden yaşamlarını konumlandırıyor ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri ciddi bir kaygıya neden oluyor.

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde bir stres ve kaygı oluşturduğunu belirterek, "İnsanların artık bunun üzerinden kendi yaşamlarını konumlandırdıkları yönünde sonuçlar çıktı. Yerli yersiz paylaşımlar ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri bireylerde ciddi bir kaygı oluştururken, cevap verme zorunluluğu ise bu kişilerde bir stres oluşturmaktadır" dedi.

SCÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılık ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Dilci, 80 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre yoğun bir şekilde dijital nesnelerle temas halindeki kişilerin 'dijital stres' yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Dilci, araştırma sonuçlarına göre başta sosyal medya olmak üzere katılımcıların yüzde 47'sinin özellikle artan sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde bir stres ve kaygı oluşturduğunu belirterek, "Dijital stres artık günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların artık bunun üzerinden kendi yaşamlarını konumlandırdıkları yönünde sonuçlar çıktı. Yerli yersiz paylaşımlar ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri bireylerde ciddi bir kaygı oluştururken, cevap verme zorunluluğu ise bu kişilerde bir stres oluşturmaktadır. Özellikle duyarlı ve hassasiyet yönelimli kişilikler bu durumdan daha çok etkilenmektedirler. Bireyler ayrıca dijital nesnelerin üretmiş olduğu strese karşı alternatif tepki geliştirme konusunda başarısızdır. Erkekler daha çok strese dönük tepki verirken, kadınların bunda daha az stres yaşadıkları yönünde bir sonuç ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

'WİFİ SİSTEMLERİNİ BELİRLİ ARALIKLARLA KAPATALIM'

Dijital strese maruz kaldığını düşünen bireylerin nesnelere karşı mesafeli olmaları gerektiğini de belirten Dilci, "Dijital nesnelerle amaçlı bir şekilde vakit geçirmeliyiz. Dijital nesnelerin mümkün olduğunca sesini kısarak ve belirli zaman aralıklarında kontrol etmeliyiz. Gündelik yaşam içerisinde evde wifi sistemlerini belirli aralıklarla kapatmakta fayda var. Yatak odası veya oturduğumuz yerlerde dijital nesnelerin sürekli açık hali hazırda bulunması beraberinde bir stres kaynağı oluşturuyor. Bu bağımlılığı da tetiklemektedir. Sınırlı sorumlu ve amaçlı dijital nesne kullanımını benimsemeliyiz" dedi. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Medya Stres Eğitim Teknoloji Sağlık Haberler

İmamoğlu'nun Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığını kazanması AK Parti'de krize yol açtı

İmamoğlu'nun Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığını kazanması AK Parti'de krize yol açtı

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Fuhuş operasyonuna damga vuran kare! Yakalanan 11 şüpheliden en çok o dikkat çekti

Fuhuş operasyonuna damga vuran kare! Yakalanan 11 şüpheliden en çok o dikkat çekti

Bakmadan Geçme

Kızılcık Şerbeti sezon finali bölüm izle! Kızılcık Şerbeti yeni bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Kınalıada plajı nerede, nasıl gidilir? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Marmaris Cennet Adası Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? Marmaris'in en iyi ve en güzel plajları! Baby Reindeer'ın gerçek Martha'sı Fiona Harvey Netflix'e neden dava açtı? KIDEM TAZMİNATI TAVAN TUTARI NE KADAR? Kıdem tazminatı tavan kaç TL, tutar değişecek mi? Emekliler dikkat! ZORUNLU AFET SİGORTASI NEDİR, NASIL YAPILIR? Mehmet Şimşek ne açıkladı, ne dedi? Turunç Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? Marmaris'in en iyi plajları nerede? Acun Ilıcalı, Aziz Yıldırım'a neden dava açtı? Acun Ilıcalı ve Aziz Yıldırım arasında ne oldu, olay ne? Kimler kurban kesebilir, kimler kesemez? Kurban kesmenin şartı nedir, kimler yükümlüdür? Kısırkaya plajı nerede, nasıl gidilir? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Gelinlik denemek ücretli mi? Gelinlik denemek artık ücretli mi olacak? Gelinlik deneme ücreti ne kadar? Riva plajı nerede, nasıl gidilir? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Aile Destek ödemesi bayramdan önce yatar mı? Aile Destek bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Kilyos plajı nerede, nasıl gidilir? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Heybeliada plajı nerede, nasıl gidilir?
Çin'in en yüksek şelalesi sahte çıktı! Şimdiye kadar boruyla su vermişler

Çin'in en yüksek şelalesi sahte çıktı! Şimdiye kadar boruyla su vermişler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title