Haberler

KOAH Hastalığında Erken Tanı Önemlidir

Güncelleme:

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında (KOAH) erken tanının önemine değinerek, 'Sağlıklı kişi öksürmez ve balgam çıkarmaz. Nefes darlığı ise başlangıçta merdiven veya yokuş çıkarken olur, zamanla düz yolda yürürken de hissedilmeye başlar. Geciken tanı akciğer kapasitesinde geri dönüşü olmayan kayıplar anlamına gelmektedir. KOAH için erken tanı çok önemlidir' dedi.

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında (KOAH) erken tanının önemine değinerek, Sağlıklı kişi öksürmez ve balgam çıkarmaz. Nefes darlığı ise başlangıçta merdiven veya yokuş çıkarken olur, zamanla düz yolda yürürken de hissedilmeye başlar. Geciken tanı akciğer kapasitesinde geri dönüşü olmayan kayıplar anlamına gelmektedir. KOAH için erken tanı çok önemlidir dedi.

'15 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü', Küresel Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Girişimi (GOLD) tarafından dünya çapında KOAH farkındalığını artırmak, bilgi paylaşmak ve KOAH yükünü azaltmanın yollarını tartışmak için düzenleniyor. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, KOAH hastalığa dikkat çekerek erken teşhis ve erken müdahalenin önemine değindi. Prof. Dr. Özlü, KOAH nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma yakınmalarıyla karakterize kronik, ilerleyici bir akciğer hastalıktır. Aslında KOAH'a neden olan faktörler doğum öncesinden itibaren başlamakla birlikte; hastalığın belirtileri genellikle 40-50 yaşlarından sonra ortaya çıktığı için tanısı gecikmektedir. KOAH oluşumunda en önemli belirleyici tütün kullanımı, kent havasında veya bazı iş yeri ortamlarında maruz kalınan zararlı gaz ve partiküllerin solunmasıdır. Anne-babanın tütün dumanına maruz kalmak, erken doğum, çocuklukta geçirilen solunumsal enfeksiyonlar, beslenme sorunları, alerjik bünye, genetik bazı özellikler de katkıda bulunmaktadır diye konuştu.

'SAĞLIKLI KİŞİ ÖKSÜRMEZ VE BALGAM ÇIKARMAZ'

KOAH hastalarının çoğunun sigara kullanmış ya da kullanmakta oldukları için, öksürük ve balgamı önemsemedikleri için geç tanı konulduğunu anlatan Prof. Dr. Özlü, Kişiler genelde 'sigara içtiğim için öksürüyorum, balgam atıyorum' diyerek kabullenirler. Oysa sağlıklı kişi öksürmez ve balgam çıkarmaz. Nefes darlığı ise başlangıçta merdiven veya yokuş çıkarken olur, zamanla düz yolda yürürken de hissedilmeye başlar. Bunu da 'yaşlanıyorum' diye algılayabilirler. Bu nedenle KOAH tanısı gecikir. Geciken tanı akciğer kapasitesinde geri dönüşü olmayan kayıplar anlamına gelmektedir. KOAH için erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle bu yıl Dünya KOAH Gününün ana teması 'Nefes Hayattır- Erken Harekete Geç' olarak belirlenmiştir. Erken tanı için risk grubunda yer alanların; tütün ürünü kullanan, kirli hava soluyan, riskli mesleklerde çalışan gibi ve öksürük, balgam, nefes darlığı gibi semptomu olanların göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir. Erken tanı, erken müdahale ile KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır dedi. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tevfik Özlü Koah Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title