Haberler

Doç. Dr. Mustafa Taş: "Embriyoskop ve genetik tarama ile tüp bebekte başarı oranı artıyor"

Güncelleme:

Doç. Dr. Mustafa Taş: "Embriyoskop ve genetik tarama ile tüp bebekte başarı oranı artıyor" Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Taş: "Yeni gelişen yöntemler gebe kalma oranını yükseltiyor" Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr.

Doç. Dr. Mustafa Taş : "Embriyoskop ve genetik tarama ile tüp bebekte başarı oranı artıyor"

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Taş :

"Yeni gelişen yöntemler gebe kalma oranını yükseltiyor"

KAYSERİ - Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Taş, tüp bebek tedavisinde gebelik oranlarının, yeni tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde giderek yükseldiğine dikkat çekerek, "15 yıl önce bir kez tüp bebek denemesi yapmış ve bebek sahibi olamamış kişiler yeni yöntemlerin olanaklarından yararlanabilirler. Geçmiş dönemdeki başarılı olmayan tedaviler, bugünkü yöntemlerle yüksek olabilir" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Taş, "Tüp bebekteki tedavi yöntemleri her zaman için değişiyor. Nedeni de teknolojinin gelişmesiyle tüp bebek tedavilerinde gerçekten çok büyük yol kat ediyor olmamız. Çünkü bizlerin mutfağı olan embriyoloji laboratuvarı, teknolojinin çok önemli olduğu bir alan. Böyle olduğu için de güncel tıp teknolojisi geliştikçe laboratuvarın katkıları artıyor ve gebelikte başarı oranları da yükseliyor" dedi.

"Embriyoskop anne rahmini taklit ediyor"

1978 yılındaki ilk tüp bebekten bu yana gebelik oranlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Taş, "Bunu da aslında kullandığımız aletlere yani teknolojiye borçluyuz. Teknolojinin gelişmesi bizlere bazı noktalarda avantaj sağladı. Örneğin embriyoskop dediğimiz bir yöntem var. Embriyoskop, anne rahmini taklit bir teknoloji aslında. Tüp bebek yöntemiyle döllenme sonrası embriyoları, embriyoskopa yerleştiriyoruz ve burada büyümelerini izliyoruz. Embriyolara anne karnında büyüyormuş gibi bir ortam sağlanıyor. Büyüdükten sonra da kendini bize gösteriyorlar. Biz de en sağlıklı en güçlü embriyoyu seçiyoruz ve anneye transfer ediyoruz. Sağlıklı embriyonun transferi de o embriyonun anne karnında tutunması ve büyüme oranlarını artırıyor " diye konuştu.

"PGD yöntemiyle sağlıklı embriyo için tarama yapılıyor"

Doç. Dr. Taş, yeni gelişen yöntemlerden PGD yöntemi ile embriyodan biyopsi alınarak olumlu sonuca daha çabuk ulaşılabildiğini söyleyerek, "Embriyoskop cihazından bağımsız olan bir yöntem de PGD'dir. Bu da genetik taramalı tüp bebek demek. Bu da teknolojinin bize katmış olduğu çok büyük bir nimet. Hasta bebekleri olanlar, genetik taşıyıcı olanlar, genetik hastalığı olanlar, tekrarlayan başarısız tüp bebeği olanlar ve ileri yaş kadınlar genetik taramalı tüp bebek için adaydır. Bu adayların embriyolarını PGD ile inceliyoruz. Embriyolardan biyopsi alıyoruz ve sonra genetik laboratuvarlarında olası genetik hastalıkların olup olmadığını inceliyoruz. Hastalıkla ilişkili olan embriyoları eliyoruz, böylece sağlıklı embriyoları saptamış oluyoruz. Sağlıklı embriyoları da yine anne adayına transfer ederek gebe kalmasını sağlayabiliyoruz. PGD'de oldukça önemli katkılar sunarak gebeliği artıran bir yöntem" dedi.

Tüp bebek branşının deneyim, donanım ve teknoloji gerektirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Taş, "Gerçekten tüm tanı ve tedavi yöntemlerini uygulamamıza rağmen her zaman gebelik elde edemiyoruz. Bugün, geçmiş yıllara göre daha başarılı sonuçlar alsak da hala nedeni bilinmeyen sorunlar nedeniyle bazı çiftler bebek sahibi olamıyor. Ancak tüp bebek üzerine araştırmalar sürüyor, ilerde başarısızlığı bertaraf edecek yeni yöntemler gelişeceğini düşünüyoruz. Belki bundan 20 yıl sonra her yaptığımız tüp bebek gebelikle sonuçlanacak" ifadelerine yer verdi.

"Yeniden başvurun"

Daha önce başarısız olan hastaların yeni yöntemlerden yararlanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Taş, çocuk sahibi olmak isteyenlere şunları söyledi:

"Bizlerin de merak ettiği şey bu. Gebelik oranını artırmak için 'Hangi yöntemleri kullanabiliriz? Daha neler yapılabilir?' diye düşünüyoruz. Bu soruların cevabı teknolojinin gelişmesi ile daha da açığa kavuşacak. O yüzden her zaman söylediğimiz bir şey var, 15 yıl önce bir kez tüp bebek denemesi yapmış ama bebek sahibi olamamış kişilerin yeniden denemesi lazım. 15 yıl önceki teknoloji ile şimdiki teknoloji çok farklı. O hastalarda başarı oranları bugünkü yöntemlerle gerçekten de yüksek olabilir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Mustafa Taş Genetik Bebek Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Cadde ortasında koyun kesti, yetmedi tüm pisliğini de kanala boşalttı

Cadde ortasında koyun kesti, yetmedi tüm pisliğini de kanala boşalttı

Bakmadan Geçme

DORTMUND- REAL MADRID MAÇI NE ZAMAN? Borussia Dortmund- Real Madrid şampiyonlar ligi maçı saat kaçta? #9917 Güney Kore - Türkiye voleybol maçı ne zaman? Güney Kore- Türkiye maçı saat kaçta, hangi kanalda? #127952 Karneler ne zaman verilecek? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? #127979 2 Haziran'da toplu taşıma ücretsiz mi? Yarın toplu taşıma ücretsiz olacak mı? Gönül Dağı ne zaman, saat kaçta? Gönül Dağı yeni bölüm fragmanı izle! 23 Eylül hangi burç? 23 Eylül'de doğanlar hangi burç oluyor? 23 Eylül tarihi hangi burç olur? Barbara Palvin aldatıldı mı? Dylan Sprouse, Barbara Palvin'i aldattı mı? İSTANBUL HAVA DURUMU İstanbul'da bu hafta hava nasıl? Meteoroloji uyardı! Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı?
Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title