Haberler

Profesörden kalp sağlığı uyarısı: "Kalp hastalıklarının 4'te 3'ü önlenebilir"

Güncelleme:

Profesörden kalp sağlığı uyarısı: "Kalp hastalıklarının 4'te 3'ü önlenebilir" Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Kalbe şefkat gösterilen bir hayat tarzını şiddetle öneriyoruz" 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde kalp ve damar hastalıklarına yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen...

Profesörden kalp sağlığı uyarısı: "Kalp hastalıklarının 4'te 3'ü önlenebilir"

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Kalbe şefkat gösterilen bir hayat tarzını şiddetle öneriyoruz"

İSTANBUL - 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde kalp ve damar hastalıklarına yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Dünyada yaklaşık 20 milyon insanın aslında hayattan kopma sebebi kalp ve damar hastalıkları. Genetik yatkınlık var ama kalp hastalıklarının 4'te 3'ü önlenebilir. Özellikle paketli ürünlerden uzak durulduğu, mutlaka hayatımıza sebze ve meyvenin girdiği bunun dışında da hareket, yürüyüş, sporla kalbe şefkat gösterilen bir hayat tarzını şiddetle öneriyoruz" dedi.

Kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amacıyla Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 29 Eylül Dünya Kalp Günü Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Emin Kalkan, Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alican Hatemi ile çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı katıldı. Sempozyumda kalp rahatsızlıklarının büyük bir bölümünün önlenebilir olarak sınıflandırıldığına dikkat çekilirken, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmanın kalp sağlığını korumak için önemli noktalar olduğuna vurgu yapıldı.

"20 milyon insanın aslında hayattan kopma sebebi; kalp ve damar hastalıkları"

Kalp sağlığını korumanın hastalıklarla mücadeleden daha kolay olduğunu ifade eden ve tüm vatandaşları kalp dostu bir yaşam sürmeye davet eden Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Dünyada şu an insanların sevdiklerinden ayrılma nedenlerine bakarsanız en önde kalp ve damar hastalıkları geliyor. Yaklaşık 20 milyon insanın aslında hayattan kopma sebebi kalp ve damar hastalıkları ve bunlar ağırlıklı olarak önlenebilir. Genetik yatkınlık var ama 4'te 3'ü önlenebilir. Kalp sağlığına sahip çıkılarak, özen göstererek, engelleyebileceğimiz bir durumdan bahsediyoruz. Sigaranın hayatımıza girmesiyle kalp ve damarlarımıza yapılabilecek en büyük kötülük hayatımıza girmiş oldu. Diğer bir konu da beslenme, özellikle değişen ve dönüşen hayatta işlenmiş gıdalar hayatımıza girince istesek de istemesek de şeker, kolesterol vb. değerlerimiz çok rahat yerinden oynamaya başladı. İşlenmemiş gıdaların tüketildiği, özellikle paketli ürünlerden uzak durulduğu mutlaka hayatımıza sebze ve meyvenin girdiği bunun dışında da hareket, yürüyüş, sporla kalbe şefkat gösterilen bir hayat tarzını şiddetle öneriyoruz" dedi.

" Kalp hastalıklarının yüzde 80'e yakınının önlenebildiğini görüyoruz"

Kalp sağlığını koruyacak bir yaşam sürmenin yanı sıra kontrollerin de ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Duygu Genç, "Dünya Kalp Günü; özellikle kardiyovasküler hastalıkları nasıl azaltırıza dikkat çekmek için böyle bir gün belirlendi. Kalp hastalıklarının yüzde 80'e yakınının önlenebildiğini görüyoruz. Mümkün olduğu kadar kapalı gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Haftanın beş günü 30 dakikalık orta düzeyde egzersizler kalp sağlığımızı desteklemek açısından oldukça önemli. Aralıkla kan basıncımızı ölçtürmek, kardiyak muayenemizi yaptırmak, şeker hastalığımız varsa mümkün olduğunca tedavi, takiplerimize, diyetimize uygun beslenmek çok önemli. Covid-19 pandemi döneminde gördük ki virüsün kendisi kalp kasına direkt hasar verebiliyor ya da virüsle savaşırken vücut, oluşan inflamasyonun kalp kasına hasarı olabiliyor ya da pıhtılaşmanın vücutta artışına bağlı olarak yine kalp damar hastalıklarıyla karşılaşabildik. Maalesef dolaylı olarak da etkileri oldu, aktivitelerimizi kısıtladı, kardiyovasküler hastalıkları artırdı. Mümkün olduğu kadar Akdeniz mutfağı gibi beslenmek gerekiyor. Dışarıdan hazır, fast food yiyecekler kardiyovasküler hastalıkların riskini artırıyor. Aslında alacağımız önlemler çok büyük ve zor önlemler değil, hastalığın tedavisinden çok daha kolay. Yapmaya başladığımız küçük değişimlerle aslında kendimizi çok büyük sıkıntılardan koruyor olacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Dünya Kalp Günü Eylül Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title