Haberler

Diyabet ile Baş Etmek Mümkün!

Güncelleme:

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Özkan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle diyabet hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.

DİYABETİ YETERSİZ İNSÜLİN ÜRETİMİ TETİKLİYOR

Vücut, günlük yaşamın gerekliliklerini yerine getirebilmek için glikoz olarak adlandırılan bir çeşit şekere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını ise karbonhidratlı yiyeceklerden karşılar. Yiyeceklerden alınan glikoz, emilerek kana karışır. Vücudun kandaki glikozu enerji olarak kullanabilmesi için hücre içine girebilmesi gerekir. Bu nedenle pankreas insülin salgılama görevi üstlenir. İnsülinin miktar azlığı ve fonksiyon yetersizliği ise diyabetin ortaya çıkmasına yol açıyor.

DİYABET, İKİ AYRI TİPTE GÖRÜLÜYOR

Diyabetin tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki çeşidi vardır. İnsülin miktarının düşük olması ya da tamamen bitmesi olarak açıklanan tip 1 diyabet, çok genç yaşlardaki kişilerde görülebiliyor.
Vücut tarafından üretilen insülinin gereken etkiyi sağlayamadığı tip 2 diyabet ise yetişkin yaşlardaki insanlarda ortaya çıkıyor. Tip 1 ve tip 2 diyabetlerinin dışında bir de gebelik döneminde ortaya çıkan bir diyabet türü bulunur. Diyabetin en erken ortaya çıkan ve en belirgin özelliği, artan susuzluk ve sıkça idrara çıkma ihtiyacıdır. Ağız ve cilt kuruluğu, halsizlik, çabuk yorulma, el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma da diğer belirtiler arasındadır.

ÖNCE DİYABETİN NE OLDUĞUNU BİLMEK GEREKİR

Diyabet, hastalar ve sağlık görevlileri arasında sürekli bir işbirliği gerektirir. Kronik bir sağlık problemi olan diyabetin tedavisinde ise diyabet eğitimi ilk sırada yer alır. Çünkü diyabetle başa çıkabilmek için öncelikle diyabetin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Bu nedenle diyabet tedavisine başlanmadan önce kişi ve ailesi diyabet konusunda eğitilmelidir. Diyabet hakkında yapılan çalışmalar, diyabetin kontrol altına alınmasıyla komplikasyonların yüzde 60 oranında azaltılabildiğini gösteriyor. Diyabet eğitiminin başında ise sırasıyla ilaçlar, beslenme, egzersiz, doktor kontrolü ve kan şekeri izlemeleri gibi unsurlar gelir.

DİYABETLİLER ÖZEL BESLENME PROGRAMI UYGULAMALI

Diyabetli kişiler, tüm yaşamları boyunca kendilerine uygun bir beslenme programı tatbik etmelidir. Çünkü diyabetliler yalnızca bu şekilde kan şekerini gereken seviyede tutabilir. Diyabeti olanlar, beslenme menüsünde tükettiği besinlerin türü ve miktarına diğer kişilerden daha fazla dikkat etmelidir. Uygulamaları gereken beslenme programında, meyve, sebze, tahıllı ve posalı yiyecekler bulunmalıdır. Diyabetliler ayrıca, şeker çeşitleri, tatlı veya meyve suyu gibi şekerli gıdalardan da sakınmalıdır.

BESLENME PROGRAMININ YANINDA EGZERSİZ DE ŞART

Diyabet hastaları için egzersiz, en az sağlıklı beslenme programı kadar büyük önem taşır. Bilhassa tip 2 diyabeti olan kişilerin fiziksel aktiviteleri arttırması, hücrelerin şekeri kullanışını hızlandırarak kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Egzersiz, insülin ihtiyacını azaltır, vücut ağırlığını hafifletir, kalp kaslarını ve eklemleri kuvvetlendirir. Ayrıca egzersiz, kolesterol ve trigliserid gibi kan yağları düzeylerini dengeler. Fakat hiçbir diyabetli gelişigüzel egzersiz programı uygulamamalıdır, aksine egzersiz programına doktor önerisiyle başlamalıdır. Egzersiz programının dışında yürüme mesafesinde bulunan yakın yerlere araçla değil yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak diyabet tedavisine destek sağlayacaktır.

TEDAVİDE OLUMSUZ SONUÇLARI ÖNLEMEK HEDEFLENİR

Diyabet tedavisine başlandığında ilk olarak hastanın daha iyi hissetmesini sağlamak değil, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz problemleri, sinir hasarları ve diyabet nedeniyle oluşan yaraları önlemek hedeflenir. Bilhassa 40 yaşını aşan, fazla kiloya sahip, dengesiz beslenen ve hareketsiz yaşam sürdüren ve kalp-damar hastalıkları olan kişilerin diyabet riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların yanı sıra yumurtalık kisti olan, 4 kilonun üzerinde bebek doğuran veya gebelik diyabeti yaşayan kadınlar, kolesterol bozukluğu olan hastalar ve gizli diyabeti olduğu tespit edilen kişiler de mutlaka diyabet nedeniyle takip edilmelidir.


Ağız ve cilt problemlerine dikkat

Diyabet konusunda ağız ve cilt bakımı da büyük önem taşır. Çünkü diyabetliler, ağız ve cilt kuruluğu gibi problemler yaşayabiliyor. Bu problemlerin önüne geçebilmek için bakım konusunda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bakım yapılmadığında ağızda ve ciltte yara oluşumu, bazı dişeti hastalıkları ve protez şikayetleri görülebiliyor. Kan şekeri yükseldiği zamanlarda ise bilhassa ayak ve ağız bölgelerinde yaralar oluşabiliyor. Ayrıca diyabet nedeniyle ağız kuruluğu yaşandığında protez vurukları da medyana gelebiliyor. Diyabet hastalarının diğer kişilere oranla daha sık beslenmeleri gerektiğinden öğünlerden sonra dişler fırçalanmalı, ara öğünlerin ardından ise ağız mutlaka çalkalanmalıdır.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Bakmadan Geçme

AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu?
Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title